ΔΕΘ 2018: Ενεργειακή ασφάλεια σημαίνει απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο, λέει ο Μενέζες
Με αιχμές κατά της Ρωσίας αλλά εμμέσως και κατά της Τουρκίας η οποία συνεργάζεται με τη Μόσχα στην ενεργειακή εξαγωγική της δραστηριότητα στην Ευρώπη, ο υφυπουργός ενέργειας των ΗΠΑ κ. Μαρκ Μενέζες μιλώντας στο ενεργειακό φόρουμ του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου στο πλαίσιο της ΔΕΘ, είπε ότι στόχος των ΗΠΑ είναι η ενεργειακή ασφάλεια αλλά η περαιτέρω ενίσχυση των αμερικανικών εξαγωγών ενέργειας.
Το μήνυμα που θα ήθελα να μεταφέρω είναι ότι αν επιθυμείται να επιτύχετε την ενεργειακή ασφάλεια για τις χώρες σας κάντε ότι μπορείτε για να αγκαλιάσετε την ενεργειακή πολυμορφία
που σημαίνει πολυμορφία τόσο στις πηγές και στους δρόμους παράδοσης αλλά και στις χώρες εισαγωγής ενέργειας.”
Ο κύριος Μενέζες τόνισε ότι από την κατάληψη της Κριμαίας από τη Ρωσία η ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία αυξήθηκε από το 30% στο 40% κάτι το οποίο χαρακτήρισε ειρωνικό και κατηγόρησε τη Ρωσία ότι εκμεταλλεύεται την δεσπόζουσα θέση της για να επιβάλει τις ιδεολογικές της θέσεις και τα συμφέροντά της.
Τόνισε μάλιστα ότι μέσω των αγωγών Nord stream 2 και του αγωγού μέσω Τουρκίας στα επόμενα δέκα χρόνια θα σταματήσει εντελώς τις εξαγωγές αερίου μέσω της Ουκρανίας.
“ΟΙ ΗΠΑ είναι αντίθετες με τον Nord stream 2 και τον Turk stream ο οποίοι θα ενισχύσει την θέση της Ρωσίας στον ενεργειακό τομέα και θα συρρικνώσει την ενεργειακή πολυμορφία” είπε ο κ. Μενέζες.
“Ο ΗΠΑ ενισχύουν τον Trans Anatolian και τον Trans Andriatic pipeline γιατί θα βοηθήσουν την Ευρώπη να ενισχύσει την ενέργεια της μέσω Αζερμπαϊτζάν και Κασπίας όπως επίσης στηρίζουμε την εισαγωγή αερίου από τη Νορβηγία και τον αγωγό που συνδέει τη Βουλγαρία με την Ελλάδα”
Κλείνοντας ο κ. Μενέζες είπε ότι οι ΗΠΑ είναι αξιόπιστος εταίρος στην ενέργεια γιατί δεν χρησιμοποιεί και ούτε θα χρησιμοποιήσει αυτή τη δύναμη για να επιβάλει την πολιτικής της όπως κάνει η Ρωσία και θα συνεχίσει να εργάζεται για την ενεργειακή πολυμορφία τόσο για τις ΗΠΑ όσο για για τους συμμάχους της.
Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός συγκεντρώνει χρήματα για τους σεισμοπαθείς της Βενεζουέλας
12:48
Ένας νέος «καρχαρίας-φάντασμα» της βαθιάς θάλασσας ανακαλύφθηκε ανοιχτά της Κόστα Ρίκα
12:37
Ροδόπη: Σημάδια βελτίωσης για τον ανήλικο που ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του από τη θάλασσα
12:28
Γιατί η «Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν έχει προκαλέσει τόσο μεγάλες αντιδράσεις
12:16