ΕΛΛΑΔΑ

Επεισόδια αμαύρωσαν τις πορείες στη μνήμη του Παύλου Φύσσα

Επεισόδια αμαύρωσαν τις πορείες στη μνήμη του Παύλου Φύσσα
CNN Greece / Λευτέρης Παρτσάλης

Μολότοφ, ένταση και χημικά αμαύρωσαν για ακόμη μια χρονιά τις πορείες στη μνήμη του Παύλου Φύσσα σε Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Αγρίνιο και Πάτρα, παρά τις εκκλήσεις των διοργανωτών για ειρηνικές διαδηλώσεις ανά την Ελλάδα.

Η μεγάλη αντιφασιστική πορεία για τα πέντε χρόνια από τη δολοφονία του μουσικού ξεκίνησε από το Κερατσίνι το απόγευμα της Τρίτης, με τους διαδηλωτές να κατευθύνονται στο λιμάνι του Πειραιά, προς τα γραφεία της Χρυσής Αυγής.

Στην κεφαλή της πορείας βρέθηκαν οι γονείς του αδικοχαμένου Παύλου Φύσσα αλλά και κοντινοί του φίλοι ενώ πίσω τους ακολουθούσαν άτομα από αντιφασιστικές συλλογικότητες, οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου.

«Ο Παύλος ζει, τσακίστε τους Ναζί» ήταν το κεντρικό σύνθημα των διαδηλωτών.

Το πλήθος είχε συγκεντρωθεί νωρίτερα στην οδό Παύλου Φύσσα (πρώην Παναγή Τσαλδάρη) στο Κερατσίνι – το σημείο όπου έπεσε νεκρός ο μουσικός.

Η Μάγδα Φύσσα άφησε μερικά λουλούδια και άναψε ένα κεράκι στο μνημείο του γιου της, κάτι που έκαναν και αρκετοί από τους παρευρισκόμενους.

Μολότοφ, φωτιές και καταστροφές

Κλούβες των ΜΑΤ είχαν παραταχθεί κοντά στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στον Πειραιά, απαγορεύοντας από τους διαδηλωτές να πλησιάσουν. Γύρω στις 21:00 το βράδυ, ομάδα αγνώστων πέταξε πέτρες και μολότοφ στα ΜΑΤ, με τους αστυνομικούς να απαντούν κάνοντας χρήση χημικών και την ατμόσφαιρα γύρω από το Δημοτικό Θέατρο να γίνεται γρήγορα αποπνικτική.

Την ίδια ώρα, οι άγνωστοι άναψαν φωτιές σε κάδους και έσπασαν βιτρίνες καταστημάτων και ATM τραπεζών στην οδό Ηρώων Πολυτεχνείου.

Θεσσαλονίκη: Επεισόδια έξω από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ

Ένταση επικράτησε και στη Θεσσαλονίκη, μπροστά από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην οδό Εγνατία στο κέντρο της πόλης.

Λίγο μετά την ολοκλήρωση της πορείας, στο άγαλμα του Βενιζέλου, ομάδα αγνώστων άρχισε να πετά μολότοφ και άλλα αντικείμενα στις αστυνομικές δυνάμεις, που βρίσκονταν μπροστά από τα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος.

Οι αστυνομικοί έκαναν και σε αυτή την περίπτωση χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης για να τους απωθήσουν.

Αγρίνιο: Τραυματίστηκε μια γυναίκα

Στα επεισόδια στο κέντρο του Αγρινίου, που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της πορείας για τον Παύλο Φύσσα, τραυματίστηκε υπό άγνωστες ακόμη συνθήκες μια νεαρή γυναίκα.

Άτομα που είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους πέταξαν βόμβες μολότοφ εναντίον των αστυνομικών, που απάντησαν με χρήση χημικών.

Η γυναίκα διακομίστηκε στο νοσοκομείο και σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικοί προχώρησαν σε προσαγωγές.

Πάτρα: Ένταση και μολότοφ στο κέντρο της πόλης

Πετροπόλεμος και «βροχή» από μολότοφ σημειώθηκε και στην Πάτρα, μετά το τέλος της πορείας στη μνήμη του Παύλου Φύσσα.

Όπως μεταδίδει το tempo24.gr, άτομα που φέρονται να ανήκουν στον αντιεξουσιαστικό χώρο πέταξαν μολότοφ και πέτρες στην οδό Ερμού ενώ άναψαν φωτιά σε κάδο στην οδό Κορίνθου.

Mετά από επέμβαση της αστυνομίας, οι άγνωστοι υποχώρησαν στο κάτω μέρος της πλατείας Γεωργίου όπου στη συνέχεια διαλύθηκαν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ