ΕΛΛΑΔΑ

«Χειρότερα κι από εμπόλεμη ζώνη»: Η συγκλονιστική μαρτυρία φωτογράφου του AFP για το Μάτι

«Χειρότερα κι από εμπόλεμη ζώνη»: Η συγκλονιστική μαρτυρία φωτογράφου του AFP για το Μάτι
REUTERS/Alkis Konstantinidis

Ένας από τους πρώτους εκπροσώπους του Τύπου που έφτασαν στο σημείο της τραγωδίας που εκτυλίχθηκε στις 23 Ιουλίου στο Μάτι, ήταν ο Άγγελος Τζωρτζίνης, φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP), στην Αθήνα.

Για τον έμπειρο φωτογράφο τα όσα αντίκρυσε στο Μάτι, ήταν ότι «χειρότερο έχει δει» στην καριέρα του, «χειρότερο κι από εμπόλεμη ζώνη», όπως εξομολογήθηκε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας για την εμπειρία αυτή ο Άγγελος Τζωρτζίνης αποκάλυψε: «Εκείνο το απόγευμα, είχα πάει στην Κινέτα, δυτικά της Αθήνας, όπου εξελισσόταν μεγάλη φωτιά. Οι ριπές των ανέμων ήταν τόσο δυνατές που χρειάστηκε να σταματήσω τη μοτοσικλέτα μου στην Εθνική Οδό, απ' όπου πήρα φωτογραφίες του ουρανού... Μετά μάθαμε ότι μια άλλη φωτιά, στα δυτικά και κοντά στην ακτή ήταν σε εξέλιξη.

Γύρω στις 19:00 ήμουν σε ένα λόφο, πάνω από το Μάτι... Μαζί με συναδέλφους καταφέραμε να κατεβούμε στην πόλη γύρω στις 21:30 με 22:00. Κι εκεί επικρατούσε χάος, σαν να είχε πέσει κομήτης. Η φωτιά συνέχιζε να καίει σε διάφορα σημεία αλλά τα υπόλοιπα ήταν βυθισμένα στο σκοτάδι καθώς δεν υπήρχε ηλεκτρικό. Στο δρόμο υπήρχε ένας φωτογράφος με προτζέκτορα. Εκμεταλλεύτηκα το φως και τράβηξα πολύ γρήγορα φωτογραφίες, χωρίς να βλέπω συνεχώς τι φωτογραφίζω».

Ο βραβευμένος Έλληνας φωτογράφος συνεχίζει τη δραματική μαρτυρία του: «Τότε είδα τα καμένα πτώματα κάτω από αυτοκίνητα, ειδικά δύο αγκαλιασμένα. Σύμφωνα με την αστυνομία υπήρχε επίσης κι ένα παιδί αλλά δεν το είχα. Υπήρχε άλλο ένα πτώμα, μόνο οστά και σάρκα. Το πιο φρικτό ήταν η μυρωδιά της καμένης σάρκας. Υπήρχαν κι άλλοι νεκροί σε αυτοκίνητα αλλά δεν τους είδα τότε, μόνο όταν έστειλα τις φωτογραφίες.

Η φωτιά ήταν τόσο γρήγορη. Είχε λιώσει τα πάντα στο πέρασμά της. Λιωμένο μέταλλο από τα αυτοκίνητα έρρεε στους δρόμους, οι σόλες των παπουτσιών μου άρχισαν να λιώνουν. Ακούσαμε επίσης «μπαμ, μπαμ», καθώς έσκαγαν οι μπαταρίες των αυτοκινήτων. Οι πυλώνες της ΔΕΗ είχαν πέσει. Χρειάστηκε να συρθώ κάτω από έναν προκειμένου να φτάσω σε ένα μικρό λιμανάκι όπου είχαν βρει καταφύγιο άνθρωποι, ακούγοντας τις κραυγές τους. Είχα μόνο το φακό του κινητού μου να φωτίζει. Έμοιαζε με ταινία επιστημονικής φαντασίας.

Στην παραλία φωτογράφισα ανθρώπους πάνω σε βάρκες. Όσην ώρα ήμουν εκεί δεν είδα κάποιο κρατικό πλοίο να σώζει κόσμο, μόνο μικρές ψαρόβαρκες. Είχα σοκαριστεί! Συνειδητοποίησα ότι είχα σταματήσει να φωτογραφίζω, απλά παρακολουθούσα τι συνέβαινε γύρω μου. Ήμουν μόνος, υπό πίεση και απόλυτα μπερδεμένος με τα όσα γίνονταν», περιγράφει ο Άγγελος Τζωρτζίνης και προσθέτει ότι δούλευε σαν ρομπότ, χωρίς να σκέφτεται.

«Αυτή η φωτιά είναι ότι χειρότερο έχω ζήσει σε αυτή τη δουλειά. Δεν έχω ξαναδεί τέτοια καταστροφή κι έχω πάει σε εμπόλεμες ζώνες, με βομβαρδισμούς και νεκρούς. Στην προσφυγική κρίση έχω δει δύσκολες καταστάσεις. Αλλά εδώ, στον 21ο αιώνα, ένα ολόκληρο χωριό νεκρό. Τα λόγια δεν αρκούν για να περιγράψουν τι είδα», συνεχίζει και καταλήγει «την τρίτη ημέρα άρχισα να συνειδητοποιώ τι είχε συμβεί».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ