ΕΛΛΑΔΑ

Εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου για τις πυρκαγιές

Εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου για τις πυρκαγιές
Φωτογραφία Αρχείου Εurokinissi/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Τη συμμετοχή της στον πόνο και την οδύνη των οικείων των θυμάτων από τις πυρκαγιές, οι οποίες έπληξαν την Ανατολική και Δυτική Αττική, καθώς και άλλες περιοχές της πατρίδας μας, εκφράζει προς το χριστεπώνυμο πλήθος της Ελλάδος η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, με εγκύκλιο που εξέδωσε.

Τονίζει ότι «δέεται όπως ο ελεήμων Κύριος αναπαύση εν χώρα ζώντων τις ψυχές των βιαίως τεθνεώτων» και ορίζει, κατά την προσεχή Κυριακή 29η Ιουλίου, να πραγματοποιηθεί σε όλους τους Ιερούς Ναούς των Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος επιμνημόσυνη δέηση υπέρ της αναπαύσεως των ψυχών τους.

Επιπλέον, μεταξύ άλλων, εκφράζει ευχές για ταχεία αποκατάσταση της υγείας των νοσηλευόμενων, ενώ ζητεί από την ελληνική Πολιτεία να πράξει ό,τι είναι δυνατόν για την ανακούφιση όλων των πληγέντων. Επισημαίνει, επ' αυτού, ότι προς ενίσχυση του έργου αυτού, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έθεσε ήδη την οργάνωση «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών στη διάθεση της Πολιτείας και της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως.

Παράλληλα, εκφράζει τις ευχαριστίες της προς τα μέλη του Πυροσβεστικού Σώματος, του Λιμενικού, των Σωμάτων Ασφαλείας, του Στρατού, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, αλλά και προς όλους γενικά τους εθελοντές, «οι οποίοι με πνεύμα αυτοθυσίας και συναντιλήψεως ευρέθησαν από την πρώτη στιγμή στα μέτωπα της πυρκαγιάς για να παράσχουν κάθε βοήθεια, ευχόμενη να έχουν την παρά του Θεού ενίσχυση και ευλογία στη ζωή και τα καλά τους έργα».

Επίσης, παρακαλεί και προτρέπει ώστε, σε κάθε Μητρόπολη, να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την ενίσχυση των πυροπαθών. Επειδή, μάλιστα, υπάρχει μεγάλη ανάγκη αίματος, η Ιερά Σύνοδος απευθύνει έκκληση για την κάλυψη αυτής της ανάγκης. Προς τον σκοπό αυτό κρίνεται απολύτως απαραίτητη και η συνδρομή των Ενοριακών Τραπεζών Αίματος.

Τέλος, η Ιερά Σύνοδος επισημαίνει πόσο μεγάλη είναι η ευθύνη όλων μας, ώστε με σύνεση και υπευθυνότητα να διαφυλάσσεται η ακεραιότητα της δημιουργίας του Θεού, μέσα από την καλλιέργεια του σεβασμού και του αισθήματος ευθύνης προς το φυσικό περιβάλλον, προκειμένου να παύσουν τραγικές καταστάσεις, όπως αυτές τις οποίες όλοι βιώνουμε. «Προς τούτο, απαιτείται ο καθένας να εργάζεται και να συνεργάζεται για την ευημερία του τόπου και κυρίως των ανθρώπων του».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ