ΕΛΛΑΔΑ

Στην Τουρκία Ευρωπαίοι δικηγόροι για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς

Στην Τουρκία Ευρωπαίοι δικηγόροι για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς

Επίσημη ενημέρωση για ποιο λόγο έχει καθυστερήσει η απάντηση των αρμόδιων τουρκικών υπηρεσιών αναφορικά με τα αποτελέσματα της έρευνας για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, ξεπερνώντας κάθε εύλογη προθεσμία, ζήτησαν εγγράφως οι δύο Τούρκοι δικηγόροι τους.

Ο Χακάν Γιαλτσιντούκ και η Σελίν Οζέλ παρουσιάστηκαν την Τρίτη, 3 Ιουλίου, ενώπιον το γενικού εισαγγελέα Αδριανούπολης και κατέθεσαν σχετικό γραπτό αίτημα, ζητώντας να επισπευσθεί η διαδικασία και να συμπληρωθεί ο φάκελος της δικογραφίας.

«Η επεξεργασία των δεδομένων του τρίτου κινητού τηλεφώνου και η αποστολή αποτελεσμάτων από την Άγκυρα έχουν ξεπεράσει το εύλογο χρονικό διάστημα που απαιτείται. Κανονικά θα έπρεπε να είχαν βγει τα αποτελέσματα» τόνιζαν στην εφημερίδα «Έθνος» συνεργάτες των Τούρκων συνηγόρων.

«Εξαρχής δεν υπήρχαν οι νομικές προϋποθέσεις για την έκδοση εντάλματος σύλληψης των δύο στρατιωτικών. Σήμερα, όμως, ήρθε η ώρα να κλείσει ο φάκελος και τα παιδιά να επιστρέψουν στις οικογένειές τους» προσέθεταν.

Οι τελευταίοι επιβεβαίωναν στην εφημερίδα ότι την προσεχή Παρασκευή δεν θα εξεταστεί νέα αίτηση αποφυλάκισης του ανθυπολοχαγού Άγγελου Μητρετώδη και του ΕΠΟΠ λοχία Δημήτρη Κούκλατζη από το τουρκικό δικαστήριο, όπως μετέδωσαν μέσα ενημέρωσης, καθώς δεν έχει συμπληρωθεί ένας μήνας από την τελευταία φορά.

Ωστόσο, χθες, Τετάρτη, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος υποστήριξε ότι θα υπάρχει δικαστήριο την Παρασκευή.

Ψηφίστηκε η τροπολογία για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς

Στην Τουρκία δικηγόροι της Ευρώπης

Την έντονη ανησυχία για την τροπή που έχει πάρει η υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών εκφράζει και το Συμβούλιο Δικηγορικών Συλλόγων Ευρώπης (CCBE).

Μέσα στον Ιούλιο Ευρωπαίοι δικηγόροι, ως παρατηρητές του Συμβουλίου Δικηγορικών Συλλόγων Ευρώπης, θα επισκεφθούν τον εισαγγελέα Αδριανούπολης, προκειμένου να ενημερωθούν τόσο για τις συνθήκες κράτησής τους όσο και γιατί δεν τους έχει απαγγελθεί καμία κατηγορία μέχρι σήμερα, έχοντας συμπληρώσει περισσότερες από 120 ημέρες στις τουρκικές φυλακές.

Κατά την επίσκεψή τους αναμένεται να ζητήσουν άδεια από τον εισαγγελέα Αδριανούπολης, ώστε να επισκεφθούν τους κρατούμενους, ενώ θα συναντηθούν και με τους δύο Τούρκους δικηγόρους που χειρίζονται την υπόθεση.

Οι Τούρκοι συνήγοροι, πάντως, δεν απάντησαν στην επιστολή του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Δικηγορικών Συλλόγων, με την οποία ζητούσε να πληροφορηθεί αν τηρούνται στην περίπτωση των δύο στρατιωτικών οι κανόνες δικαίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ