ΕΛΛΑΔΑ

Συνελήφθη πριν πουλήσει άγαλμα της Αφροδίτης που είχε κλέψει από το Μουσείο της Σαντορίνης

Συνελήφθη πριν πουλήσει άγαλμα της Αφροδίτης που είχε κλέψει από το Μουσείο της Σαντορίνης
(ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΛΛ.ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ//EUROKINISSI)

Ένα άγαλμα της θεάς Αφροδίτης, καθώς και άλλα αντικείμενα μεγάλης αρχαιολογικής αξίας βρέθηκαν στην κατοχή ενός 46χρονου, που συνελήφθη χθες στο Λουτράκι Κορινθίας, λίγο πριν τα πουλήσει έναντι 350.000 ευρώ.

Στο αυτοκίνητο του 46χρονου οι αστυνομικοί βρήκαν μαρμάρινο γυναικείο άγαλμα της θεάς Αφροδίτης, που ακουμπάει σε πεσσό, φοράει χιτώνα και ιμάτιο, αποτελούμενο από 8 συνανήκοντα τμήματα, 2ου ή 1ου αιώνα π.Χ., συνολικού ύψους 80 εκατοστών. Το συγκεκριμένο άγαλμα, Ρωμαϊκής εποχής, είχε αφαιρεθεί από τους αποθηκευτικούς χώρους του Μουσείου Προϊστορικής Θήρας στη Σαντορίνη, όπου φυλασσόταν, καθώς αναγνωρίσθηκε από την αρμόδια αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και Προϊσταμένη του Μουσείου.

Επιπλέον, στην κατοχή του 46χρονου βρέθηκαν ακόμη ένα μαρμάρινο σώμα κυλινδρικής πυξίδας, ελληνιστικής περιόδου, διαμέτρου 14 εκατοστών και ύψους 6 εκατοστών που φέρει διακόσμηση επάλληλων ανάγλυφων ταινιών με το συνανήκον τμήμα αυτού που συνιστά το πώμα της πυξίδας με διάμετρο 17 εκατοστά και ύψος 2 εκατοστά, με διακόσμηση πλογμού και ψαροκόκαλου, καθώς και μία λίθο λαξευμένη στις τέσσερις πλευρές, διαστάσεων 25 εκατοστών και ύψους 14 εκατοστών, με παράσταση του Ηρακλή με τη Λερναία Ύδρα, της ύστερης αρχαιότητας του 3ου μ.Χ. αιώνα.

Επίσης κατασχέθηκαν ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, τέσσερις κάρτες μνήμης, δύο κινητά τηλέφωνα, ένα usb stick , 900 ευρώ καθώς και το όχημα που χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά.

Σύμφωνα με αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορίνθου, πρόκειται για κινητά μνημεία που εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς, σημαντικής αρχαιολογικής αξίας.

Οι κατασχεθείσες αρχαιότητες θα παραδοθούν στα Μουσεία Κορίνθου και Προϊστορικής Θήρας, αντίστοιχα, ενώ ο συλληφθείς, οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κορίνθου. Επιπλέον ταυτοποιήθηκαν και δύο συνεργοί του, και σε βάρος τους σχηματίστηκε ποινική δικογραφία, η οποία αφορά σε παραβάσεις των διατάξεων της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και για αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ