ΕΛΛΑΔΑ

Ποιον ψάχνει η ΕΛΑΣ ως υποκινητή των επεισοδίων στα κέντρα φιλοξενίας

Ποιον ψάχνει η ΕΛΑΣ ως υποκινητή των επεισοδίων στα κέντρα φιλοξενίας

Το άτομο συριακής καταγωγής που έχει κεντρικό ρόλο και δίνει κατευθύνσεις για συμπλοκές και επεισόδια στα κέντρα αλλοδαπών στα νησιά, αναζητούν οι Αρχές Ασφαλείας. 

Ο εορτασμός του Ραμαζανιού και το πόσο αυστηρά και πιστά εφαρμόζεται, αποτέλεσε πριν λίγες ημέρες την αφορμή για να ξεσπάσουν τα μεγάλα επεισόδια με τους 7 τραυματίες ανάμεσα σε Άραβες και Κούρδους στο κέντρο ταυτοποίησης της Μυτιλήνης.

Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece στη συγκεκριμένη περίπτωση μια οικογένεια Κούρδων αρνήθηκε να φιλοξενηθεί σε κοντέινερ μέσα στη Μόρια όπου διαμένουν Σύροι από την περιοχή Deirerzor.

Οι Αρχές ασφαλείας είναι σε κατάσταση έντονης κινητικότητας, καθώς το τελευταίο διάστημα έχουν φτάσει στα νησιά αλλοδαποί από περιοχή της Συρίας στην οποία υπάρχει μεγάλη ένταση και αυτή έχει φυσικά μεταφερθεί και στα κέντρα φιλοξενίας των νησιών καθώς για πολλούς αραβόφωνους, οι κουρδικές ομάδες θεωρούνται ότι φέρουν ευθύνη για όσα έχουν συμβεί πρόσφατα στη Συρία.

Το γεγονός λοιπόν ότι αντίπαλες ομάδες στον πόλεμο της Συρίας βρίσκονται ξαφνικά μαζί στους ίδιους χώρους ως υποψήφιοι για άσυλο στην Ελλάδα, δημιουργεί καθημερινές τριβές που φτάνουν μέχρι και τα προχθεσινά επεισόδια όπου στα βίντεο αποτυπώθηκαν άτομα να κρατούν σιδερένιους λοστούς και μαχαίρια.

Η ΕΛΑΣ έχει αναπτύξει ένα δίχτυ πληροφοριοδοτών μέσα στα κέντρα φιλοξενίας ώστε να εντοπίζει και να απομονώνει τα άτομα που ανάβουν το σπίρτο των συγκρούσεων.

Επίσης γίνεται έρευνα αν τέτοιοι πυρήνες υπάρχουν και σε άλλα κέντρα φιλοξενίας στην ενδοχώρα. Πάντως οι Αρχές διαπιστώνουν ότι οι αλλοδαποί καθημερινά ενημερώνονται μέσω Διαδικτύου για όσα συμβαίνουν στη Συρία και αρκετές φορές οι πληροφορίες αυτές χρησιμοποιούνται ως πυροδότηση για μεταξύ τους επεισόδια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ