ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Σοβαρά προβλήματα σε όλη τη χώρα έφερε η «Νεφέλη»

Καιρός: Σοβαρά προβλήματα σε όλη τη χώρα έφερε η «Νεφέλη»
Εικόνα από τις καταστροφές στη Μάνδρα ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Προβλήματα σε πολλές περιοχές έφερε η κακοκαιρία που σαρώνει τις τελευταίες ημέρες τη χώρα, με τους δρόμους να μετατρέπονται σε ποτάμια και να δημιουργούνται σοβαρές ζημιές. 


Την προσοχή των πολιτών εφιστούν οι ειδικοί καθώς κακοκαιρία δεν έχει ακόμα απομακρυνθεί από τη χώρα.

Όπως τονίζει σήμερα (27/06) το πρωί το Forecast Weather Greece οι πολίτες καλούνται να δείξουν «μεγάλη προσοχή στην Μάνδρα την ευρύτερη περιοχή του Ν. Αττικής τα φαινόμενα τοπικά θα είναι έντονα.

Μεγάλη προσοχή επίσης στις παρακάτω περιοχές: Ν. Ηλείας, Σποράδες, Θεσσαλία, Χαλκιδική, Κ. Μακδονία και στην Θράκη.

«Πνίγηκε» η Χαλκιδική

Τεράστιες καταστροφές υπέστη η Νικήτη. Η έντονη βροχόπτωση που διήρκεσε περίπου μία ώρα κατέστρεψε κάθε υποδομή στην παραλιακή ζώνη, αναφέρει το halkidikinews.gr. Ο όγκος του νερού που κατέβηκε από το βουνό ήταν τόσο μεγάλος που έσπασε τα φράγματα και το δίκτυο ομβρίων, με αποτέλεσμα από τη διασταύρωση και κάτω, η Νικήτη να πνιγεί στα λασπόνερα.


plimmires xalkidiki

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία και μηχανήματα του Δήμου Σιθωνίας προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις ζημιές.

Η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής θα ζητήσει να κηρυχθεί η Νικήτη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.


Στα Νέα Μουδανιά δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, ενώ σε περιοχές της Κασσάνδρας και της Σιθωνίας η κυκλοφορία στο επαρχιακό δίκτυο διεξαγόταν με δυσκολία λόγων των έντονων βροχοπτώσεων.



Καταστροφές στη Μαγνησία

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και αντιμετώπισης φαινομένων βρίσκονται η Κερασιά και τα Κανάλια του Δήμου Ρ. Φεραίου, λόγω της έντονης χθεσινής βροχής, που είχε αποτέλεσμα δρόμοι να μετατραπούν σε χειμάρρους και τα πεδινά τμήματα να μετατραπούν σε λίμνες, σημειώνει το magnesianews.gr.

Από την έντονη βροχή που έπεφτε από νωρίς το πρωί, η Πυροσβεστική Υπηρεσία της Βιομηχανικής Περιοχής άρχισε να δέχεται τα πρώτα τηλεφωνήματα από την Κερασιά και τα Κανάλια στις 9.50 το πρωί, με την πρώτη εικόνα να αναφέρει, ότι ορμητικά νερά εμφανίζονταν στους δρόμους και έμπαιναν στα σπίτια, οι άνθρωποι από τα οποία, έπρεπε να μετακινηθούν.


magnesia plimmires

Στην Πυροσβεστική Υπηρεσία της ΒΙ.ΠΕ. σήμανε συναγερμός και αμέσως ξεκίνησαν οχήματα με προσωπικό για Κανάλια και Κερασιά, ενώ παράλληλα ζητήθηκε συνδρομή από την διοίκηση της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Όταν έφτασαν οι πυροσβέστες στα ορεινά του δήμου, άρχισαν να μετακινούν ανθρώπους από σπίτια που είχαν πλημμυρίσει με νερό. Συνολικά μετακινήθηκαν 10 άνθρωποι, κυρίως ηλικιωμένοι, αλλά και μια έγκυος γυναίκα.

Σε δεύτερη φάση και ενώ άρχισαν να φτάνουν οχήματα και προσωπικό, από άλλες περιοχές της Θεσσαλίας, όπως και κλιμάκιο της ΕΜΑΚ, ακολούθησε η απάντληση νερών από 20 σπίτια, κυρίως στην Κερασιά που βρίσκονται κοντά στον χείμαρρο Σεσκουλιώτη, τα νερά του οποίου φούσκωσαν επικίνδυνα.

Η εικόνα από την περιοχή είναι καταστροφική, καθώς τα ορμητικά νερά παρέσυραν ότι έβρισκαν στο πέρασμα τους, μπήκαν σε σπίτια και προκάλεσαν μεγάλες ζημιές σε υποδομές.

Επίσης το τηλεφωνικό κέντρο της Π.Υ. ΒΙ.ΠΕ. δέχτηκε δύο κλήσεις κτηνοτρόφων μεταξύ Καναλίων και Κερασιάς ότι κινδύνευαν πρόβατα και στην λίμνη Κάρλα για κίνδυνο που αντιμετώπισαν αγελάδες. Τα περιστατικά αντιμετωπίστηκαν από τους πυροσβέστες.

Πλημμύρες και στη Λάρισα

Ειδικότερα, στα παράλια του δήμου Αγιάς, παρουσιάστηκαν προβλήματα από την κακοκαιρία καθώς η έντονη βροχόπτωση προκάλεσε πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή.




larissa agia6


Μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βασίλης Λέτσιος, τόνισε πως ο όγκος του νερού τις τελευταίες ώρες είναι μεγάλος, δημιουργώντας προβλήματα στον παραλιακό δρόμο.

Πού θα βρέξει τις επόμενες ώρες

Το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με την κακοκαιρία που σαρώνει από τη Δευτέρα σχεδόν όλη τη χώρα να έχει φέρει ξαφνικά το... φθινόπωρο στην καρδιά του καλοκαιριού.

Τα κύρια χαρακτηριστικά της «Νεφέλης» (όπως ονομάστηκε από την υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών) είναι οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται τοπικά από χαλαζοπτώσεις και θυελλώδεις ανέμους, καθώς και πτώση της θερμοκρασίας. Η κακοκαιρία θα διαρκέσει έως αύριο Πέμπτη 28 Ιουνίου.




ΔΗΜΟΦΙΛΗ