ΕΛΛΑΔΑ

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για το Σύμφωνο Συμβίωσης

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για το Σύμφωνο Συμβίωσης
Η πορεία του Athens Pride 2015 στην πλατεία Συντάγματος Eurokinissi/Στέλιος Στεφάνου

Κατατέθηκε στη Βουλή, αργά χθες βράδυ, το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το σύμφωνο συμβίωσης.

Το νομοσχέδιο στοχεύει στον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας για το σύμφωνο συμβίωσης προς δύο βασικές κατευθύνσεις. Αφενός, την επέκταση της ισχύος του συμφώνου στα ομόφυλα ζευγάρια και αφετέρου την ενίσχυση της σημασίας και των συνεπειών του, δεδομένης της αναγνώρισης των οικογενειακών θεσμών μεταξύ των μερών.

Στο πλαίσιο του σεβασμού της διαφορετικότητας και της αποδοχής της ισότητας των πολιτών, οι οποίες προστατεύονται από το ελληνικό σύνταγμα και την ΕΣΔΑ (Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου), προκύπτει η αναγκαιότητα της νομικής και επίσημης αναγνώρισης των ομόφυλων ζευγαριών. Ενισχύεται επίσης η ιδιωτική αυτονομία στις περιουσιακές τους σχέσεις.

Επιπλέον, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την ποινική δικονομία, το σωφρονιστικό σύστημα και τις φυλακές και την αστική ευθύνη του Τύπου (καταργείται η υποχρεωτική χρηματική ικανοποίηση του αδικηθέντος από μέρους του ιδιοκτήτη λόγω ηθικής βλάβης). Τέλος, το νομοσχέδιο προβλέπει τη σύσταση Εθνικού Συμβουλίου κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας.

Η ΟΛΚΕ (Ομοφυλοφιλική Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας) υποστήριξε ότι η αναθεώρηση του συμφώνου συμβίωσης είναι ένα ιστορικό και παράλληλα, ελλιπές βήμα προς την σωστή κατεύθυνση. Η επιφυλακτικότητα της ΟΛΚΕ έγκειται στο γεγονός ότι ζητήματα όπως ο πολιτικός γάμος και η υιοθεσία παιδιών, που αποτελούν βασικές διεκδικήσεις των ομοφυλοφίλων, δεν καλύπτονται από το νομοσχέδιο που προτείνει η κυβέρνηση.

Έντονες ήταν οι αντιδράσεις που ακολούθησαν από τη πλευρά της Ιεράς Συνόδου η οποία εμμένει στην απόφαση ότι «σύγχρονα σχήματα οργάνωσης του ιδιωτικού βίου των ανθρώπων» αποτελούν «εκτροπές» του οικογενειακού θεσμού. Επιπλέον, σε πρωτοφανώς ακραίους χαρακτηρισμούς κατά των ομοφυλοφίλων και των βουλευτών που υποστηρίζουν το σύμφωνο συμβίωσης, με εκφράσεις όπως «όταν και όπου τους συναντάτε φτύστε τους» προχώρησε ο μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ