ΕΛΛΑΔΑ

Σε κίνδυνο να βρεθούν και φέτος άστεγοι οι εκπαιδευτικοί – Τι λέει ο πρόεδρος της ΔΟΕ στο CNN Greece

Σε κίνδυνο να βρεθούν και φέτος άστεγοι οι εκπαιδευτικοί – Τι λέει ο πρόεδρος της ΔΟΕ στο CNN Greece
EUROKINISSI/ Φωτογραφία αρχείου

Υπό το φόβο ότι θα βρεθούν για άλλη μια χρονιά χωρίς στέγη, βρίσκονται οι συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι περιμένουν να ανακοινωθούν τα φετινά αποτελέσματα πρόσληψης αναπληρωτών εκπαιδευτικών, για την κάλυψη των αναγκών των σχολείων ανά τη χώρα.

Το φαινόμενο αυτό παρατηρήθηκε πέρυσι, οπότε και είδαμε δεκάδες αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που τοποθετήθηκαν σε νησιά με αυξημένη τουριστική κίνηση, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, να κοιμούνται μέσα στα αυτοκίνητά τους ή ακόμα και σε υπνόσακους στις παραλίες.

Το φόβο ότι το πρόβλημα φέτος μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερο σε σχέση με πέρυσι, εκφράζει μιλώντας στο CNN Greece ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ), κ. Θανάσης Κικινής.

«Πολύ φοβόμαστε ότι καθώς η τουριστική περίοδος φέτος είναι αρκετά πιο έντονη από ότι ήταν η περσινή, θα έχουμε πολλαπλάσια προβλήματα, όχι μόνο σαν αυτά που είχαμε πέρυσι», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Είναι άδικο για όλους αυτούς τους ανθρώπους που υφίστανται αυτή την ταλαιπωρία τόσων ετών στην αναπλήρωση, να υφίστανται και ταλαιπωρία στο θέμα της στέγασης», τονίζει ο κ. Κικινής.

Όπως εξηγεί, στις 3 Αυγούστου η ΔΟΕ είχε συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου, στην οποία αυτό ήταν ένα από τα βασικά θέματα που του έθεσαν, «γιατί είδαμε ότι όλο αυτό το χρονικό διάστημα, έργα που υποτίθεται ότι θα γίνονταν σε τέτοιες περιοχές, να έχουν ξεκινήσει τουλάχιστον, αποκατάστασης του στεγαστικού, δεν έχουν γίνει».

Ωστόσο, όπως μας λέει, επί της ουσίας δεν πήραν κάποια απάντηση στο ζήτημα, καθώς το υπ. Παιδείας δεν είναι αυτό που είναι αρμόδιο για το κομμάτι αυτό.

Γι’αυτό η ΔΟΕ πρόκειται να στείλει επιστολή και προς το υπ. Εσωτερικών, «που θα ζητάμε να έχουμε μια συνάντηση από κοινού με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ώστε να δούμε τι ακριβώς μπορεί να γίνει».

«Δεν είναι μόνο ότι νοικιάζεται πολύ ακριβά η στέγη, είναι ότι δεν νοικιάζεται καν γιατί παρατείνεται η τουριστική περίοδος και φυσικά προτιμούν να νοικιάσουν τα καταλύματά τους σε τουρίστες και όχι σε εκπαιδευτικούς. Όχι μόνο αναπληρωτές, αλλά και μόνιμους. Και γενικά οι δημόσιοι υπάλληλοι αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα», προσθέτει και συνεχίζει:

«Είχαμε κάνει πέρυσι μια συζήτηση με το υπ. Παιδείας. Υπήρχαν κάποιες δεσμεύσεις για χρήση παλαιών κτηρίων, στρατιωτικών εγκαταστάσεων τα οποία θα αξιοποιούνταν για να γίνει η διαμόρφωσή τους για τη στέγαση δημοσίων υπαλλήλων και εκπαιδευτικών. Δεν έχουμε καμία ενημέρωση για το τι βήματα μπορεί να έχουν γίνει προς αυτή την κατεύθυνση».

Παράλληλα, σημειώνει ότι πέρυσι παρατηρήθηκε το φαινόμενο η Πολιτεία να ρίχνει το βάρος στην τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία με τη σειρά της έλεγε ότι αυτή δεν είχε τη δυνατότητα να λύσει το πρόβλημα. «Αυτό που ενδιαφέρει είναι να λυθεί το πρόβλημα. Όχι ποιος έχει την ευθύνη αποκλειστικά», σημειώνει ο κ. Κικινής.

Ωστόσο, όπως τονίζει ο πρόεδρος της ΔΟΕ, αυτό δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί στην Ελλάδα.

«Δυστυχώς έχουμε μία χώρα η οποία στηρίζεται για την κάλυψη των κενών στην εκπαίδευση σχεδόν αποκλειστικά πλέον σε αναπληρωτές. Τα δέκα χρόνια περίπου απουσίας μόνιμων διορισμών έχει διογκώσει το πρόβλημα των κενών πάρα πολύ. Άρα λοιπόν είναι οι αναπληρωτές αυτοί που καλούνται κάθε χρόνο μετακινούμενοι από τόπο σε τόπο, να καλύψουν τα κενά», παρατηρεί και κάνει λόγο και για την ειδική αγωγή όπου επί 18 χρόνια λειτουργεί με αναπληρωτές, «οι οποίο καλύπτουν απ’ότι φαίνεται πάγιες και διαρκείς ανάγκες».

«Ζητήσαμε να είναι αυξημένος ο αριθμός των αναπληρωτών γιατί υπάρχει το κομμάτι της παράλληλης στήριξης μαθητών που χρειάζονται βοήθεια επιπλέον μέσα στη σχολική τάξη και εκεί τα πράγματα είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση. Η απάντηση ήταν ότι ο αριθμός θα είναι δυστυχώς ο ίδιος με αυτόν που ήταν πέρυσι. Δηλαδή δεν θα έχουμε αύξηση των πιστώσεων για τις προσλήψεις των αναπληρωτών», επισημαίνει ο κ. Κικινής και προσθέτει:

«Οι αναπληρωτές βρίσκονται σε δυσμενέστερη θέση εργασιακά από ότι οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί και είναι αυτοί οι οποίοι ταλαιπωρούνται κάθε χρόνο και έχουν την κύρια ευθύνη επί της ουσίας, λειτουργίας των σχολείων».

Όσον αφορά τους μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών που ζητάει η ΔΟΕ, ο πρόεδρος αναφέρει ότι «η απάντηση που πήραμε από τον υπουργό ήταν ότι μέχρι τον Οκτώβριο θα ανακοινωθεί ένας αριθμός διορισμών ο οποίος θα αφορά, όμως την μεθεπόμενη σχολική χρονιά, το 2019-20 δηλαδή, χωρίς να μας πει όμως πόσοι θα είναι αυτοί. Μένει το πρόβλημα να δούμε τι θα αποφασιστεί σε κυβερνητικό επίπεδο για τον αριθμό».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ