Θεσσαλονίκη: Πόσο καλά προετοιμασμένη ήταν η πόλη για τα έντονα καιρικά φαινόμενα του 2017
Στοιχεία για την αντιμετώπιση των έντονων καιρικών φαινομένων στις αρχές του 2017, τη διαχείριση της παγίας προκαταβολής και το πληροφοριακό σύστημα του δήμου περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στα αποτελέσματα των ελέγχων που διενήργησε το αυτοτελές τμήμα εσωτερικού ελέγχου του Δήμου Θεσσαλονίκης, από το δεύτερο εξάμηνο του 2016 έως το πρώτο εξάμηνο του 2018.
Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα αυτά στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Θεσσαλονίκης, η Αικατερίνη Ναζίρη, προϊσταμένη του τμήματος, σημείωσε ότι στον έλεγχο που έγινε για την αντιμετώπιση των έντονων καιρικών φαινομένων στις αρχές του 2017, διαπιστώθηκε ότι υπήρξε μερική εκπαίδευση του προσωπικού των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, ενώ όσον αφορά τις διαδικασίες, εντοπίστηκε ότι το τμήμα καθαριότητας είχε απουσία καταγεγραμμένων και εγκεκριμένων διαδικασιών ενώ το τμήμα διαχείρισης και κίνησης οχημάτων είχε καταγεγραμμένες διαδικασίες στις οποίες όμως δεν συμπεριλαμβάνονταν οι ενέργειες που λαμβάνουν χώρα κατά την αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων. Επίσης στο τμήμα επισκευών και συντήρησης οχημάτων υπήρξε απουσία καταγεγραμμένων και εγκεκριμένων διαδικασιών με αποτέλεσμα τον μη σωστό συντονισμό των ενεργειών από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες.
Κατόπιν αυτών, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, προτάθηκε και έγινε τροποποίηση του σχεδίου ενεργειών της πολιτικής προστασίας του δήμου Θεσσαλονίκης για την αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων ώστε να ορίζονται λεπτομερέστερα οι ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβαίνει κάθε υπηρεσία. Επίσης ακολούθησαν εκπαιδεύσεις στο κεντρικό αμαξοστάσιο του Δήμου από υπαλλήλους για τη σωστή χρήση των μηχανημάτων ρίψης άλατος, έγινε έλεγχος στα μηχανήματα ρίψης άλατος, καταγράφηκαν βλάβες και έγιναν επισκευές.
Σε ό,τι αφορά τον έλεγχο της διαχείρισης της παγίας προκαταβολής, διαπιστώθηκε ότι στον έλεγχο αυτό δεν υπάρχουν πλέον ευρήματα υψηλού και μεσαίου κινδύνου, καθώς η παγία προκαταβολή ελέγχεται κάθε χρόνο και τα όποια ευρήματα είναι διαδικαστικού περιεχομένου και χαμηλού κινδύνου.
Σχετικά με το πληροφοριακό σύστημα του Δήμου, διαπιστώθηκε ότι αυτό δεν έχει τη δυνατότητα ενιαίας παρακολούθησης όσον αφορά τον έλεγχο για τις ταχυδρομικές επιταγές και υπάρχει σύσταση ώστε να ζητηθούν συγκεκριμένες ενέργειες στο πλαίσιο της λειτουργίας του συστήματος.
Η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος για ζητήματα εσωτερικού ελέγχου των υπηρεσιών, Γεωργία Ρανέλλα, ανέφερε ότι η υπηρεσία εσωτερικού ελέγχου λειτουργεί στο δήμο τα τελευταία χρόνια με πρωτοβουλία της σημερινής διοίκησης και ενισχύει τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα του έργου της. Μίλησε για την υπόθεση της υπεξαίρεσης που, όπως είπε, τελέστηκε υπό προηγούμενη διοίκηση, τόνισε ότι ο Δήμος είχε την ευκαιρία πολλών και παράλληλων εξωτερικών ελέγχων από πολλούς ελεγκτικούς μηχανισμούς και πρόσθεσε πως δεν είναι σίγουρη ότι τα αποτελέσματα των ελέγχων αυτών έδωσαν στη διοίκηση τα ασφαλή συμπεράσματα ως προς το τι έφταιξε. Αντίθετα εκτίμησε ότι αυτό το κενό καλύπτει ο εσωτερικός έλεγχος από το 2013.
Για παραποίηση της ενημέρωσης και έλλειψη διαδικασιών έκανε λόγο ο δημοτικός σύμβουλος Γεώργιος Αρβανίτης, ο οποίος συμμετέχει στο αντιπολιτευτικό "μέτωπο" κατά της διοίκησης του Γιάννη Μπουτάρη και ζήτησε να υπάρξει ανεξάρτητος ελεγκτής.
Ο Εφραίμ Κυριζίδης από τον Συνδυασμό «Εντάξει» αναφέρθηκε στα προβλήματα που υπήρξαν κατά την αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων στο Δήμο Θεσσαλονίκης ενώ ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος που συμμετέχει στο "μέτωπο" κατά της διοίκησης Μπουτάρη, Κωνσταντίνος Ζέρβας, έθεσε ερωτηματικά για το αποτέλεσμα του εσωτερικού ελέγχου.
Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Κοινωνίας των πολιτών, Νικόλαος Φωτίου, τόνισε ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης σύστησε την υπηρεσία εσωτερικού ελέγχου το 2013 όταν κανένας άλλος δήμος δεν είχε συστήσει κάτι αντίστοιχο, υπογράμμισε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες και τόνισε ότι είναι μηδενιστική η κριτική ότι δεν λειτουργεί τίποτε.
Των διαδικασιών του εσωτερικού ελέγχου υπεραμύνθηκε και ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης