ΕΛΛΑΔΑ

Η πρώτη εξειδικευμένη μονάδα για παιδιά με υποψία κακοποίησης στο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού»

Η πρώτη εξειδικευμένη μονάδα για παιδιά με υποψία κακοποίησης στο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού»
Γραφείο Τύπου Ε.Κ.Π.Α.

Ξεκίνησε τη λειτουργία της η νέα Μονάδα Φροντίδας για την Ασφάλεια των Παιδιών «Σόφη Βαρβιτσιώτη» στη Β’ Παιδιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, στο Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού». Η νέα μονάδα αποτελεί τον πρώτο εξειδικευμένο νοσοκομειακό χώρο για την εξέταση και διεπιστημονική αντιμετώπιση παιδιών με υποψία κακοποίησης / παραμέλησης.

Στον κατάλληλα εξοπλισμένο χώρο του Πανεπιστημίου Αθηνών, τα μέλη της νέας Μονάδας μπορούν:

  • Να εκτιμούν σε συνεργασία με τους εκάστοτε θεράποντες ιατρούς του Νοσοκομείου πιθανά περιστατικά κακοποιημένων παιδιών, στο πλαίσιο διεπιστημονικής ομάδας.
  • Να εξετάζουν τα εν λόγω παιδιά και τις οικογένειές τους.
  • Να καταγράφουν συστηματικά τα περιστατικά και να διασφαλίζουν την έγκαιρη και σωστή διαχείρισή τους.
  • Να προσφέρουν συστηματικές υπηρεσίες ενημέρωσης του γενικού κοινού και να πραγματοποιούν προληπτικές δράσεις για την προφύλαξη των παιδιών από τη βία και την αμέλεια.
  • Να προσφέρουν εξειδικευμένες πληροφορίες και συμβουλές σε ιατρούς που διαχειρίζονται περιστατικά σε όλη τη χώρα.
  • Να συντονίζουν τις δράσεις των εκπαιδευμένων παιδιάτρων που υπηρετούν στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία της χώρας μας.
  • Να διαμορφώσουν καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα για όλες τις κατηγορίες επαγγελματιών που εμπλέκονται στη φροντίδα παιδιών σε κίνδυνο για όλες τις μορφές κακοποίησης και παραμέλησης.

Η τελετή των εγκαινίων της μονάδας πραγματοποιήθηκε την Τρίτη (05/06/2018) παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου. Η οικογένεια Ι. Βαρβιτσιώτη και το Ίδρυμα Δημητρίου και Μπλανς Λαμπροπούλου, σε συνεργασία με τον Οργανισμό ΕΛΙΖΑ, τιμώντας την προσφορά της Σόφης Βαρβιτσιώτη, πραγματοποίησαν μία σημαντική δωρεά για τη δημιουργία της Μονάδας Φροντίδας για την Ασφάλεια των Παιδιών «Σόφη Βαρβιτσιώτη». Η Σόφη Βαρβιτσιώτη ήταν ενεργό και δραστήριο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας κατά της Κακοποίησης του Παιδιού - ΕΛΙΖΑ και είχε αναπτύξει σημαντική δράση για την προστασία των παιδιών.

Ο κ. Παυλόπουλος, κατά τη σύντομη ομιλία του, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Δεν έχουμε το δικαίωμα να αφήσουμε κανένα παιδί να είναι θύμα όχι μόνον της έλλειψης οικογένειας, αλλά της ύπαρξης μιας οικογένειας που δεν αξίζει να λέγεται οικογένεια. Το οφείλουμε στην κοινωνία μας που χειμάζεται ούτως ή άλλως. Να θυμάστε ένα πράγμα: αν αυτός ο τόπος δεν εξερράγη κοινωνικώς, το οφείλει, κατά πρώτιστο λόγο, στην ίδια την οικογένεια. Αλίμονο, αν χάσουμε αυτό το στήριγμα, για την ιστορία και τον πολιτισμό μας».

«Το φαινόμενο της σωματικής κακοποίησης παιδιών και οι διαστάσεις που έχει λάβει ―καθώς σύμφωνα με έρευνες 1 στα 2 παιδιά ηλικίας 11-16 ετών έχει πέσει θύμα τουλάχιστον μιας εμπειρίας σωματικής βίας!― καθιστούν πιο επιτακτική από ποτέ την ανάγκη σχεδιασμού εθνικών προγραμμάτων, ειδικών δράσεων, καθώς και λειτουργίας εξειδικευμένων μονάδων, με εθνικό αποτύπωμα, όπως η νέα Μονάδα Φροντίδας για την Ασφάλεια των Παιδιών - "Σόφη Βαρβιτσιώτη". Σε αυτόν τον κόσμο, λοιπόν, είναι υποχρέωση όλων μας να αναλάβουμε σχετικές πρωτοβουλίες, ο κάθε φορέας στο πεδίο αρμοδιότητάς του, αλλά και οι Πολίτες μεμονωμένα ως ενεργά κύτταρα της κοινωνίας, για ένα ασφαλέστερο αύριο για όλα τα παιδιά» ανέφερε, από την πλευρά του, ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, καθηγητής Μελέτιος – Αθανάσιος Δημόπουλος.

Ο Οργανισμός ΕΛΙΖΑ, με τον οποίο συνεργάστηκε η Β’ Παιδιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ για τη δημιουργία της μονάδας, είναι ένας εξειδικευμένος Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός που βασίζεται στην επιστημονική προσέγγιση. Φέρει το όνομα ενός παιδιού, της Ελίζας (Elisa Izquierdo), που χαρακτηρίστηκε από τις Αρχές της Νέας Υόρκης, ως η «χειρότερη περίπτωση παιδικής κακοποίησης που είχαν δει ποτέ». Η Ελίζα έγινε παγκόσμιο σύμβολο και η ιστορία της εξώφυλλο στους New York Times, αλλά και αντικείμενο πολυάριθμων άρθρων στα ΜΜΕ. Ο θάνατός της έφερε στην επιφάνεια με τον πιο δραματικό τρόπο, την ανεπάρκεια των υπηρεσιών παιδικής προστασίας και ταρακούνησε βαθύτατα την κοινή γνώμη σχετικά με το φαινόμενο της κακοποίησης και παραμέλησης των παιδιών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ