ΕΛΛΑΔΑ

Orange grove: 4 χρόνια στο πλευρό της νεοφυούς επιχειρηματικότητας

Orange grove: 4 χρόνια στο πλευρό της νεοφυούς επιχειρηματικότητας
Ο πρέσβης της Ολλανδίας κ. Κασπάρ Βέλντκαμπ, παρουσίασε τις "επιδόσεις" του Orange grove στα τέσσερα χρόνια λειτουργίας του

Για μία χώρα που βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα της οικονομικής κρίσης όπως η Ελλάδα, εκτός από τα δάνεια και την αλληλεγγύη των εταίρων της -η οποία στην περίπτωση της χώρα μας δεν ήταν πάντα ανιδιοτελής – αυτό που χρειάζεται η οικονομία είναι ένας επανασχεδιασμός, μια αλλαγή στη νοοτροπία αλλά και η δοκιμή νέων ιδεών και τρόπων δουλειάς.

Είναι από τις λίγες φορές που μια ξένη πρεσβεία στη χώρα μας, κάνει πράξη την έννοα της αλληλεγγύης με ένα διαφορετικό τρόπο. Με το να βοηθήσει νέους επιχειρηματίες να βάλουν σε λειτουργία τις ιδέες τους, να βρουν χρηματοδότηση, να μπουν στην αγορά και να δημιουργήσουν πλούτο και θέσεις εργασίας.

Το 2013 η Ολλανδική πρεσβεία στην Αθήνα δημιούργησε το Orange grove, ένα κέντρο στήριξης της νεοφυούς επιχειρηματικότητας όπου συναντιούνται startups, επιχειρηματίες, πανεπιστήμια, σπόνσορες, μέντορες και άνθρωποι των επιχειρήσεων με σκοπό μέσα από μια ζύμωση ανθρώπων και ιδεών να ξεπηδήσουν νέες επιχειρήσεις από νέους ή όχι και τόσο νέους ανθρώπους.

Το Orange grove είναι ένας χώρος στο κέντρο της Αθήνας που “δίνει στέγη” σε startups και οργανώνει σεμινάρια, workshops και διαγωνισμούς με χρηματικά έπαθλα. Κυρίως όμως προσπαθεί να συνδέσει το startup οικοσύστημα με την αγορά.
Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του το Orange grove έχει κάνει 12 διαγωνισμούς παρουσίασης ιδεών (pitching competitions) τα λεγόμενα squeeze, στα οποία οι εν δυνάμει επιχειρηματίες παρουσιάζουν τις ιδέες τους.

Όπως λέει μια παλιό κινέζικο γνωμικό “βοήθεια σε ένα φτωχό δεν είναι να του δίνεις ένα ψάρι την ημέρα, αλλά να τον μάθεις να ψαρεύει”.
Η Ολλανδία είναι μια χώρα με μεγάλη εμπειρία στη στήριξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας και με ένα πολύ δυνατό και ενεργό οικοσύστημα startups.
Αυτή την εμπειρία λοιπόν η Ολλανδική πρεσβεία επιχείρησε να την μεταλαμπαδεύσει στην Ελλάδα και τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας του Orange grove, τα αποτελέσματα είναι ορατά και εντυπωσιακά.
Πριν από μερικές ημέρες ο Ολλανδός πρέσβης κ. Κασπάρ Βέλντκαμπ, παρουσίασε τα στοιχεία με τις “επιδόσεις” του Orange grove στην τετραετία 2013 – 2017 καθώς και τα σχέδια για το μέλλον.

Σημαντική ενίσχυση

Συγκεκριμένα, το Orange grove έχει βοηθήσει μέχρι στιγμή 250 νέους επιχειρηματίες, έχει προσελκύσει 149 startups και έχει βρει πρόσβαση σε 2,5 εκατομμύρια ευρώ από επενδυτές και ευρωπαϊκά κεφάλαια.

To 46% των startups που μπήκαν στο πρόγραμμα, το ολοκλήρωσαν και σήμερα συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους. Από το 54% των εταιριών που σταμάτησαν, το 48% των νέων επιχειρηματιών συνέχισαν την καριέρα τους σε άλλες επιχειρήσεις
Οι νέες τεχνολογίες είναι το δυνατό χαρτί του Orange grove καθώς το 75% των startups έχει κάποια σχέση με τον τεχνολογικό τομέα.
Το 14% των εταιριών έχει μια διασύνδεση με την Ολλανδία αλλά όπως είπε ο κ. Βέλντκαμπ “δεν επικεντρώνουμε μόνο στο Ολλανδία. Υπάρχουν εξαιρετικά startup οικοσυστήματα και αλλού πχ, στη Λισαβόνα. Επίσης δεν θέλουμε να συνδέσουμε τις ελληνικές startups μόνο με την Ολλανδία και γι αυτό στους διαγωνισμούς έχουμε αντιπροσώπευση και από άλλες χώρες πχ, ΗΠΑ, Ιρλανδία, Εσθονία.”

Από τα στοιχεία της τετραετίας προκύπτει ότι ο μέσος όρος ηλικίας των νέων επιχειρηματιών είναι 32 έτη που σημαίνει πως είναι άνθρωποι οι οποίοι έχουν ήδη δοκιμάσει τις δυνάμεις τους στην αγορά ως εργαζόμενοι. Σε αυτό το διάστημα έχουν γίνει δεκάδες workshops και έχουν έρθει να μιλήσουν στους υποψήφιους επιχειρηματίες 70 μέντορες από Ελλάδα και εξωτερικό.

Νέες θέσεις εργασίας

Αναφορικά τώρα με τις θέσεις εργασίας που είναι και ένα από τα ζητούμενα, στις startups που συμμετείχαν στα προγράμματα του Orange grove δημιουργήθηκαν 130 θέσεις μόνιμης εργασίας συμπεριλαμβανομένων και των ιδρυτών τους.

Όπως είπε ο κ. Βέλντκαμπ, “οι startups αποτελούν πλέον κομμάτι της μοντέρνας οικονομίας και γεννούν ιδέες που δεν μπορούν να γεννήσουν οι μεγάλες πολυεθνικές. Η Ελλάδα θα πρέπει να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της και οι startups μπορούν να συμβάλουν σε αυτό.” Ο Ολλανδός πρέσβης κατέληξε λέγοντας ότι αυτή η προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία χρόνια έχει βοηθήσει να αλλάξει το κλίμα διεθνώς για την χώρα μας και ανέφερε πρόσφατο δημοσίευμα μεγάλου περιοδικού στην Ολλανδία για τη χώρα μας με τίτλο “Η Ελλάδα δεν είναι μόνο κρίση αλλά και startups”.
Το Orange grove χρηματοδοτείται από Ολλανδικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα και ελληνικά Ιδρύματα με βασικό χρηματοδότη ο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ