ΕΛΛΑΔΑ

Οργή από τους μουφτήδες για την υποχρεωτική συνταξιοδότησή τους

Οργή από τους μουφτήδες για την υποχρεωτική συνταξιοδότησή τους
EUROKINISSI

Την αντίδραση των μουφτήδων Ξάνθης και Κομοτηνής προκάλεσε η απόφαση της κυβέρνησης να τους οδηγήσει σε υποχρεωτική συνταξιοδότηση, με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή» να αναφέρουν ότι προτίθενται να προσφύγουν στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

H τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή τον Αύγουστο προβλέπει την υποχρεωτική συνταξιοδότηση των μουφτήδων στα 67 έτη, ηλικία που έχουν περάσει και οι δύο μουφτήδες. Την ίδια ώρα, προβλέπεται υποχρεωτική καταχώρηση στο ηλεκτρονικό μητρώο θρησκευτικών λειτουργιών, που τηρεί το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

«Η κυβέρνηση αποφάσισε πρόσφατα, όπως είναι ευρύτερα γνωστό, την παύση από τα καθήκοντά μας ως θρησκευτικών λειτουργών της Μουσουλμανικής Θρησκευτικής Κοινότητας της πατρίδας μας. Καθήκοντα, που ασκούμε επί δεκαετίες, ως διακονία και όχι κατ’ εξουσιασμό των ομοθρήσκων μας, χάριν των συμφερόντων της μουσουλμανικής μειονότητας και της Πατρίδας μας» αναφέρουν στην κοινή ανακοίνωσή τους οι δύο μουφτήδες.

Την ίδια ώρα, αποκαλύπτουν ότι έχουν κάνει ήδη αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας, προαναγγέλλοντας, μάλιστα, αντίστοιχες αιτήσεις και από άλλα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας.

Το σκεπτικό της προσφυγής είναι πως η παύση τους προσβάλλει το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και «κυρίως την οδηγία 2000/78/ΕΚ για την ίση μεταχείριση στην απασχόληση και την εργασία».

Κατά τους δύο μουφτήδες, η καθαίρεσή τους αποτελεί «δίχως αμφιβολία» προϊόν «διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με την ηγεσία της γειτονικής χώρας».

Τη χαρακτηρίζουν, μάλιστα, «απαράδεκτο συμβιβασμό που υπονομεύει το εθνικό συμφέρον».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ