ΕΛΛΑΔΑ

Περισσότεροι από 10.000 οι αιτούντες άσυλο στη Μυτιλήνη

Περισσότεροι από 10.000 οι αιτούντες άσυλο στη Μυτιλήνη
POOL ΜΑΝΩΛΗΣ ΛΑΓΟΥΤΑΡΗΣ/EUROKINISSI

Περισσότεροι από 10.000 είναι οι αιτούντες άσυλο που διαμένουν στη Μυτιλήνη, όπως σημειώνει σε επιστολή του προς τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρη Βίτσα, ο δήμαρχος του νησιού, Σπύρος Γαληνός.

Στην επιστολή του ο κ. Γαληνός κάνει λόγο για «κρίσιμης σημασίας ζήτημα, που αφορά την τοπική διαχείριση των προσφυγικών μεταναστευτικών ροών και την αποσυμφόρηση» του νησιού.

«Οι διαμένοντες αιτούντες άσυλο έχουν ξεπεράσει τους 10.000 και οι καθημερινές αφίξεις συνεχίζονται με αμείωτη ένταση παρουσιάζοντας μάλιστα και αυξητική τάση», υπογραμμίζει ο δήμαρχος και εκφράζει την έντονη ανησυχία της τοπικής κοινωνίας, αλλά και του ιδίου, για την εξάντληση των χρονικών περιθωρίων που είχε ορίσει το υπουργείο για την μείωση του αριθμού των αιτούντων άσυλο, που – αντιθέτως – ανεβαίνει κατακόρυφα, όπως λέει.

Ο κ. Γαληνός υπογραμμίζει πως «με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου είμαστε και παραμένουμε κάθετα αντίθετοι σε οποιαδήποτε νέα δομή», φιλοξενίας και σημειώνει τα προβλήματα που προκύπτουν όσο δεν γίνεται πράξη η αποσυμφόρηση των υπαρχόντων δομών.

«Όσο λοιπόν η αποσυμφόρηση δεν γίνεται πράξη, τόσο περισσότερο θα απειλείται η διατάραξη της ισορροπίας της τοπικής κοινωνίας και υπάρχει ο κίνδυνος να γίνουμε μάρτυρες τραγικών γεγονότων. Η αυξανόμενη παραβατικότητα εξαντλεί ακόμα περισσότερο την υπομονή της τοπικής κοινωνίας, που βρίσκεται ήδη στα όρια της», αναφέρει.

Ο ίδιος κάνει λόγο για «επιτακτική ανάγκη αποσυμφόρησης», καθώς, όπως λέει, η Μυτιλήνη «σε σχέση με όλα τα άλλα νησιά και έχει σηκώσει δυσανάλογο βάρος στη διαχείριση των ροών».

«Ευελπιστώ ότι η υπόσχεσή σας δεν θα μπει μαζί με τις υπόλοιπες ανεκπλήρωτες υποσχέσεις που κατά καιρούς έχουν ακούσει οι συμπολίτες μας τόσο από Ευρωπαίους αξιωματούχους όσο και από προκατόχους σας», σημειώνει καταλήγοντας.

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά την επιστολή του κ. Σπύρου Γαληνού ΕΔΩ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ