ΕΛΛΑΔΑ

Προσφυγικό: Η Ελλάδα υφίσταται πίεση να δεχτεί μέτρα που είχε απορρίψει

Προσφυγικό: Η Ελλάδα υφίσταται πίεση να δεχτεί μέτρα που είχε απορρίψει
Ο Νικήτας Κανάκης, Πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου CNN Greece

Μιλώντας στο CNN Greece για την κατάσταση που επικρατεί στην Ειδομένη, ο Πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου, Νικήτας Κανάκης, είπε ότι αυτή η κατάσταση ήταν κάτι αναμενόμενο μετά την απόφαση των Σκοπίων να περιορίσουν την εισροή όλων των μεταναστών επιτρέποντας μόνο την είσοδο σε Σύρους, Αφγανούς και Ιρακινούς.

Αυτή τη στιγμή χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί στην περιοχή στην προσπάθεια τους να περάσουν τα σύνορα προς την Κεντρική Ευρώπη. Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Κανάκη προκάλεσε μεγάλη ένταση η οποία μετατράπηκε σε γενικευμένη σύγκρουση, με αποκορύφωμα τον θάνατο του Μαροκινού μετανάστη που επιδείνωσε τα πράγματα. Οι μετανάστες, όπως είπε ο κ. Κανάκης δεν επιθυμούν να φύγουν από την περιοχή, αφού πιστεύουν ότι κάποια στιγμή θα τους δοθεί η ευκαιρία να περάσουν τα σύνορα.

Σχετικά με την αστυνομική επιχείρηση που σχεδιάζεται στην Ειδομένη, ο κ. Κανάκης είπε ότι αν γίνει κάτι τέτοιο θα πραγματοποιηθεί για να φύγουν από την περιοχή οι πάντες. Αυτό σημαίνει βία, σύμφωνα με τον κ. Κανάκη. Ωστόσο, η παρουσία της FRONTEX στην περιοχή δίνει το μήνυμα ότι τα σύνορα θα παραμείνουν μερικώς ανοιχτά.

Ο κ. Κανάκης εκτίμησε ότι στην Ειδομένη θα δημιουργηθεί μια κατάσταση αντίστοιχη με αυτή του Καλαί στην Γαλλία, με ανθρώπους που θα κατασκηνώνουν εκεί προσπαθώντας να βρουν μια διέξοδο.

Σχετικά με τον ρόλο της FRONTEX στα βόρεια σύνορα της χώρας, ο κ. Κανάκης είπε ότι δεν είναι ξεκάθαρος αφού η στρατηγική της χώρας μέχρι στιγμής ήταν να αφήνει ελεύθερη την ροή των μεταναστών και των προσφύγων προς την βόρεια Ευρώπη χωρίς να υπάρχει θέμα αδυναμίας φύλαξης των συνόρων.

Ο κ. Κανάκης σχετικά με τις απειλές των Ευρωπαίων για έξοδο της Ελλάδας από την Ζώνη Σένγκεν είπε ότι οι απειλές για να είναι αποτελεσματικές θα πρέπει να είναι αληθοφανείς και πειστικές. Όλη αυτή η συζήτηση βασίστηκε στις προτάσεις κάποιων χωρών και σε μια συζήτηση που υπάρχει.

Φυσικά, όπως είπε ο κ. Κανάκης, το γεγονός ότι υπάρχει αυτή η συζήτηση, δεν σημαίνει ότι θα πραγματοποιηθεί. Σύμφωνα με τον ίδιο δεχόμαστε μια πίεση να λάβουμε μέτρα που δεν είχαμε δεχτεί , παρόλα αυτά το πρόβλημα θα συνεχίσει να υπάρχει όσο εμείς δεν καταφέρνουμε να δημιουργήσουμε στρατόπεδα, κέντρα προσφύγων και τα hot spots ενώ παράλληλα αυτή η πίεση θέτει την Ελλάδα ενώπιον ενός τεράστιου διλήμματος να αποκρούσει τις ροές των προσφύγων και των μεταναστών στη θάλασσα με κίνδυνο να πνίγονται ή να μετατραπεί σε απέραντη αποθήκη ψυχών. Σύμφωνα με τον κ. Κανάκη, τα πράγματα πρέπει να ειπωθούν με το όνομά τους και να σταματήσει η χώρα να αποτελεί την «πίσω αυλή» της Ευρώπης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ