ΕΛΛΑΔΑ

ΑΑΔΕ: Ποιοι ιδιοκτήτες κινδυνεύουν να χάσουν τις πινακίδες των οχημάτων τους

ΑΑΔΕ: Ποιοι ιδιοκτήτες κινδυνεύουν να χάσουν τις πινακίδες των οχημάτων τους
EUROKINISSI/ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣ

Με εγκύκλιο που εξέδωσε η ΑΑΔΕ (ΠΟΛ.1136/2018) ενημερώνει τις Εφορίες για όσα προβλέπει ο νόμος 4530 που ψηφίστηκε τον Μάρτιο του 2018.

Σύμφωνα με τον νόμο επιβάλλεται η καταστροφή και ανακύκλωση, με μέριμνα των αρμοδίων υπηρεσιών της ΑΑΔΕ, των πινακίδων κυκλοφορίας των οχημάτων που τελούν σε κατάσταση ακινησίας για χρονικό διάστημα που υπερβαίνει τους δεκαοχτώ συνεχόμενους μήνες.

Η διάταξη ισχύει και αναδρομικά για όλα τα οχήματα, των οποίων οι πινακίδες κυκλοφορίας ήταν ήδη κατατεθειμένες στις Δ.Ο.Υ. κατά την ημερομηνία ισχύος του νόμου, δηλαδή την 30η Μαρτίου 2018. Αυτό σημαίνει πως καταλαμβάνει όσες πινακίδες είχαν κατατεθεί 18 μήνες, από τις 30 Σεπτεμβρίου 2016 και πριν.

Ισχύει όμως και για όσα οχήματα έχουν τεθεί ή θα τεθούν σε ακινησία- μετά την 30η Μαρτίου 2018. Απαραίτητη προϋπόθεση για την καταστροφή των πινακίδων κυκλοφορίας είναι η συμπλήρωση συνεχούς παραμονής τους στη Δ.Ο.Υ. για χρονικό διάστημα τουλάχιστον δεκαοκτώ μηνών. Δηλαδή το μέτρο πιάνει σήμερα όλους όσους έχουν καταθέσει πριν τον Ιανουάριο του 2017 και, ουσιαστικά, όλους όσοι έχουν ακινητοποιήσει τα οχήματά τους στα χρόνια της κρίσης, από το 2008 ως το 2016, για να μην πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας.

Αναλυτικά η διάταξη ΕΔΩ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ