ΕΛΛΑΔΑ

Έκτακτα μέτρα στη χώρα λόγω υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς

Έκτακτα μέτρα στη χώρα λόγω υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Έκτακτα μέτρα λαμβάνονται από τον δήμο Αθηναίων, την περιφέρεια Χανίων και τα συντονιστικά όργανα πολιτικής προστασίας Αχαΐας και Πάτρας, λόγω του αυξημένου κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Ο μηχανισμός του δήμου Αθηναίων βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Οι διευθύνσεις Τεχνικών Έργων, Δημοτικής Αστυνομίας, Καθαριότητας, Ηλεκτρολογικού, Πρασίνου και Κοινωνικής Αλληλεγγύης βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα, ενώ έκτακτα μέτρα με συνεχείς περιπολίες και υδροφόρα οχήματα πραγματοποιούνται στον Εθνικό Κήπο, στο Άλσος Παγκρατίου, στο Πάρκο Ιλισίων, καθώς και στους λόφους Λυκαβηττού, Φιλοπάππου, Στρέφη και Λαμπράκη, στους οποίους δεν επιτρέπεται η πρόσβαση με αυτοκίνητο για λόγους ασφάλειας.

Επίσης, σε ετοιμότητα είναι ειδικό γερανοφόρο όχημα και προσωπικό αναρριχητών έτοιμο να επέμβει για κάθε έκτακτη ανάγκη (απομάκρυνση πεσμένων δέντρων/κλαδιών κλπ).

Για οποιαδήποτε πληροφορία οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στην 24ωρη γραμμή επικοινωνίας του δήμου Αθηναίων, στο 1595.

Χανιά: Σε κατάσταση ετοιμότητας το σύνολο του κρατικού μηχανισμού

Σε κατάσταση ετοιμότητας βρίσκεται το σύνολο του κρατικού μηχανισμού στα Χανιά, καθώς σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για αύριο Σάββατο 11 Αυγούστου 2018 προβλέπεται σε ολόκληρη την Κρήτη πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4).

Η αντιπυρική προστασία βρέθηκε στο επίκεντρο σύσκεψης η οποία πραγματοποιήθηκε στην αντιπεριφέρεια Χανίων και κατά την οποία τέθηκε επί τάπητος ο όλος σχεδιασμός μετά και από τις οδηγίες που δόθηκαν από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Όπως έγινε γνωστό από τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων, Απόστολο Βουλγαράκη, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αποφασίσθηκε για λόγους ασφαλείας να κλείνει το φαράγγι της Σαμαριάς όταν ο κίνδυνος για την εκδήλωση πυρκαγιάς στην περιοχή είναι πολύ υψηλός.

Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε, ο πυροσβεστικός Σταθμός του Δήμου Χανίων θα βρίσκεται σε ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, ενώ ταυτόχρονα οι πολίτες θα πρέπει να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια.

Σε περίπτωση δε που αντιληφθούν πυρκαγιά θα πρέπει να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, για την προστασία από τις δασικές πυρκαγιές και τη λήψη πληροφοριών και οδηγιών οι πολίτες μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection και τον ιστοχώρο του Δήμου Χανίων (www.chania.gr) στον τομέα Πολιτική Προστασίας.

Συστάσεις της Αντιπεριφέρειας Ρεθύμνου

«Η προστασία της ζωής και των περιουσιών μας, αλλά και του περιβάλλοντος είναι υπόθεση όλων μας». Με την προτροπή αυτή το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Αντιπεριφέρειας Ρεθύμνου ενημερώνει τους κατοίκους και επισκέπτες το νομού πως, σύμφωνα με το δελτίο πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς, που ισχύει για αύριο Σάββατο 11/8/2018, η πιθανότητα εκδήλωσης πυρκαγιάς θεωρείται πολύ υψηλή (βαθμός επικινδυνότητας 4), στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης.

Τους καλεί να λάβουν όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα επιφυλακής και ετοιμότητας δεδομένου ότι προβλέπεται επίσης να πνέουν ισχυροί άνεμοι σε συνδυασμό με υψηλές θερμοκρασίες – και ως εκ τούτου χρειάζεται από όλους συνεχής επαγρύπνηση.

Συνιστάται στους πολίτες και εκδρομείς να μην ανάβουν φωτιές για οποιαδήποτε λόγο στην ύπαιθρο και να σέβονται τις υποδείξεις των αρχών, να ειδοποιούν άμεσα την Πυροσβεστική στο τηλέφωνο 199 (χωρίς χρέωση) όταν εντοπίσουν καπνό ή φωτιά. Επίσης συνιστάται στους πολίτες, αν βρεθούν σε χώρο πυρκαγιάς και δεν μπορούν να βοηθήσουν κατά το αρχικό στάδιο, να απομακρυνθούν άμεσα από το χώρο για τη δική τους ασφάλεια, αλλά και για να διευκολύνουν στο έργο της κατάσβεσης.

Τέλος, υπενθυμίζεται στους πολίτες και επισκέπτες του Ρεθύμνου ότι, σύμφωνα με την με αριθμό πρωτοκόλλου 132/17.07.2018 απόφαση της αντιπεριφερειάρχου Ρεθύμνης, σε ημέρες όπου ο δείκτης επικινδυνότητας για εκδήλωση πυρκαγιάς, σύμφωνα με την ημερήσια ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας είναι 4 και 5, απαγορεύεται η κυκλοφορία των πάσης φύσεως οχημάτων και μηχανημάτων και παραμονής και διανυκτέρευσης εκδρομέων καθ' όλη την διάρκεια του 24ώρου, (από 6.00 της ημέρας για την οποία ισχύει η ανακοίνωση έως τις 6.00 της επόμενης ημέρας) στις παρακάτω ευαίσθητες και δασικές περιοχές: Δήμος Ρεθύμνης: Περιαστικά Δάση Ευλιγιά, Προφ. Ηλία και Αγίου Ιωάννη. Δήμος Αγίου Βασιλείου: Περιαστικά Δάση Κισσού, Αγκουσελιανών και Αγ. Ιωάννου, καθώς και στην περιοχή Πρέβελη, που περιλαμβάνει την λίμνη Πρέβελη (εκτός του αμμώδους τμήματος της παραλίας) καθώς και τις αναδασωτέες εκτάσεις δυτικά της λίμνης. Δήμος Μυλοποτάμου: φαράγγι Μαργαριτών.

Έκτακτα μέτρα έλαβαν τα συντονιστικά όργανα πολιτικής προστασίας Αχαΐας και Πάτρας

Έκτακτα μέτρα πρόληψης και ετοιμότητας λόγω του πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς έλαβαν σήμερα και το συντονιστικό όργανο πολιτικής προστασίας της Αχαΐας και το αντίστοιχο συντονιστικό όργανο της Πάτρας.

Ειδικότερα, το συντονιστικό όργανο προστασίας της Αχαΐας αποφάσισε μεταξύ άλλων τη λήψη μέτρων αυξημένης επιτήρησης σε δάση και δασικές εκτάσεις, την προληπτική απαγόρευση κυκλοφορίας σε δάση, δρυμούς, ευπαθείς περιοχές κ.λπ., καθώς και τη λήψη μέτρων για αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιών σε χώρους ανεξέλεγκτης εναπόθεσης αστικών απορριμμάτων. Επίσης, αποφάσισε τη μέγιστη ετοιμότητα του προσωπικού και των μέσων των εμπλεκομένων φορέων για την άμεση αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών, καθώς και την ενίσχυση της Πυροσβεστικής με μηχανήματα έργου και υδροφόρες.

Σε σχετικές δηλώσεις που έκανε ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας, Γρηγόρης Αλεξόπουλος, τόνισε ότι «η συνεργασία και ο συντονισμός των φορέων είναι προσανατολισμένα στη διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής και της περιουσίας», προσθέτοντας ότι «είμαστε σε αυξημένη ετοιμότητα και επαγρύπνηση, έτσι ώστε να καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε κάθε συμβάν εν τη γενέσει του».

Επίσης, συνεδρίασε σήμερα στο δημαρχείο της Πάτρας και το συντονιστικό τοπικό όργανο πολιτικής προστασίας, το οποίο αποφάσισε τη λήψη πρόσθετων μέτρων πρόληψης και ενίσχυσης του μηχανισμού της δασοπυρόσβεσης, εξαιτίας των καιρικών συνθηκών που επικρατούν.

Ειδικότερα, αποφασίστηκε η ετοιμότητα όλων των εμπλεκόμενων φορέων, η ενίσχυση των ομάδων πυρασφάλειας και η εκτέλεση πρόσθετων περιπολιών από τα πυροσβεστικά οχήματα του δήμου και της ΔΕΥΑΠ.

Επίσης θα βρίσκονται σε επιφυλακή σε όλα τα μηχανήματα του δήμου Πατρέων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ