ΕΛΛΑΔΑ

Επεισόδια στα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Επεισόδια στα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Επεισοδιακά ήταν τα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία που έγιναν την Κυριακή στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Στην πρωτεύουσα, ξέσπασαν επεισόδια μικρής έντασης μετά τις 9 το βράδυ, με την αστυνομία, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, να προχωρά σε 3 προσαγωγές.

Όπως έγινε γνωστό, ομάδα περίπου 30 ατόμων που συμμετείχε στη συγκέντρωση πέταξε πέτρες και φωτοβολίδες εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένταση που διήρκεσε περίπου μισή ώρα.

Τα ΜΑΤ έκαναν περιορισμένη χρήση χημικών για να απωθήσουν τα άτομα που δημιούργησαν τα επεισόδια. Οι προσαχθέντες οδηγήθηκαν στην ασφάλεια.

Ένταση και χημικά και στη Θεσσαλονίκη

Νωρίτερα, είχαν σημειωθεί επεισόδια και στο συλλαλητήριο που διοργανώθηκε κατά της συμφωνίας των Πρεσπών στη Θεσσαλονίκη.

Οι συγκεντρωθέντες ξεκίνησαν πορεία από την πλατεία Αριστοτέλους, δια μέσου της παραλιακής λεωφόρου Νίκης με προορισμό τον Λευκό Πύργο, κρατώντας ελληνικές σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της ελληνικότητας της Μακεδονίας.

Οι αστυνομικοί είχαν στήσει ένα πρώτο μπλόκο στο ύψος της Αγίας Σοφίας, καθώς την ίδια ώρα ήταν σε εξέλιξη συγκέντρωση αντιεξουσιαστών στην πόλη.

Οι συγκεντρωμένοι κατάφεραν να περάσουν, ωστόσο στο δεύτερο μπλόκο των αστυνομικών, στο ύψος με την οδό Στρατηγού Καλάρη, προκλήθηκε ένταση και μικροεπεισόδια.

Οι αστυνομικοί επιχείρησαν με περιορισμένη χρήση χημικών και χειροβομβίδες κρότου - λάμψης να διαλύσουν το πλήθος, ενώ κουκουλοφόροι άρχισαν να πετούν αντικείμενα και γυάλινα μπουκάλια.

Να σημειωθεί πως τα συλλαλητήρια διοργανώθηκαν από το κίνημα Εθνικής Άμυνας για τη Μακεδονία «Μέγας Αλέξανδρος» και την Επιστημονική Επιτροπή Εθνικών Ζητημάτων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ