ΕΛΛΑΔΑ

Μυτιλήνη: Επίσκεψη Κινέζων κυβερνητικών εκπροσώπων στο Απολιθωμένο Δάσος

Μυτιλήνη: Επίσκεψη Κινέζων κυβερνητικών εκπροσώπων στο Απολιθωμένο Δάσος
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Φωτογραφία Αρχείου

Επίσημη επίσκεψη στο Απολιθωμένο Δάσος στη Μυτιλήνη έκαναν υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη από την περιοχή Σουινίνγκ (Suining) της επαρχίας Σετσουάν (Sichuan) της Κίνας.

Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν το γενικό κυβερνητικό στέλεχος της περιοχής Suining Zhou Hong, η Xiang Li, διευθύντρια Φυσικών Πόρων της τοπικής κυβέρνησης του Suining, ο Hu Mingchao, δήμαρχος Daying, ο Du Sheng, δήμαρχος Shehong καθώς και ο Luo Qinglun, υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων της κυβέρνησης του Suining.

Σκοπός της επίσκεψής τους ήταν να γνωρίσουν από κοντά τις επιτυχημένες προσπάθειες ανάδειξης καθώς και το πρόγραμμα συντήρησης και προστασίας απολιθωμάτων, το οποίο με επιτυχία υλοποιείται στην προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους με χρηματοδότηση του ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου 2014-2020. Κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής τους είχαν τη δυνατότητα να συζητηθούν οι δυνατότητες για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο περιοχών, τα οποία εμφανίζουν πολλές ομοιότητες καθώς διαθέτουν μοναδικά πυριτιωμένα φυτικά απολιθώματα. Παράλληλα, στόχος της επίσκεψης ήταν η ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε θέματα γεωδιατήρησης και συντήρησης που έχουν αναπτυχθεί από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους και οι οποίες θεωρούνται πρότυπο σε παγκόσμιο επίπεδο.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της η κυβερνητική αντιπροσωπεία από την Κίνα, συνοδευόμενη από τον καθηγητή Νίκο Ζούρο επισκέφτηκαν το Απολιθωμένο Δάσος και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και ενημερώθηκαν για τις δράσεις ανάδειξης και προστασίας καθώς και για τα υπαίθρια πάρκα επίσκεψης του απολιθωμένου δάσους.

Η επίσκεψη της αντιπροσωπείας από την Κίνα αναμένεται ότι θα βοηθήσει στην ανταλλαγή εμπειριών και στην άνθιση μελλοντικών συνεργασιών και κυρίως στην προβολή του απολιθωμένου δάσους στην Κίνα με στόχο την ανάπτυξη του τουρισμού.

Η περιοχή Suining της Κίνας βρίσκεται στο κέντρο της Κόκκινης Λεκάνης ή Λεκάνης του Σετσουάν. Πήρε το όνομά της από τα κόκκινα στρώματα ψαμμίτη Ιουρασικής ηλικίας, τα οποία κυριαρχούν στην περιοχή.

Τα καλά διατηρημένα στρώματα της Λεκάνης του Σετσουάν έχουν αποδειχθεί πολύτιμα για την παλαιοντολογία καθώς συναντώνται σημαντικά απολιθώματα δεινοσαύρων.

Η περιοχή Suining εμφανίζει κοινά χαρακτηριστικά με το Απολιθωμένο Δάσος, καθώς έχουν αποκαλυφθεί ιδιαίτερης επιστημονικής αξίας απολιθωμένα δέντρα που συγκροτούν το Απολιθωμένο Δάσος του Shehong και τα οποία παρουσιάζουν πολλές ομοιότητες με το απολιθώματα του Απολιθωμένου Δάσους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ