ΕΛΛΑΔΑ

«Ατυχής» παρεκτροπή η «ανακάλυψη του θρόνου του Αγαμέμνονα»

«Ατυχής» παρεκτροπή η «ανακάλυψη του θρόνου του Αγαμέμνονα»
Ο αρχαιολογικός χώρος των Μυκηνών EUROKINISSI/Βασίλης Παπαδόπουλος

«Το Συμβούλιο της Αρχαιολογικής Εταιρείας και η εντεταλμένη επιτροπή που εξέτασε το ζήτημα, κρίνουν ότι το όλο θέμα αποτελεί ατυχή, εάν δεν είναι σκόπιμη, επιστημονική παρεκτροπή που οφείλεται σε επίδραση άλλης ατυχεστέρας περιπτώσεως που απασχόλησε κυβερνητικούς και επιστημονικούς κύκλους κατά το 2014-2015 και μας διέσυρε διεθνώς».

Με αυτά τα λόγια κλείνει την επιστολή που έστειλε στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ο Βασίλειος Χ. Πετράκος, γενικός γραμματέας της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας και της Ακαδημίας Αθηνών, καθώς και Έφορος Αρχαιοτήτων ε.τ., αναφερόμενος στα δημοσιεύματα σχετικά με την «ανακάλυψη του θρόνου του Αγαμέμνονα».

Ο κ. Πετράκος πληροφορεί ότι κατόπιν των συγκεκριμένων δημοσιευμάτων στον Τύπο, «το Διοικητικό Συμβούλιο της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας συνέστησε Επιτροπή εκ του υπογραφόμενου, της Συμβούλου κυρίας Ντόρας Βασιλικού και του Ερευνητού της Ακαδημίας Αθηνών κ. Κωνσταντίνου Καλογερόπουλου για να εξετάσουν το ζήτημα και να γνωματεύσουν σχετικώς» οι οποίοι, όπως εξηγεί, είναι «διακεκριμένοι αρχαιολόγοι ειδικευμένοι εις την μυκηναϊκή αρχαιολογία με σημαντικά αυτοτελή δημοσιεύματα που αφορούν τον μυκηναϊκό πολιτισμό».

Όπως αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Πετράκος «η Επιτροπή πήγε στις Μυκήνες και εξέτασε επισταμένως τον λίθο ο οποίος, υποθετικώς πάντοτε, ανήκει στον "Θρόνο του Αγαμέμνονος"» καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι «πρόκειται για τμήμα οικιακού ή βιοτεχνικού σκεύους, λεκάνης, όπως προκύπτει από το βάθος του κοιλώματος, συνηθέστατου ως ευρήματος σε οικισμούς, στρατόπεδα, εργαστήρια».

Πηγή: ΑΠΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ