ΕΛΛΑΔΑ

Επεισόδιο στο Αιγαίο: ΕΔΕ για το συμβάν με την κανονιοφόρο «Αρματωλός» και το τουρκικό πλοίο

Επεισόδιο στο Αιγαίο: ΕΔΕ για το συμβάν με την κανονιοφόρο «Αρματωλός» και το τουρκικό πλοίο
ΑΠΕ -ΜΠΕ/φωτογραφία αρχείου

Τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) και ειδικής πραγματογνωμοσύνης για το περιστατικό με την κανονιοφόρο «Αρματωλός» διέταξε η ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού, προκειμένου να εξεταστούν όλες οι πτυχές του συμβάντος.

Το χρονικό της υπόθεσης

Σύμφωνα με πληροφορίες, το τουρκικό εμπορικό πλοίο “Karmate”, που έπλεε 4,5 μίλια νοτιοανατολικά της Μυτιλήνης, αγνόησε τα σήματα από την ελληνική κανονιοφόρο «Αρματωλός» και ακούμπησε το ελληνικό πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού.

Όπως ενημέρωσε ο κυβερνήτης της κανονιοφόρου, δεν υπήρξαν σοβαρές ζημιές στο πλοίο.

Το περιστατικό έλαβε χώρα στις 04:10 τα ξημερώματα. Παρά τα ηχητικά και οπτικά σήματα από το ελληνικό πολεμικό πλοίο, ο Τούρκος καπετάνιος συνέχισε τη ρότα του και τελικά, κατά παράβαση κάθε κανόνα, έπεσε πάνω στην κανονιοφόρο «Αρματωλός».

Αμέσως μετά το περιστατικό, το τουρκικό εμπορικό πλοίο ανέπτυξε ταχύτητα και κατευθύνθηκε προς τα τουρκικά χωρικά ύδατα.

Παρά τις προσπάθειες του Έλληνα κυβερνήτη της κανονιοφόρου να επικοινωνήσει με το τουρκικό σκάφος, δεν υπήρξε καμία απάντηση.

Ο Τούρκος καπετάνιος έβαλε πλώρη προς Τουρκία και μέχρι νωρίς το πρωί της Παρασκευής δεν είχε πιάσει λιμάνι, παραμένοντας στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά από τα τουρκικά παράλια.

Ναυτικό ατύχημα θεωρεί η ελληνική πλευρά το περιστατικό

Ως ναυτικό ατύχημα «βλέπει» η ελληνική πλευρά το πρωινό περιστατικό με το τουρκικό εμπορικό πλοίο το οποίο προσέγγισε και "ακούμπησε" την κανονιοφόρο Αρματωλός.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του CNN Greece τον χαρακτηρισμό «ναυτικό ατύχημα» επιβεβαιώνουν και οι δύο πλευρές ενώ η Αθήνα δεν συνδέει το περιστατικό με την όξυνση που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στο Αιγαίο.

Παράλληλα, οι ελληνικές Αρχές συνεχίζουν τη διερεύνηση των συνθηκών που έλαβε χώρα το περιστατικό ενώ το ίδιο πράττουν και οι τουρκικές Αρχές.

Από την πρώτη στιγμή, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, που έχει αναλάβει το συντονισμό των ενεργειών, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, και την αξιωματική αντιπολίτευση.

Η ανακοίνωση του ΓΕΝ

«Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοινώνεται ότι πρώτες πρωινές ώρες Παρασκευής 04 Μαΐου 2018, εμπορικό πλοίο ΚΑRΜΑΤΕ, σημαίας Τουρκίας, προσέγγισε και επακούμβησε με την κανονιοφόρο ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ, στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά ν. Μυτιλήνης, Εντός Εθνικής Χωρικής Θάλασσας, παραβιάζοντας το Διεθνή Κανονισμό Αποφυγής Σύγκρουσης στη Θάλασσα (ΔΚΑΣ), καθώς το εμπορικό πλοίο ήταν καταφθάνων.

Δεν υπήρξαν τραυματίες ή σοβαρές ζημιές. Δεν υπήρξε μόλυνση του περιβάλλοντος.

Μετά το συμβάν το εμπορικό πλοίο αύξησε ταχύτητα και απομακρύνθηκε, κινούμενο προς τις πλησιέστερες ακτές της Τουρκίας, χωρίς να απαντήσει στις κλήσεις ασυρμάτου της κανονιοφόρου ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ.

Του συμβάντος έχουν επιληφθεί οι αρμόδιες Λιμενικές Αρχές.

Το συμβάν έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης περιπολίας της κανονιοφόρου ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ στο πλαίσιο συμμετοχής στη Συμμαχική επιχείρηση “AEGEAN ACTIVITY”, για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο Πέλαγος. Έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιες Νατοϊκές Αρχές

Η κανονιοφόρος ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ συνεχίζει την αποστολή.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ