ΕΛΛΑΔΑ

Το σχέδιο της ΕΛΑΣ για τις μολότοφ και τους κουκουλοφόρους στα Εξάρχεια

Το σχέδιο της ΕΛΑΣ για τις μολότοφ και τους κουκουλοφόρους στα Εξάρχεια
Φωτογραφία από τα επεισόδια της Κυριακής στην Αθήνα Eurokinissi

Με ειδικό σχέδιο η ΕΛΑΣ «εγκλώβισε» τους κουκουλοφόρους και περιόρισε τον ανεφοδιασμό τους σε μολότοφ. Εκτός από τις εκατό και πλέον μολότοφ που εντοπίστηκαν στον Λόφο του Στρέφη η ΕΛΑΣ είχε υπό παρακολούθηση και αποθήκη μολότοφ σε υπόγειο των Εξαρχείων.

Εκρηκτικές μολότοφ με προσκολλημένα γκαζάκια και φωτοβολίδες ήταν αποθηκευμένα σε ημιυπόγειο της συμβολής των οδών Τσαμαδού και Αραχώβης, στα Εξάρχεια. Το ορμητήριο των κουκουλοφόρων ήταν σε γνώση της Κρατικής Ασφάλειας, όπως και οι κινήσεις των νεαρών, που απειλούσαν με «Μαύρο Δεκέμβρη».

Τουλάχιστον δέκα κουκουλοφόροι-«επιτηρητές» ήταν αναπτυγμένοι σε ακτίνα ασφαλείας με στόχο να αποτρέψουν αστυνομική έφοδο, όπως αποκαλύπτουν στο CNN Greece υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ.

Αρχικά, υπήρξαν σκέψεις να γίνει επιχείρηση «εκκαθάρισης» του χώρου, ωστόσο, κρίθηκε παρακινδυνευμένη ενέργεια και η «καβάτζα», όπως την χαρακτηρίζουν αστυνομικοί, τέθηκε σε αυξημένη «επιτηρηση» από τις ομάδες της Κρατικής Ασφάλειας. Σύμφωνα με ανώτατους Αξιωματικούς της ΕΛΑΣ, στο «ορμητήριο» των αντιεξουσιαστικών ομάδων φυλάσσονταν τουλάχιστον 500 εκρηκτικές μολότοφ.

Οι κουκουλοφόροι «δοκίμασαν» σχεδόν το 1/3 των μολότοφ εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων τα ξημερώματα του Σαββάτου (05/12) σε προπαρασκευαστικές δοκιμές, για την 6η Δεκέμβρη.

Με «αόρατο μάτι» τις θερμικές κάμερες, οι αξιωματικοί στο κέντρο επιχειρήσεων, εντόπιζαν τις κινήσεις των αντεξουσιαστών κατά τη διάρκεια των επεισοδίων της 6ης Δεκέμβρη. Ο ανεφοδιασμός των κουκουλοφόρων γινόταν και πάλι με τη μέθοδο του «παρκούρ», καθώς καταγράφηκαν κινήσεις σε ταράτσες πολυκατοικιών στην περίμετρο του ΕΜΠ -Στουρνάρη και Τοσίτσα-, όπου οι Αστυνομικές δυνάμεις τους παρακολουθούσαν διακριτικά με αποτέλεσμα να εγκαταλείψουν τα σχέδια τους.

Η τακτική που ακολουθήθηκε από τις Αστυνομικες δυνάμεις ήταν η απομόνωση των κουκουλοφόρων στα Εξάρχεια, ώστε να αποτραπεί η οποιαδήποτε πρόθεση τους για οργανωμένο σχέδιο εξάπλωσης των επεισοδίων στο κέντρο της Αθήνας.

Στο πλαίσιο του δικτύου που είχαν αναπτύξει οι Αστυνομικοί της Ασφάλειας, τα ξημερώματα της Κυριακής εντόπισαν στο Λόφο Στρέφη «κρύπτες», σκεπασμένες με χώμα και κλαδιά, 16 σακούλες, οι οποίες περιείχαν 112 βόμβες μολότοφ, μπιτόνια με 20 λίτρα βενζίνης, κενές γυάλινες φιάλες, φωτοβολίδες και αντιασφυξιογόνες μάσκες. Τα κατασχεθέντα υλικά μεταφέρθηκαν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, προκειμένου να ερευνηθούν για αποτυπωμάτα και γενετικό υλικό.

Οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ σημειώνουν στον απολογισμό τους τον αριθμό και το νεαρό της ηλικίας των συλληφθέντων, καθώς ανάμεσά τους είναι έξι ανήλικοι- ηλικίας 13, 14, 16 και 17 ετών-.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ