ΕΛΛΑΔΑ

Φλώρινα: «Καταφύγιο» σε ακατοίκητο σπίτι βρήκε μια αρκούδα με τα μικρά της

Φλώρινα: «Καταφύγιο» σε ακατοίκητο σπίτι βρήκε μια αρκούδα με τα μικρά της
EPA/Anton Hoetzelsperger/ Φωτογραφία αρχείου

Καταφύγιο στην κατάφυτη αυλή ενός ακατοίκητου σπιτιού στην Δροσοπηγή Φλώρινας βρήκε μια αρκούδα με τα δύο μικρά της, όπως διαπίστωσαν περίοικοι που ειδοποίησαν άμεσα το Δασαρχείο.

Πέρα από τους υπαλλήλους του δασαρχείου, στο σημείο προσήλθαν και αστυνομικές αρχές, καθώς και μέλη των περιβαλλοντικών οργανώσεων Αρκτούρος και Καλλιστώ, όπως είθισται σε περιπτώσεις αντιμετώπισης άγριων ζώων σε κατοικημένες περιοχές. Προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια των κατοίκων αλλά και για να ηρεμήσει το αναστατωμένο ζώο, οι ειδικοί απομάκρυναν τους κατοίκους από το σημείο και απέκλεισαν την γύρω περιοχή.

Μάλιστα, οι άνδρες της αστυνομίας προσέφεραν και μια θερμική κάμερα προκειμένου οι περιβαλλοντολόγοι να παρακολουθούν σε όλη τη διάρκεια της νύχτας τη θέση του ζώου με τα μικρά του.

Το πρωί, με τη χρήση ειδικών βεγγαλικών που παράγουν ενοχλητικό κρότο για τα ζώα, η αρκούδα εγκατέλειψε τη «φωλιά» που είχε διαμορφώσει στην αυλή του σπιτιού και αφού διέσχισε σχεδόν μεγάλο μέρος του χωριού, χάθηκε στις πλαγιές του Βιτσίου.

Η Δροσοπηγή Φλώρινας είναι ένα ορεινό χωριό κτισμένο στις πλαγιές του Βιτσίου και οι αυλές πολλών ακατοίκητων σπιτιών που είναι γεμάτες με δένδρα από φρούτα εποχής αποτελούν προορισμό για την αρκούδα. Από μακροσκοπική παρατήρηση των επιστημόνων φαίνεται ότι η αρκούδα είναι ηλικίας 7-10 ετών και τα μικρά της προέρχονται από φετινή γέννα.

Σε δήλωσή του στο ΑΠΕ ΜΠΕ, ο επιστημονικός υπεύθυνος της Καλλιστώ βιολόγος Γιώργος Μερτζάνης έδωσε εξηγήσεις για το ασυνήθιστο συμβάν: «Αυτή η περίοδος για τα ζώα είναι αναπαραγωγική και οι έμπειρες μητέρες αρκούδες με τα μικρά τους, για να αποφύγουν δυσάρεστες συναντήσεις με αρσενικά που προβαίνουν σε βρεφοκτονία για να ζευγαρώσουν στη συνέχεια με τη θηλυκή, προσπαθούν να μείνουν σε περιοχές που αισθάνονται ασφάλεια και διαθέτουν τροφή».

Οι τοπικές αρχές θα επιχειρήσουν να καθαρίσουν τα ακατοίκητα οικήματα της περιοχής προκειμένου να αποφευχθούν αντίστοιχα περιστατικά, ύστερα από σύσταση των ειδικών που προσήλθαν στο σημείο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ