ΕΛΛΑΔΑ

Δυτική Ελλάδα: η περιφέρεια με τις μεγάλες ευκαιρίες

Δυτική Ελλάδα: η περιφέρεια με τις μεγάλες ευκαιρίες

Με βάση τον πληθυσμό, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι η τέταρτη μεγαλύτερη στην Ελλάδα. Με βάση, όμως, το κατά κεφαλήν ακαθάριστο εγχώριο προϊόν είναι η δεύτερη φτωχότερη. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος δεν έχει ενδεχομένως τα πλεονεκτήματα άλλων περιφερειών όπως είναι ο τουρισμός ή η ευρεία αγροτική παραγωγή, έχει όμως τα δικά της ατού όπως είναι η γεωγραφική θέση ως πύλη της Ελλάδας προς τη δυτική Ευρώπη αλλά και τα πανεπιστημιακά ιδρύματα που της δίνουν τη δυνατότητα να αναδειχθεί σε κόμβο τεχνολογίας και καινοτομίας της χώρας.

Σε σχέση με το παρελθόν η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας μειονεκτεί καθώς τα πλεονεκτήματα που είχε σε σχέση σε τομείς όπως η μεταποίηση, η βιομηχανία και το ανθρώπινο δυναμικό δεν υπάρχουν πλέον» σημειώνει ο Θεόδωρος Λουλούδης, εκδότης της εφημερίδας «Πελοπόννησος», η οποία πρόσφατα διοργάνωσε -για 6η συνεχόμενη χρονιά- ένα πολύ ενδιαφέρον συνέδριο για τις αναπτυξιακές προοπτικές της Δυτικής Ελλάδας, στο οποίο χορηγός επικοινωνίας ήταν το CNN Greece. «Το μέλλον στρέφεται προς το Ιόνιο και τη Μεσόγειο και η Δυτική Ελλάδα θα μπορούσε να εξελιχθεί ως η πύλη της χώρας αλλά και των Βαλκανίων» σπεύδει να προσθέσει ο κ. Λουλούδης, ο οποίος σημειώνει ότι το νέο λιμάνι της Πάτρας θα πρέπει να αξιοποιηθεί περισσότερο και είναι άκρως απαραίτητο να υπάρξει σύνδεση του με τα σιδηροδρομικές υποδομές.

Η αξιοποίηση του νέου εμπορικού λιμανιού της Πάτρας ήταν ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης στο 6ο Αναπτυξιακό Συνέδριο της «Πελοποννήσου». Στη συγκεκρμένη ενότητα έγινε σαφές ότι το λιμάνι της Πάτρας συνεχίζει να αποτελεί σημαντική πηγή οικονομικού πλούτου για την πόλη, αφού ο κύκλος εργασιών του, φτάνει τα 5,5 εκ. ευρώ τον χρόνο, ενώ συντηρεί εκατοντάδες επιχειρήσεις, με συνολικό τζίρο άνω των 60 εκ. ευρώ και σχεδόν 3.000 θέσεις εργασίας. Ωστόσο, για να συνεχίσει να επιτελεί αυτό τον ρόλο, θα πρέπει να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητά του και να συνδεθεί το συντομότερο δυνατόν με τη νέα σιδηροδρομική γραμμή. Γίνεται πλέον σαφές ότι οι εμπορευματικές μεταφορές θα παίζουν ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του λιμένα. Αν και ο χαρακτήρας του είναι μικτός, το βάρος πέφτει πλέον στην ανάπτυξη των εμπορευματικών μεταφορών, καθώς το λιμάνι μπορεί να διαδραματίσει κομβικό ρόλο μεταξύ των διεθνών εμπορευματικών οδών της ανατολικής Μεσογείου και του λεγόμενου «σκανδιναβικού άξονα». Αυτό φάνηκε πρόσφατα και με τη λειτουργία της νέας εμπορευματικής γραμμής, μεταξύ Κωνσταντινούπολης, Πάτρας και Τεργέστης, από την εταιρεία UN RoRo.

mallas3 2

Το Αναπτυξιακό Συνέδριο της Πελοποννήσου έχει εξελιχθεί στη σημαντικότερη ετήσια συνάντηση παρουσίασης του εθνικού και περιφερειακού σχεδιασμού για την περιοχή, κατά την οποία αναπτύσσεται δημιουργικός διάλογος ανάμεσα σε όσους σχεδιάζουν, εφαρμόζουν, ενδιαφέρονται ή επηρεάζονται από τα έργα και τις πολιτικές στην ευρύτερη περιοχή. Το κοινό του συνεδρίου προέρχεται κυρίως από την επιχειρηματική κοινότητα, αλλά και από επιλεγμένους παράγοντες της πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής ζωής της περιοχής. «Είμαστε ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα του συνεδρίου καθώς υπήρξαν οι κατάλληλοι εισηγητές αλλά και το κοινό» σημειώνει ο κ. Λουλούδης, για τον οποίο η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει πολλές προοπτικές αλλά θα πρέπει να υπάρξει ένα συνεκτικό κείμενο στρατηγικής που θα έχει συμφωνηθεί από όλους τους φορείς και τις πλευρές που ασχολούνται με τα κοινά στην περιοχή της δυτικής Ελλάδας.

Το συνέδριο πάντως αποτέλεσε πεδίο για την κατάθεση απόψεων για θέματα και τομείς όπου υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες και δυνατότητες, όπως, για παράδειγμα, η τεχνολογία και η καινοτομία όπου η Δυτική Ελλάδα έχει τις δυνατότητες να εξελιχθεί σε σημαντικό κόμβο στην περιοχή. Δεν είναι τυχαίο ότι στη δική του ομιλία ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα της ενίσχυσης των ευρυζωνικών υποδομών και της λειτουργίας πιλοτικού δικτύου 5ης γενιάς κινητής τηλεφωνίας στην Πάτρα.

Γενικότερα, η τεχνολογία και η καινοτομία ήταν ένα από τα θέματα που και απασχόλησαν το συνέδριο και γενικότερα δείχνουν να είναι από τους τομείς όπου υπάρχουν ευκαιρίες για τη Δυτική Ελλάδα. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Καινοτομίας, Κωνσταντίνο Φωτάκη, η Δυτική Ελλάδα έχει μεγάλες προοπτικές, στο νέο παραγωγικό πρότυπο της οικονομίας της γνώσης, κι αυτό, γιατί έχει μια έντονη καινοτομική κουλτούρα και προοπτικές σε επίπεδο φορέων και πρωτοβουλιών. Το σημαντικό είναι να υπάρξουν συμπράξεις για τη μεγιστοποίηση του αποτελέσματος. Από την πλευρά του, το υπουργείο, όπως ανέφερε ο κ. Φωτάκης, διαθέτει εργαλεία χρηματοδότησης, όπως για παράδειγμα η δράση «Ερευνώ -Δημιουργώ – Καινοτομώ» με 373 εκ. ευρώ δημόσια δαπάνη, όπου η Δυτική Ελλάδα συμμετέχει με 99 επιχειρήσεις.

mallas6 2

Κρίσιμο θέμα προκειμένου η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος να περάσει στην επόμενη φάση ανάπτυξης είναι οι υποδομές με τον υπουργό Υποδομών, Χρήστο Σπίρτζη να κάνει λόγο για μία νέα γενιά έργων στην περιφέρεια που περιλαμβάνουν τον αυτοκινητόδρομο Πύργος - Καλό Νερό - Τσακώνα, την εργολαβία-«σκούπα» για την Παραϊόνια οδό, τη σύνδεση με την Ιόνια οδό και τα αντιπλημμυρικά σε Ολυμπία και Ιόνια οδό. Επίσης, για τα σιδηροδρομικά έργα ο υπουργός ανακοίνωσε ότι εντός του 2018 θα διενεργηθεί διαγωνισμός για τη διπλή ηλεκτροκίνητη γραμμή Κανελλοπούλου - Άγιος Διονύσιος, με μερική υπογειοποίηση, και 130 εκατ. ευρώ και για την οριστική μελέτη για υπογειοποίηση μέχρι τον Άγιο Ανδρέα και τη σύνδεση στο νέο λιμάνι της Πάτρας, στο ύψος της πρώην «Π-Π». Τέλος, είπε ότι η νέα γραμμή θα συνδέεται με Τram-Train, που θα εξυπηρετεί τις νότιες συνοικίες της Πάτρας.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου υπήρξαν ενότητες σχετικά με τις ευκαιρίες που υπάρχουν σε τομείς όπως ο αθλητικός τουρισμός, η ανάγκη για αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών στο χώρο της πολιτικής προστασίας αλλά και στις ευκαιρίες που υπάρχουν για την ανάπτυξη βιομηχανιών στην περιοχή.

Γενικότερα, πάντως, και αυτό φάνηκε στην ενότητα με θέμα την εξωστρέφεια και τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων όπου συμμετείχε ο αν. υπουργός

Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, και παρενέβη ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας, ότι υπάρχει ενδιαφέρον για την περαιτέρω ενίσχυση των επιχειρήσεων, ιδίως αυτών που κινούνται στο χώρο της καινοτομίας και της εξωστρέφειας. Μάλιστα, ο περιφερειάρχης σημείωσε πως πολιτική της Περιφέρειας είναι «να κτίζουμε από κάτω προς τα πάνω» και εξήγγειλε ότι στη νέα προγραμματική περίοδο θα κατευθυνθούν πόροι στην επιχειρηματικότητα, με βάση τις προτάσεις των επιχειρήσεων.

«Το θέμα είναι πως χρειάζονται ακόμη να κάνουμε πολλά βήματα» σημείωσε στο CNN Greece μετά το πέρας του συνεδρίου ο Θ. Λουλούδης, ο οποίος όντας και επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής δήλωνε γενικότερα ικανοποιημένος από το περιεχόμενο του συνεδρίου. Και από το γεγονός ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δείχνει να έχει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης, εφόσον γίνουν οι κατάλληλες κινήσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ