ΕΛΛΑΔΑ

ΔΕΘ 2018: Επεισόδια στα συλλαλητήρια της Θεσσαλονίκης

ΔΕΘ 2018: Επεισόδια στα συλλαλητήρια της Θεσσαλονίκης
CNN Greece

Στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, στο ύψος του Βασιλικού Θεάτρου, μεταφέρθηκαν τα επεισόδια που σημειώνονταν στο κέντρο της πόλης, καθώς ομάδες διαδηλωτών που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία εκτόξευσαν πέτρες και άλλα αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών, που απάντησαν κάνοντας χρήση χημικών για να τους απομακρύνουν.

Ρεπορτάζ: Κώστας Πλιάκος

Ειδικότερα, η κυκλοφορία των οχημάτων στην παραλιακή λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου διακόπηκε και κατά διαστήματα ομάδες διαδηλωτών επιτίθενται κατά των αστυνομικών δυνάμεων.

Για την ώρα, δεν γνωστό εάν έγιναν συλλήψεις ή προσαγωγές από τις Αρχές.

Όλα ξεκίνησαν το απόγευμα, όταν ομάδα διαδηλωτών αποσπάστηκε από την πορεία που διοργάνωσαν οι Παμμακεδονικές Ενώσεις και οι Επιτροπές Αγώνα για την Μακεδονία, και επιχείρησε να προσεγγίσει το δημαρχιακό μέγαρο.

Οι άνδρες της Αστυνομίας τους παρεμπόδισαν με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης, με τους διαδηλωτές να ρίχνουν τα οδοφράγματα της ΕΛ.ΑΣ.

Η ατμόσφαιρα στο σημείο παραμένει αποπνικτική εξαιτίας των χημικών.

Μικροένταση επικράτησε και στη νότια πύλη της ΔΕΘ, όπου αντεξουσιαστές, που είχαν συγκεντρωθεί νωρίτερα στην Καμάρα και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία, προσπάθησαν να πλησιάσουν το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, όπου αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η τελετή των εγκαινίων της 83ης ΔΕΘ, με την καθιερωμένη ομιλία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

Οι αστυνομικοί, που έχουν σχηματίσει κλοιό γύρω από το συνεδριακό κέντρο, τους απώθησαν και η ένταση εκτονώθηκε.

Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε και το συλλαλητήριο που διοργάνωσαν ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΛΑΑΑΣ, πρωτοβάθμια σωματεία, συλλογικότητες και αντιεξουσιαστές, ενώ ομάδα διαδηλωτών παραμένει κοντά στο ΑΠΘ, στο ύψος της πλατείας Σιντριβανίου.

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν ήδη από χθες, Παρασκευή, με τους ενστόλους να συγκεντρώνονται στην πλατεία του Λευκού Πύργου και να λένε «όχι» στις περικοπές.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα ασφαλείας στους δρόμους περιμετρικά της ΔΕΘ είναι δρακόντεια, καθώς η ΕΛ.ΑΣ. έχει τοποθετήσει κάγκελα, φράκτες και κλούβες των ΜΑΤ, έτσι ώστε να αποκλειστεί η πρόσβαση των διαδηλώτων στο Βελλίδειο, όπου απόψε μίλησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Τόσο η οδός Νικολάου Γερμανού (από το ύψος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών έως και το πάρκινγκ της ΧΑΝΘ) όσο και το πάρκο Ξαρχάκου πάνω από το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου έχουν αποκλειστεί με φράκτες.

Εξάλλου, αποκλεισμένο είναι και όλο το τμήμα περιμετρικά του Αρχαιολογικού Μουσείου, ενώ και η οδός Μανώλη Ανδρόνικου (πρώην Δεσπεραί) έχει κλείσει από κλούβες της Αστυνομίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ