ΕΛΛΑΔΑ

Πιέσεις ΗΠΑ για νέες ταυτότητες με βιομετρικά

Πιέσεις ΗΠΑ για νέες ταυτότητες με βιομετρικά
Εντείνονται πιέσεις απο τις ΗΠΑ για νέες ταυτότητες μετα τις επιθέσεις στο Παρίσι Bloomberg/Getty Images/Ideal Images

Σε έκδοση νέων δελτίων ταυτότητας υποχρεώνεται η ελληνική κυβέρνηση, σαν άμεση συμβατική υποχρέωση της απέναντι σε Ε.Ε. και ΗΠΑ.

Το θέμα τέθηκε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τους συνεργάτες του από τον υπουργό εξωτερικών Τζον Κέρι κατά την επίσκεψη του στην Αθήνα ενώ για αυτό το λόγο παρόν στις συναντήσεις ήταν και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτης, κ. Νίκος Τόσκας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή» οι αμερικανικές πιέσεις εντείνονται καθώς επίκειται η αξιολόγηση του ηλεκτρονικού προγράμματος Visa Waiver, το πρόγραμμα, δηλαδή, που επιτρέπει σε όσους ταξιδεύουν στις ΗΠΑ για τουριστικούς ή επαγγελματικούς λόγους να μην χρειάζονται θεώρηση διαβατηρίων και να λαμβάνουν την άδεια εισόδου μόνο ηλεκτρονικά.

Τα νέα δελτία ταυτότητας θα περιέχουν εκτός από δακτυλικά αποτυπώματα και πρόσθετα «βιομετρικά στοιχεία» που τοποθετούνται με μικροτσίπ, όπως για παράδειγμα το «αποτύπωμα» της ίριδας του κατόχου.

Η κίνηση αυτή έχει σκοπό να μειώσει τα ποσοστά παραχάραξης των ταυτοτήτων. Οι αμερικανικές Αρχές βρήκαν αφορμή για να ζητήσουν τις αλλαγές μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι.

Σύμφωνα, μάλιστα, με αξιωματούχους του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έχει ήδη συγκροτηθεί επιτροπή που θα ασχοληθεί αποκλειστικά με την εξέταση των τεχνικών χαρακτηριστικών και τη διεκπεραίωση της πρότασης αυτής,. Στην επιτροπή, η οποία συγκροτήθηκε πριν περίπου έναν μήνα, συμμετέχουν και αστυνομικοί της διεύθυνσης Διαβατηρίων ΕΛ.ΑΣ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ