ΕΛΛΑΔΑ

Δημοτικός σύμβουλος Ραφήνας: «Καμία άσκηση ετοιμότητας στην ανατολική Αττική εδώ και 10 χρόνια»

Δημοτικός σύμβουλος Ραφήνας: «Καμία άσκηση ετοιμότητας στην ανατολική Αττική εδώ και 10 χρόνια»
Eurokinissi/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Αποκαλυπτικός ήταν ο δημοτικός σύμβουλος του δήμου Ραφήνας - Πικερμίου, Μύρων Τσαγκαράκης, σχετικά με τις ασκήσεις ετοιμότητας σε περίπτωση ανάγκης εκκένωσης μιας περιοχής.

«Είμαι 50 ετών. Ζω και γνωρίζω όλη την ανατολική Αττική κι από όσο είμαι σε θέση να ξέρω, τουλάχιστον τα τελευταία 10 χρόνια δεν γνωρίζω κάποιο δήμο της περιφέρειάς μας να έχει προχωρήσει σε άσκηση εκκένωσης μιας συνοικίας. Δηλαδή, να μαζευτούν ανά 500 άτομα σε μια περιοχή και να τους δείξουν πως πρέπει να κινηθούν. Όσο καλό σχέδιο και αν έχεις, αν δεν κάνεις μια κανονική άσκηση και όχι προσομοίωση δεν καταφέρνεις το παραμικρό», αποκάλυψε, μιλώντας στο ραδιόφωνο 24/7.

«Εμένα με ενδιαφέρει, από τις πέντε παρά πέντε μέχρι τις έξι και μισή αν υπήρχε εντολή εκκένωσης», συμπλήρωσε ο κ. Τσαγκαράκης και τόνισε ότι «και τα πέντε πυροσβεστικά του δήμου μας εκείνο το βράδυ ήταν μέσα στην πυρκαγιά και έδιναν μάχη», τόνισε.

Ο κ. Τσαγκαράκης αναφέρθηκε και στις προσπάθειες του δημάρχου Ραφήνας - Πικερμίου την ώρα της πυρκαγιάς. «Ο Βαγγέλης Μπουρνούς παραλίγο να ήταν -με τη βιολογική έννοια- θύμα της φωτιάς. Προφανώς ο άνθρωπος αυτός βοηθούσε όποιον είχε δίπλα του εκείνη την ώρα. Γι' αυτό και μίλησε για νεκρούς».

Για την αναγκαιότητα των ασκήσεων ετοιμότητας μίλησε στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, ο ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός. «Μόνο με ασκήσεις ετοιμότητας θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τέτοια φαινόμενα τα οποία δεν τα αποκλείω και στο μέλλον. Όπως μάθαμε να ζούμε με τους σεισμούς θα πρέπει να μάθουμε να προσαρμοστούμε στα ακραία φαινόμενα που οφείλονται στη διατάραξη της κλιματικής ισορροπίας», τόνισε.

Ο κ. Ζερεφός μάλιστα προέβλεψε ότι μέχρι το τέλος του αιώνα, η περίοδος επικινδυνότητας θα επιμηκυνθεί κατά περίπου 45 ημέρες. «Ενώ τώρα αρχίζουμε να παίρνουμε τα μέτρα τον Μάιο, θα ξεκινάμε από τον Απρίλιο ίσως και πιο πριν και θα πηγαίνουμε μέχρι τον Νοέμβριο», σημείωσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ