ΕΛΛΑΔΑ

Ποινική δίωξη σε βάρος των δύο γυναικών που βανδάλιζαν μουσεία

Ποινική δίωξη σε βάρος των δύο γυναικών που βανδάλιζαν μουσεία
Φωτογραφία Αρχείου Eurokinissi/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Ποινική δίωξη για παράβαση του νόμου περί αρχαιοτήτων άσκησε ο εισαγγελέας εναντίον των δυο γυναικών οι οποίες συνελήφθησαν για τον βανδαλισμό εκθεμάτων με λάδι σε μουσεία.

Οι δυο κατηγορούμενες οδηγήθηκαν στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο και ζήτησαν να δικαστούν σήμερα. Ωστόσο η έδρα ανέβαλε την εκδίκαση της υπόθεσης προκειμένου να προσκομιστεί έκθεση από το Γενικό Χημείο του κράτους σχετικά με το είδος του υγρού με το οποίο προκαλούσαν τη φθορά στα εκθέματα των μουσείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δυο γυναίκες υποστηρίζουν ότι δεν είχαν σκοπό να προκαλέσουν φθορές.

Η μια κατηγορούμενη, η οποία φέρεται μάλιστα να είναι μυημένη σε θρησκευτική αίρεση, υποστηρίζει ότι «σύμφωνα με τις γραφές το λάδι και το μύρο εξαγνίζουν και γι' αυτό έριξαν ηλιέλαιο στα εκθέματα». Η άλλη υποστηρίζει ότι απλώς την ακολούθησε.

Μόνο στο CNN Greece: Λαδώναμε τις εικόνες για να γίνονται θαύματα, υποστηρίζουν οι συλληφθείσες

Το χρονικό της σύλληψης των δύο γυναικών

Συνελήφθησαν το πρωί της Κυριακής για διακεκριμένες περιπτώσεις φθοράς και παράβαση του Νόμου για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ειδικότερα, οι προαναφερόμενες χθες το πρωί εισήλθαν ως επισκέπτριες στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο Αθηνών.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους σε αυτό, η 51χρονη προσέγγισε έκθεμα του Μουσείου και με το χέρι της, που ήταν εμβαπτισμένο σε λιπαρό υγρό, ακούμπησε τη ξύλινη κορνίζα, εντός της οποίας ήταν τοποθετημένα ιερατικά εκθέματα, με συνέπεια την ρύπανση αυτής.

Η πράξη αυτή έγινε αντιληπτή από τους Φύλακες του Μουσείου, οι οποίοι ενημέρωσαν το Κέντρο της Άμεσης Δράσης. Αστυνομικοί της Ομάδα Ζ, που έσπευσαν άμεσα στο σημείο, τις εντόπισαν και τις προσήγαγαν στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών.

Στην κατοχή τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τρία μπουκάλια με ελαιώδες υγρό. Από την έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών, εξακριβώθηκε ότι οι δύο αλλοδαπές είχαν προκαλέσει, σε προγενέστερο χρόνο, παρόμοιες φθορές, σε άλλα δύο Μουσεία των Αθηνών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ