ΕΛΛΑΔΑ

Πανεπιστήμιο Κρήτης: Ολονύχτια παραμονή της πυροσβεστικής στο σημείο

Πανεπιστήμιο Κρήτης: Ολονύχτια παραμονή της πυροσβεστικής στο σημείο
EUROKINISSI

Δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, ωστόσο, για λόγους ασφαλείας, στο σημείο θα παραμείνουν μέχρι το πρωί της Δευτέρας δυνάμεις της πυροσβεστικής. 

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον χώρο θα βρίσκονται 8 οχήματα, 16 πυροσβέστες και 10 άτομα πεζοπόρο.

Περιβαλλοντικές μετρήσεις για πιθανές επιπτώσεις από την πυρκαγιά

Στο Ηράκλειο, βρίσκεται επιστημονικό κλιμάκιο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) για να κάνει μετρήσεις της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα στο Πανεπιστήμιο, με έμφαση στα όμορα σχολεία και στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο, αναφορικά με τα επίπεδα των συγκεντρώσεων αιωρουμένων σωματιδίων λόγω της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε σε υπόγειο χώρο των κτιριακών εγκαταστάσεων.

Επιπλέον, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Τομέα Έρευνας και Καινοτομίας του υπουργείου Παιδείας, μόλις ο χώρος που επηρεάσθηκε από την πυρκαγιά γίνει προσβάσιμος, θα μεταβεί κλιμάκιο του «Δημόκριτου» καθώς και πιστοποιημένη εταιρεία, για την εκτίμηση των όποιων επιπτώσεων από την καύση ινών αμιάντου.

Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, η τοξικότητα των ινών του αμιάντου μειώνεται σημαντικά στις θερμοκρασίες που αναπτύσσονται κατά την εκδήλωση πυρκαγιάς. Σε κάθε περίπτωση, τονίζεται ότι κατά τις εργασίες αποκατάστασης των ζημιών και τη δημιουργία σκόνης, επιβάλλεται η χρήση προστατευτικών μέσων (μάσκας και γαντιών), σύμφωνα με τις οδηγίες των αρμόδιων υγειονομικών αρχών.

Η δραστηριοποίηση των δύο Ερευνητικών Κέντρων θα είναι συνεχής κατά τις επόμενες μέρες, προκειμένου να γίνει συστηματική παρακολούθηση και υπεύθυνη αξιολόγηση των πιθανών ρυπογόνων επιπτώσεων της πυρκαγιάς.

Έκκληση για βοήθεια στους φοιτητές

Οι φοιτητές μεταφέρθηκαν στο Γυμναστήριο των Βουτών όπου τους παρήχθησαν όλες οι βοήθειες. Δίπλα τους βρέθηκαν και ψυχολόγοι ενώ σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε Ηρακλείου Ευρυπίδη Κουκιαδάκη, το θέμα της σίτισης έχει εξασφαλισθεί, ενώ γίνονται και οι απαιτούμενες ενέργειες για τη στέγαση τους με πρώτη κίνηση τη μίσθωση δωματίων ξενοδοχείων.

Νωρίτερα, το Φοιτητικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κρήτης με ανακοίνωση του κάλεσε τους πολίτες να προσφέρουν είδη πρώτης ανάγκης: σεντόνια, κουβέρτες, μαξιλάρια, ρούχα ανδρικά και γυναικεία, παπούτσια, οδοντόκρεμες, οδοντόβουρτσες, πετσέτες.

Στο Ηράκλειο ο Γαβρόγλου

Τη Δευτέρα, αναμένεται να φτάσει στο Ηράκλειο ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου για να βρεθεί στον χώρο, να λάβει πλήρη γνώση για τις καταστροφές και να προεδρεύσει σε σύσκεψη με την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου, τον Περιφερειάρχη, αυτοδιοικητικούς φορείς και τους εμπλεκόμενους με την Πολιτική Προστασία και το Πανεπιστήμιο.

Ο κ. Γαβρόγλου, σύμφωνα με πληροφόρηση από το υπουργείο, αναμένεται να ανακοινώσει μέτρα για την άμεση αποκατάσταση της λειτουργίας του πανεπιστημίου, την άμεση βοήθεια στους φοιτητές που επλήγησαν, για τη στέγασή τους και την αποκατάσταση των καταστροφών στις εστίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ