ΕΛΛΑΔΑ

Πύρινος όλεθρος: Στο νεκροτομείο Αθηνών η επόμενη πράξη της τραγωδίας (vid)

Πύρινος όλεθρος: Στο νεκροτομείο Αθηνών η επόμενη πράξη της τραγωδίας (vid)
ΑΠΕ -ΜΠΕ / Παντελής Σαίτας

Στο νεκροτομείο Αθηνών διαδραματίζεται από σήμερα η επόμενη σκηνή της πύρινης τραγωδίας που χτύπησε την Αττική. Εκεί, όπου γίνεται η ταυτοποίηση των σορών, οι συγγενείς φτάνουν από το πρωί προκειμένου να μάθουν νέα για τους αγαπημένους του ανθρώπους.  

Την ειδική ομάδα αναγνώρισης θυμάτων καταστροφών έχει ενεργοποιήσει από χτες η ελληνική αστυνομία, μετά από επίσημο αίτημα που της διαβίβασε το πυροσβεστικό σώμα. Πρόκειται για μια εξειδικευμένη ομάδα, που είχε συσταθεί το 2011 με σκοπό την αναγνώριση και ταυτοποίηση θυμάτων από καταστροφές μεγάλες τρομοκρατικές ενέργειες αλλά και ατυχήματα.

Σε αυτή συμμετέχει κυρίως το προσωπικό της διεύθυνσης εγκληματολογικών ερευνών, εξειδικευμένοι επιστήμονες -κυρίως ανθρωπολόγοι και βιολόγοι- και συντονίζεται από το ενιαίο κέντρο διαχείρισης κρίσεων.

Η συγκεκριμένη ομάδα βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία, με το ΕΚΑΒ, την ιατροδικαστική υπηρεσία αλλά και την εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Αυτομάτως, συνεργεία της διεύθυνσης εγκληματολογικών ερευνών, που αποτελούνται από φωτογράφους και στελέχη της υποδιεύθυνσης βιοχημικών εξετάσεων, βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές.

Την ίδια ώρα, στο νεκροτομείο Αθηνών υπάρχει ειδική ομάδα υποδοχής συγγενών, η οποία παίρνει όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες, καθώς και τα επιχρίσματα από τους συγγενείς των αγνοουμένων προκειμένου να εξακριβωθεί η ταυτότητά τους.

Η ομάδα αναγνώρισης θυμάτων καταστροφών θα παραμείνει ενεργή μέχρι την ταυτοποίηση και της τελευταίας σορού που θα μεταφερθεί στο νεκροτομείο.

Με ταχείς ρυθμούς συνεχίζονται οι ταυτοποιήσεις

Η ταυτοποίηση των θυμάτων της φονικής φωτιάς στην Ανατολική Αττική συνεχίζεται με ταχείς ρυθμούς και έχει πλέον ξεκινήσει η διαδικασία παραλαβής των σορών στο νεκροτομείο Αθηνών στο Γουδί.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., μέχρι στιγμής έχουν παραληφθεί 55 συγκριτικά βιολογικά υλικά συγγενών αγνοουμένων και 29 βιολογικά υλικά σορών, καθώς επίσης και οκτώ δακτυλικά αποτυπώματα από σορούς.

Η εργαστηριακή εξέταση έχει ολοκληρωθεί σε 50 βιολογικά υλικά συγγενών αγνοουμένων, 18 βιολογικά υλικά σορών.

Επίσης, υπάρχει συνεργασία, της διεύθυνσης εγκληματολογικών ερευνών με το υπουργείο Εξωτερικών για την περίπτωση των αγνοουμένων υπηκόων ξένων χωρών, προκειμένου να προσκομίζονται από συγγενείς πρώτου βαθμού τα απαραίτητα στοιχεία (γενετικό προφίλ και βιολογικό υλικό) και να προχωρά η εξακρίβωση της ταυτότητας.

Ρεπορτάζ: Μίνα Καραμήτρου, Κώστας Πλιάκος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ