ΕΛΛΑΔΑ

Αστυνομική επέμβαση στην Ειδομένη

Αστυνομική επέμβαση στην Ειδομένη
Φωτογραφία Αρχείου EUROKINISSI/MOTIONTEAM/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ

Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση της αστυνομίας στην Ειδομένη για την απομάκρυνση των μετανάστων που είχαν αποκλειστεί στα σύνορα με την ΠΓΔΜ.

Στην περιοχή επιχείρησαν 14 διμοιρίες αστυνομικών. Η επιχείρηση εξελίχθηκε ομαλά ενώ έγιναν περίπου τριάντα προσαγωγές μεταναστών που αρνήθηκαν να επιβιβαστούν στα λεωφορεία.

Τα πρώτα λεωφορεία μεταφέρουν συνολικά 1200 μετανάστες στην Αθήνα, στο γήπεδο του Tae Kwon Do.

Η Αστυνομία έχει αποκλείσει την περιοχή και δεν επιτρέπει σε δημοσιογράφους και τηλεοπτικές κάμερες να βρίσκονται στον χώρο.

Η επέμβαση είχε προαναγγελθεί από τον αρμόδιο υπουργό και συναποφασίστηκε με την Ύπατη Αρμοστία του ΟΗΕ και τους ευρωπαίους εταίρους.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες στις 9:30 θα ανοίξει και η σιδηροδρομική γραμμή. Αναμένεται, μάλιστα, να πραγματοποιηθεί το πρώτο εμπορικό δρομολόγιο το οποίο θα περάσει από την Ειδομένη γύρω στις 11 το πρωί.

Ο αποκλεισμός της σιδηροδρομικής γραμμής είχε προκαλέσει σοβαρά προβλήματα καθώς αρκετές εταιρίες έψαχναν ήδη εναλλακτικές οδούς και λιμάνια για την μετακίνηση των εμπορευμάτων τους.

Μετά την απομάκρυνση των μεταναστών η περιοχή θα φυλάσσεται από αστυνομικούς καθώς οι μόνοι -πέραν των κατόχων νόμιμων χαρτιών- που θα έχουν δικαίωμα διέλευσης θα είναι οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες από Συρία, Ιράκ και Αφγανιστάν.

"Όλα κύλησαν ομαλά κατά την επιχείρηση της ελληνικής αστυνομίας, δεν υπήρξε βία. Ήταν οικογένειες, είναι μικρά παιδιά, θα πρέπει να είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί να σεβόμαστε τους ανθρώπους", είπε η υπεύθυνη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες κ. Σιαφάκα, στο "Πρακτορείο 104,9 FM".

Η κ.Σιαφάκα σημείωσε πως θα υπάρξει υποστήριξη για τον τρόπο που μπορούν να κινηθούν οι μετανάστες από δω και στο εξής και υπογράμμισε ότι στην Αθήνα υπάρχουν εθελοντές που θα βοηθήσουν την εγκατάστασή τους στο γήπεδο του Tae Kwon Do.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ