ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά Αττική: 87 οι νεκροί από τις φονικές πυρκαγιές - Συνεχίζονται οι έρευνες

Φωτιά Αττική: 87 οι νεκροί από τις φονικές πυρκαγιές - Συνεχίζονται οι έρευνες
REUTERS/Alkis Konstantinidis

Στους 87 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από τις φονικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική. 

Την ολοκλήρωση των νεκροτομών στις 86 σορούς που μεταφέρθηκαν στην ιατροδικαστική υπηρεσία της Αθήνας ανακοίνωσε ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας, Νίκος Καρακούκης. Λίγες ώρες αργότερα κατέληξε -σύμφωνα με ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας- 62χρονος, που νοσηλευόταν διασωληνωμένος στη ΜΕΘ του Ευαγγελισμού, ανεβάζοντας, έτσι τον αριθμό σε 87.

«Ολοκληρώσαμε την ιατροδικαστική έρευνα επί των σορών των θυμάτων που είχαν μεταφερθεί στο νεκροτομείο Αθηνών. Ήταν 86 νεκροί. Η ιατροδικαστική έρευνα ολοκληρώθηκε. Από εδώ και πέρα μένει το έργο της ταυτοποίησης το οποίο ολοκληρώνεται από άλλη υπηρεσία στα εγκληματολογικά εργαστήρια», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Νίκος Καρακούκης.

Εν τω μεταξύ, κρίσιμη εξακολουθεί να παραμένει η κατάσταση των 11 εγκαυματιών που παραμένουν στη ΜΕΘ, σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία του υπουργείου Υγείας. Συνολικά στα νοσοκομεία παραμένουν για νοσηλεία 49 ενηλικές εγκαυματίες καθώς πήραν εξιτήριο κάποιοι από αυτους που νοσηλεύονταν σε αυτά τις τελευταίες ημέρες.

Ο αριθμός των παιδιών που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία Παίδων είναι σταθερός. Η κατάσταση των 4 παιδιών κρίνεται καλή και δεν αποκλείεται κάποια από αυτά να πάρουν εξιτήριο σήμερα ή τη Δευτέρα.

Την ίδια ώρα, κορυφώνεται η αγωνία συγγενών και φίλων που για πέμπτη μέρα από τη φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική συνεχίζουν να ψάχνουν αγνοούμενους στην καμένη περιοχή αλλά και στη θάλασσα.

Τσίπρας: Αναλαμβάνω ακέραια την πολιτική ευθύνη

Την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία ανέλαβε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του στην έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

"Οι νεκροί δεν μπορούν να μιλήσουν. Tο λιγότερο που οφείλουμε στη μνήμη τους είναι σεβασμός ως προς την αλήθεια. Θέλω να αναλάβω ακέραια, ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου και ενώπιον του ελληνικού λαού, την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία. Θεωρώ ότι κάτι τέτοιο είναι αυτονόητο για τον πρωθυπουργό της χώρας", τόνισε ο πρωθυπουργός και κάλεσε τους αρμόδιους υπουργούς να κάνουν το ίδιο:

"Και σας καλώ να την αναλάβετε κι εσείς, όσο βαρύ κι αν είναι. Γιατί είναι επίσης αυτονόητο για την κυβέρνηση της χώρας. Δεν θα επιχειρήσουμε ποτέ να αποδράσουμε από τις ευθύνες μας. Δεν το κάναμε όταν αναλάβαμε τη χώρα χρεοκοπημένη και φορτωθήκαμε εθελοντικά τα λάθη και τις παραλείψεις δεκαετιών. Όπως δεν το κάναμε όταν αντιμετωπίσαμε το φάσμα μιας τεράστιας οικονομικής, εθνικής, και ανθρωπιστικής καταστροφής, για την οποία άλλοι ήταν υπεύθυνοι. Έτσι δεν θα το κάνουμε και τώρα", είπε επί λέξει.

Τα πέντε σημεία δράσης στα οποία κατέληξε το υπουργικό συμβούλιο

Σε εφαρμογή μπαίνουν άμεσα τα πέντε σημεία δράσης στα οποία κατέληξε το υπουργικό συμβούλιο μετά την πολύωρη συνεδρίαση του, υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Επί τάπητος τέθηκαν οι αδυναμίες και οι παθογένειες από την πλευρά της Πολιτείας - όλα τα προηγούμενα χρόνια - και οι στρεβλώσεις που δημιουργήθηκαν στον οικιστικό ιστό.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, υπό το πρίσμα αυτό «με ευθύνη του υπουργείου Περιβάλλοντος δημιουργείται εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης οικιστικών στρεβλώσεων». Αρχικά θα καταγραφούν όλα τα προβλήματα και οι ιδιαιτερότητες των περιοχών, και ακολούθως θα σχεδιαστεί ακόμα και από την αρχή - όπου κριθεί αναγκαίο - ο τρόπος δόμησης, ώστε να μην ξαναβιώσει η χώρα ανάλογες τραγωδίες όπως αυτή στο Μάτι, εξηγούσαν.

Κατεδάφιση των αυθαίρετων στα ρέματα των πληγεισών περιοχών ζητά η Δούρου

Την κατεδάφιση αυθαίρετων κατασκευών στα ρέματα των πληγεισών περιοχών ζητά η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου.

Να ελέγξουν και να κατεδαφίσουν τις αυθαίρετες κατασκευές - κατοικίες, μάνδρες, κ.ά. -, που εμποδίζουν τον καθαρισμό των ρεμάτων στις περιοχές που επλήγησαν από την καταστροφική πυρκαγιά που έλαβε χώρα στις 23-7-2018 στον Δήμο Μαραθώνα – Νέα Μάκρη και Δήμο Ραφήνας – Πικερμίου, ζητά με επιστολή της προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Παλλήνης, η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ