ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά Μάτι: Θλίψη για το χαμό της ηθοποιού Χρύσας Σπηλιώτη

Φωτιά Μάτι: Θλίψη για το χαμό της ηθοποιού Χρύσας Σπηλιώτη
Facebook/Χρύσα Σπηλιώτη

Θρηνεί ο καλλιτεχνικός χώρος, το χαμό της Χρύσας Σπηλιώτη, η σορός της οποίας ταυτοποιήθηκε χθες Κυριακή, μεταξύ αυτών που χάθηκαν στη φονική πυρκαγιά της ανατολικής Αττικής.

Η άτυχη ηθοποιός έχασε τη ζωή της μαζί με τον σύζυγό της Δημήτρη Τουρναβίτη στη φονική πυρκαγιά που έπληξε το Μάτι την περασμένη Δευτέρα.

Την τραγική είδηση γνωστοποίησε αρχικά η συνάδελφός της, ηθοποιός Αννέτα Παπαθανασίου. «Αγαπημένοι μου φίλοι σήμερα η εδώ και 32 χρόνια κολλητή μου φίλη, Χρύσα Σπηλιώτη ταυτοποιήθηκε και είναι πια επίσημα νεκρή» έγραψε στο Facebook.

xrysasphliwth2

Ενώ η κόρη του συζύγου της, Αλίκη Τουρναβίτη έγραψε στον προσωπικό της λογαριασμό: «Και η αυλαία έπεσε.. Τίτλοι τέλους και για τους δυο μου ήρωες. Αιωνία η μνήμη τους, να είστε καλά».

xrysasphliwth3

Από τη Δευτέρα συγγενείς και φίλοι της ηθοποιού αναζητούσαν αγωνιωδώς τα ίχνη του ζευγαριού στο Κόκκινο Λιμανάκι, όπου εθεάθησαν για τελευταία φορά. Η σορός του μουσικού και παλαίμαχου αθλητή Δημήτρη Τουρναβίτη ταυτοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή (27/7).

Την ίδια μέρα «σείστηκε» το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου από το παρατεταμένο χειροκρότημα του κοινού, αφού όταν η παράσταση «Θεσμοφοριάζουσες» ολοκληρώθηκε, ο σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος είπε τα εξής: «Ανάμεσα σε όλους αυτούς τους καμένους ανθρώπους είναι και μία φίλη, συνάδελφος. Μια πολύ ευαίσθητη γυναίκα. Μια ψυχούλα, η Χρύσα Σπηλιώτη. Η παράσταση είναι αφιερωμένη σε όλους αυτούς τους ανθρώπους, τους συγγενείς τους…».

Ποια ήταν η Χρύσα Σπηλιώτη

Η Χρύσα Σπηλιώτη γεννήθηκε στην Αθήνα. Απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, παρακολούθησε μαθήματα αυτοσχεδιασμού στη Γαλλία και εργάστηκε για πολλά χρόνια σαν ηθοποιός. Υπήρξε από τα βασικά στελέχη του «Ανοιχτού Θεάτρου» του Γιώργου Μιχαηλίδη, του «Θεάτρου της 'Ανοιξης», ενώ συνεργάστηκε με το «Θέατρο του Νότου», το «Θέατρο της οδού Κεφαλληνίας», το «Εθνικό Θέατρο», την «Ελεύθερη σκηνή» και πολλά άλλα. Συμμετείχε, επίσης, σε αρκετές τηλεοπτικές σειρές και κινηματογραφικές ταινίες.

Από το 1997 στράφηκε κυρίως στη συγγραφή θεατρικών κειμένων, όπως τα «Ποιος ανακάλυψε την Αμερική;», «Σκοτσέζικο Ντους», «Αγκά-σφί και φί», «Με διαφορά στήθους», «Φωτιά και Νερό», «Ποιος κοιμάται απόψε;», «Το μάτι της Τίγρης». Το «Ποιος ανακάλυψε την Αμερική;» έχει μεταφραστεί σε έξι γλώσσες και εμπεριέχεται στα πολωνικά στην επίτομη ανθολογία ελληνικών κειμένων «Z Parnasu I Olimpu», ενώ το «Φωτιά και Νερό» έχει μεταφραστεί και παιχτεί, επίσης, στα αγγλικά στο Tristan Bates Theatre.

Η παιδαγωγική εμπειρία της ήταν πολύχρονη. Δίδαξε θεατρικό παιχνίδι σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία, ενώ παρουσίαζε επί τρία χρόνια το καθημερινό τηλεοπτικό νηπιαγωγείο της ΕΡΤ «Γύρω γύρω όλοι» γράφοντας παράλληλα τα κείμενα των εκπομπών. Μεταξύ άλλων έγραψε και παρουσίασε στην ΕΡΤ σε συνεργασία με την Αννέτα Παπαθανασίου και την Ολυμπία Μπασκλαβάνη την παιδική σειρά «Φώτα παρακαλώ». Επίσης, είχε διατελέσει γενική γραμματέας του Ι.Τ.Ι. (Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου).

Η τελευταία της ερμηνεία στο θέατρο ήταν στην παράσταση «Ο γιος μου Νικόλαος Μάντζαρος», σε σκηνοθεσία Αυγουστίνου Ρεμούνδου, όπου ενσάρκωνε τη Ρεγγίνα Μάντζαρου, μητέρα του συνθέτη του εθνικού μας ύμνου.

Αφιερωμένες στη μνήμη της Χρύσας Σπηλιώτη δύο παραστάσεις του ΚΘΒΕ

Τη βαθιά οδύνη του για την τραγική απώλεια της Χρύσας Σπηλιώτη, του συζύγου της Δημήτρη Τουρναβίτη και όλων των θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική εκφράζει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ) και αφιερώνει στη μνήμη της ηθοποιού τις δύο παραστάσεις του Ευριπίδη «Ορέστης», που θα δοθούν στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, στις 3 και 4 Αυγούστου.

«Σύσσωμη η οικογένεια του ΚΘΒΕ είναι συντετριμμένη για τον θάνατο της αγαπημένης μας Χρύσας Σπηλιώτη, μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου, το οποίο υπηρέτησε με συνέπεια από το 2015 μέχρι σήμερα ως εκπρόσωπος της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων. Η Χρύσα Σπηλιώτη υπήρξε ιδιαίτερα αγαπητή και χαρισματική προσωπικότητα, διακρίθηκε σε πολλούς τομείς του πνεύματος και της τέχνης, ενώ η προσφορά της στο σύγχρονο ελληνικό θέατρο υπήρξε σημαντική και πολύπλευρη. Σπουδαία ηθοποιός και αναγνωρισμένη θεατρική συγγραφέας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, σεναριογράφος, σκηνοθέτης, καθώς και παιδαγωγός», τονίζεται σε ανακοίνωση του ΚΘΒΕ.

«Είμαι σοκαρισμένος. Χάσαμε τη Χρύσα μας, το πιο γλυκό κορίτσι του ελληνικού Θεάτρου. Συνεργαστήκαμε τρία χρόνια στο Δ.Σ. του ΚΘΒΕ, ήταν άψογη σε όλα της. Δεν θα την ξεχάσουμε ποτέ», αναφέρει ο πρόεδρος του ΔΣ του ΚΘΒΕ, Άρης Στυλιανού.

«Ένας δικός μας άνθρωπος, το μέλος του Δ.Σ. του ΚΘΒΕ, η αγαπημένη συγγραφέας και ηθοποιός Χρύσα Σπηλιώτη δεν είναι πια μαζί μας. Δε θα ξεχάσω ποτέ το χαμόγελο της, τη διάθεσή της να βοηθήσει με κάθε τρόπο το ΚΘΒΕ να ορθοποδήσει, τη σύνεση, το χιούμορ και την ευγένεια της. Τρία χρόνια συνεργαστήκαμε, αγωνιστήκαμε μαζί, με πείσμα και αισιοδοξία για το καλό του Θεάτρου μας. Θερμά συλλυπητήρια στους συγγενείς της. Δεν έχω άλλες λέξεις» σημειώνει, από την πλευρά του, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ, Γιάννης Αναστασάκης.

Πηγή: ΑΠΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ