ΕΛΛΑΔΑ

Τι ζήτησαν από τον Τσίπρα οι κάτοικοι στο Μάτι

Τι ζήτησαν από τον Τσίπρα οι κάτοικοι στο Μάτι
(EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ)

Μια σειρά από αιτήματα και προτάσεις κατέθεσε η συντονιστική επιτροπή συλλόγων και κατοίκων Νέου Βουτζά στον πρωθυπουργό, στη συνάντηση που είχαν σήμερα το πρωί, κατά την διάρκεια της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στις πληγείσες από την φονική πυρκαγιά περιοχές της Ανατολικής Αττικής.

Όπως αναφέρεται σε Δελτίο Τύπου της Συντονιστικής Επιτροπής, κατατέθηκε στον πρωθυπουργό υπόμνημα με τα αιτήματα και τις προτάσεις των κατοίκων και στη συνέχεια, εκπρόσωποι της επιτροπής αναφέρθηκαν διεξοδικά σε κάθε ένα από αυτά.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής, βασική πρόταση των κατοίκων είναι να απεμπλακούν άμεσα και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τον Βουτζά, καθώς ο οικισμός είναι εντός σχεδίου.

Πρότειναν την αυτόματη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ μέσω taxisnet (ζητώντας να χρησιμοποιηθεί η βάση δεδομένων του Υπουργείου Υποδομών που δημιουργήθηκε για το επίδομα των 5.000 ευρώ), αλλά και να προχωρήσουν ταχύτερα οι επισκευές των «κίτρινων κτιρίων» για να επιστρέψουν οι κάτοικοι στις οικίες τους.

Επίσης, να λυθεί το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με τα επιδόματα των 5.000+1.200 ευρώ, καθώς υπάρχουν άνθρωποι που δεν τα πήραν ακόμη και «σε κάποιους είπαν ότι δεν θα τα πάρουν όλοι».

Ακόμα ζήτησαν να ληφθούν μέτρα για στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας για κόκκινα, κίτρινα ακόμη και τα πράσινα σπίτια λόγω της μεγάλης υποβάθμισης της περιοχής. Να εξεταστεί η περίπτωση υπαγωγής στο νόμο Κατσέλη χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Να συσταθεί Οργανισμός Ανασυγκρότησης Ματιού - Νέου Βουτζά (Οργανισμός Ανασυγκρότησης Ανατολικής Ακτής) με καθετοποιημένη οργάνωση και λειτουργία με επικεφαλής τον Υπουργό Υποδομών. Να προχωρήσουν οι μελέτες υλοτόμησης και για κορμοδέματα. Να οριοθετηθούν τα ρέματα και να διανοιχτούν δρόμοι αλλά και να εφαρμοστεί το ρυμοτομικό σχέδιο για τον Βουτζά.

Να κηρυχθούν αναδασωτέες οι δημόσιες εκτάσεις, να αποδοθεί η απαλλοτριωμένη Ζώνη πέραν του πεζοδρομίου, από την πλευρά του Ν. Βουτζά, η λεωφόρος Μαραθώνος με τη δημιουργία πεζόδρομου-ποδηλατόδρομου αλλά και να δοθεί παράταση για τα διόδια της Αττικής οδού.

Αναφέρθηκαν ακόμα στο θεσμικό αίτημα για μεταφορά στο Δήμο Ραφήνας, στην επιστροφή τελών κυκλοφορίας για τα καμένα αυτοκίνητα και στην επιστροφή του ποσού -τέλους τακτοποίησης για την υπαγωγή σε κάθε νόμο για τα κόκκινα κτίρια.

Τέλος στο υπόμνημα υπάρχουν και τα ερωτήματα τι γίνεται με τις μετρήσεις για τοξίνες και αμίαντο, πότε θα πληρωθούν οι λογαριασμοί των ΔΕΚΟ και τι θα γίνει με τον δημοτικό φωτισμό.

Στο πρώτο ερώτημα, ο πρόεδρος του Δημοκρίτου ενημέρωσε ότι οι μετρήσεις συνεχίζονται και τα αποτελέσματα δεν υπερβαίνουν τα ασφαλή όρια, εκτός από καθημερινές μικρές εξάρσεις κατά τις ώρες που διενεργούνται συγκεκριμένες εργασίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ