ΕΛΛΑΔΑ

Τελεσίγραφο κατοίκων της Ειδομένης στον Γ. Μουζάλα

Τελεσίγραφο κατοίκων της Ειδομένης στον Γ. Μουζάλα
Πρόσφυγες στα σύνορα με ΠΓΔΜ EUROKINISSI/MOTIONTEAM/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ

Τελεσίγραφο των κατοίκων της Ειδομένης προς την πολιτεία απεύθυνε η πρόεδρος της Κοινότητας μιλώντας το πρωί σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή.

Η κυρία Σούπλη εξέθεσε την κατάσταση που βιώνουν οι κάτοικοι στον αναπληρωτή Υπουργό Μετανάστευσης,
Γιάννη Μουζάλα
ο οποίος βρισκόταν στο στούντιο του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ. Η Πρόεδρος της Κοινότητας είπε ότι οι κάτοικοι θα ξεκινήσουν κινητοποιήσεις καθώς έχουν περάσει οι πέντε μέρες μέσα στις οποίες είχε υποσχεθεί ο υπουργός να λύσει το πρόβλημα με τους εγκλωβισμένους μετανάστες που έχουν πλημυρίσει το χωριό.

«Το θέμα (σ.σ των μεταναστών στην Ειδομένη και της κατάληψης της σιδηροδρομικής γραμμής) θα λήξει τις επόμενες μέρες δεν μπορώ να σας πω σε μία ή δύο, αλλά δεν θα είναι σε δέκα - δεκαπέντε» διαβεβαίωσε ο κ. Μουζάλας, συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει τη βία και εξήγησε στην κ. Σούπλη ότι “δεν είπα ότι σε πέντε μέρες θα γίνει η επιχείρηση, είπα ότι το θέμα θα λυθεί γρήγορα”.

Ο κ. Μουζάλας πρόσθεσε ότι δεν θέλει να μετατραπεί η Ειδομένη σε Ουγγαρία και συμπλήρωσε ότι αυτή τη στιγμή έχουν παραμείνει στην Ειδομένη περίπου 1200 μετανάστες και σημείωσε ότι γίνονται προσπάθειες να παρεμποδιστούν μετανάστες που προσπαθούν να ανέβουν προς τα πάνω.

Τόνισε ότι «να ελεγχθεί η η ροή προσφύγων στα τουρκικά παράλια». «Τη ροή την ελέγχουν οι Τούρκοι, το τελευταίο δεκαπενθήμερο έχουμε αλλαγή της ροής, έρχονται Μαροκινοί και Ιρανοί, οι Μαροκινοί έρχονται στην Ελλάδα μέσω Κωνσταντινούπολης γιατί τους συμφέρει οικονομικά...» εξήγησε.

Όσον αφορά το ζήτημα που προέκυψε με την Frontex ο κ. Μουζάλας είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί την παρουσία της όμως υπό τον έλεγχο της ελληνικής αστυνομίας και αποκάλυψε ότι από τους 1600 άνδρες που έχει ζητήσει η Ελλάδα έχουν έρθει μόνο 170.

Ζήτημα και με τις ξένες επενδύσεις

Εκτός πάντως από τα προβλήματα κοινωνικής φύσεως που προκαλούνται από την συνεχιζόμενα έκρυθμη κατάσταση στην Ειδομένη, η ελληνική κυβέρνηση “πονοκεφαλιάζει” και για τα οικονομικής φύσεως προβλήματα που δημιουργούνται.

Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα της εφημερίδας «Ναυτεμπορική» σύμφωνα με το οποίο μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες ψάχνουν ήδη εναλλακτικές οδούς και λιμάνια για την μετακίνηση των εμπορευμάτων τους λόγω του αποκλεισμού του σιδηροδρομικού δικτύου στην Ειδομένη από χιλιάδες πρόσφυγες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ