ΕΛΛΑΔΑ

Πύρινη κόλαση σε Αττική και Χανιά: Κάηκαν σπίτια, κινδύνεψαν άνθρωποι

Πύρινη κόλαση σε Αττική και Χανιά: Κάηκαν σπίτια, κινδύνεψαν άνθρωποι
EUROKINISSI

Δραματικές ώρες περνούν οι κάτοικοι σε Κινέτα, Πεντέλη, Ραφήνα αλλά και Χανιά, με τις φλόγες των πυρκαγιών που έχουν ξεσπάσει να καταστρέφουν περιουσίες, να θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και να κατακαίουν δασώδεις περιοχές. Ώρες αγωνίας και για τους τους κατοίκους στον Κάλαμο Αττικής, τους Αγίους Θεοδώρους, το Κατακάλι Κορινθίας και το Κιάτο, όπου επίσης έχουν εκδηλωθεί πυρκαγιές. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της πυροσβεστικής υπηρεσίας,έξι άνθρωποι υπέστησαν εγκαύματα στην περιοχή της Νέας Μάκρης και έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία. 

Η κατάσταση είναι δραματική, με την πυροσβεστική υπηρεσία να δίνει πραγματική μάχη για να θέσει υπό έλεγχο τα μέτωπα.

Παρότι νωρίτερα επιχειρούσαν και εναέρια μέσα, πλέον έχουν αποσυρθεί καθώς δεν μπορούν να πετάξουν τη νύχτα.

Η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τις περιφερειακές ενότητες Ανατολικής και Δυτικής Αττικής.

Κινέτα: Κάηκαν σπίτια, εγκλωβίστηκαν άνθρωποι

Ιδιαίτερα δύσκολη είναι η κατάσταση στην περιοχή της Κινέτας, όπου σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες και κινδύνεψαν άνθρωποι στην περιοχή της Άνω Γαλήνης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν τέσσερα έως πέντε ενεργά μέτωπα στην περιοχή, που εκτείνονται σε απόσταση 6 χιλιομέτρων.

Η πυροσβεστική εκκένωσε τρεις περιοχές -το Πανόραμα 1, το Πανόραμα 2 και τη Γαλήνη.

Η κυκλοφορία στην Εθνική Οδό έχει διακοπεί και στα δύο ρεύματα ενώ σταμάτησαν και τα δρομολόγια του Προαστιακού.

Στο σημείο επιχειρούν 160 πυροσβέστες με 89 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 60 ατόμων και εθελοντικά οχήματα.

Νωρίτερα, ο Δήμαρχος Μεγαρέων, Γρηγόρης Σταμούλης, δήλωσε στο CNN Greece ότι η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου.

Οι καπνοί από την πυρκαγιά έχουν φτάσει μέχρι την Αθήνα, καλύπτοντας τον ουρανό της πρωτεύουσας.

Δραματικές εικόνες σε Πεντέλη, Ραφήνα, Νέα Μάκρη και Μάτι

Δραματικές σκηνές εκτυλίσσονται σε περιοχές της Πεντέλης και Ραφήνας, με σπίτια να έχουν παραδοθεί στις φλόγες και στην περιοχή του Νέου Βουτζά. Η πύρινη λαίλαπα πέρασε και από το Κόκκινο Λιμανάκι και το Μάτι, όπου υπάρχουν εγκλωβισμένοι στην παραλία.

Στο σημείο επιχειρούν 60 πυροσβέστες και 24 οχήματα, 15 εθελοντικά οχήματα.

Κατόπιν συνεννόησης με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το Κέντρο Συντονισμού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, εκκενώθηκαν προληπτικά για λόγους ασφαλείας και οι παιδικές κατασκηνώσεις του δήμου Αθηναίων στον Άγιο Αντρέα.

Χανιά: Στις αυλές των σπιτιών οι φλόγες

Ανεξέλεγκτη μαίνεται και η πυρκαγιά στα Χανιά που καίει σε δασική αγροτική έκταση με τις φλόγες να φτάσουν μέχρι τις αυλές σπιτιών στις Βρύσες.

19826345

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η φωτιά για την κατάσβεση της οποίας επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις και μέσα από όλη την Κρήτη εξελίσσεται σύμφωνα με τον δήμαρχο Αποκορώνου Χαράλαμπο Κουκιανάκη σε ένα μέτωπο περίπου 10 χιλιομέτρων παράλληλα της εθνικής οδού Χανίων - Ρεθύμνης όπου και υπάρχει διακοπή της κυκλοφορίας λόγο των πυκνών καπνών και της μειωμένης ορατότητας.

Από την πυρκαγιά καταστράφηκε μέρος υπό ανέγερση κατοικίας ενώ σοβαρές βλάβες έχει υποστεί και το δίκτυο της ΔΕΗ καθώς κάηκαν στύλοι, με αποτέλεσμα να υπάρχει διακοπή της ηλεκτροδότησης σε πολλά σημεία της περιοχής, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Την μάχη με τις φλόγες δίνουν και κάτοικοι της περιοχής ενώ σε κατάσταση επιφυλακής έχουν τεθεί μονάδες υγείας και το ΕΚΑΒ.

Ανεξέλεγκτη εξαιτίας της φύσης του εδάφους και της βλάστησης, χαρακτήρισε την κατάσταση ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης ενώ για προληπτικούς κυρίως λόγους μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ρεθύμνου ηλικιωμένος άνδρας 81 ετών με κινητικά προβλήματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ