ΕΛΛΑΔΑ

Ρεκόρ Γκίνες στη Νάξο: Τηγάνισαν 625 κιλά πατάτες!

Ρεκόρ Γκίνες στη Νάξο: Τηγάνισαν 625 κιλά πατάτες!
Pixabay

Για ακόμα μια χρονιά η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου  κατέρριψε το ρεκόρ Γκίνες για τη μεγαλύτερη μερίδα τηγανητές πατάτες, αφού κατάφερε να τηγανίσει μια μερίδα βάρους 625 κιλών!

Στο επιτυχημένο 9ο Φεστιβάλ Πατάτας που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το βράδυ στις Κάπαρες της Αγίας Άννας, 24 καζάνια τηγάνιζαν πατάτες μέχρι να καταρρίψουν το ρεκόρ Γκίνες, κάτι που δεν ήταν εύκολη υπόθεση.

Για να γίνει αυτό χρειάστηκαν 2,5 τόνοι πατάτες, 800 κιλά ελαιόλαδου Νάξου και αρκετός κόπος αφού από την περασμένη Δευτέρα γυναίκες του νησιού καθάριζαν και έκοβαν συνεχώς πατάτες για να είναι έτοιμες να τηγανιστούν το Σάββατο.

Όπως μεταδίδει το naxostimes.gr, για την κατάρριψη του ρεκόρ, τηρήθηκαν όλες οι απαιτούμενες προδιαγραφές. Ομάδα ειδικών και μάρτυρες πιστοποίησαν ότι όλα έγιναν σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Γκίνες και τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν θα σταλούν στους αρμόδιους για τη σχετική πιστοποίηση.

Μπορεί το ρεκόρ Γκίνες να ήταν το βασικό «θέμα» και του φετινού Φεστιβάλ όμως σε αυτό περιλαμβάνονταν βραβεύσεις, ζωντανή παραδοσιακή μουσική και χορός.

Παρόντες μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Παροναξίας Καλλίνικος, ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Μανιός, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Μαργαρίτης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Εμπόρων Τροφίμων και Ποτών Εξωτερικού Αριστοτέλης Καρβέλας, ο διεθνής ποδοσφαιριστής Κώστας Μανωλάς, ο ηθοποιός Λευτέρης Ελευθερίου, αλλά και πλήθος δημοσιογράφων.

festival patatas 2018 2

Κατά την εκδήλωση βραβεύτηκε ο Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος για το φιλανθρωπικό έργο τόσο του ίδιου όσο και της Μητρόπολης. Όπως αναφέρθηκε τα τελευταία 10 χρόνια η Μητρόπολη Παροναξίας έχει δαπανήσει για φιλανθρωπικούς και κοινωνικούς σκοπούς περίπου 5,5 εκατ. ευρώ, ποσό τεράστιο για μια τόσο μικρή νησιωτική Μητρόπολη. Την βράβευση έκανε ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος.

Στη συνέχεια, ο διευθυντής της ΕΑΣ Νάξου Μιχάλης Βερνίκος βράβευσε τον Κώστα Μανωλά, το διεθνή ποδοσφαιριστή που γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νάξο, για την προσφορά του στον αθλητισμό και την προβολή του νησιού.

festival patatas 2018 3

Βραβείο δόθηκε και στη διεθνή αθλήτρια στίβου του Πανναξιακού Μαρία Μπελιμπασάκη που πρόσφατα κατέρριψε το πανελλήνιο ρεκόρ στα 400 μ. και πήρε το ασημένιο μετάλλιο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου. Η Μαρία Μπελιμπασάκη δεν μπορούσε να παραστεί στην εκδήλωση και το βραβείο της παρέλαβε από τον αντιπεριφερειάρχη Γιάννη Μαργαρίτη ο εκπρόσωπος του Πανναξιακού Πέτρος Μανδηλαράς.

Το επόμενο βραβείο δόθηκε στο Ναξιώτη ηθοποιό Λευτέρη Ελευθερίου για την συνολική προσφορά του στην προβολή του νησιού, από το Γιώργο Καμβύση και τέλος ένα ξεχωριστό βραβείο δόθηκε στην αγρότισσα Νεκταρία Δημητροκάλλη, μια πολύτεκνη μητέρα που στηρίζει την οικογένειά της καλλιεργώντας πατάτες στη Νάξο.

festival patatas 2018 4

Στο Φεστιβάλ τραγούδησαν η Ελένη Λεγάκη και ο Μανώλης Μπαρμπεράκης και χόρεψαν παιδιά από τα χορευτικά των Πολιτιστικών Συλλόγων Αγίου Αρσενίου και Γλινάδου.

Την εκδήλωση παρουσίασαν η Μπάγια Αντωνοπούλου και ο Χρήστος Νέζος, ενώ την όλη ευθύνη και οργάνωση του Φεστιβάλ είχε η Ελένη Λαζάρου με τη βοήθεια του Γιώργου Γρηγοριάδη.

Να σημειωθεί ότι την εκδήλωση διοργάνωσαν η ΕΑΣ Νάξου με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίου Αρσενίου και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου υπό την αιγίδα της ΟΥΝΕΣΚΟ Πειραιώς και Νήσων.

festival patatas 2018 6

ΔΗΜΟΦΙΛΗ