ΕΛΛΑΔΑ

Το who is who του Γιώργου Πετρακάκου

Το who is who του Γιώργου Πετρακάκου

Ο Γιώργος Πετρακάκος, προσδιορισμένος από το αντιτρομοκρατικό επιτελείο ως συνεργός του επικηρυγμένου καταζητούμενου ποινικού τρομοκράτη Βασίλη Παλαιοκώστα και ως συνεπίκουρος σε «ομάδα υποστήριξης» του κατάδικου τρομοκράτη για δράσεις του Επαναστατικού Αγώνα Νίκου Μαζιώτη, εξελίχθηκε σε έναν «σοβαρό παίκτη» στη δράση του ένοπλου αντάρτικου πόλης.

Ο 36άχρονος «κλεφτράκος», με συμμετοχή σε κλοπές και ληστείες περιπτέρων και super market της περιοχής της Αγίας Παρασκευής, «εξελίχθηκε» σε κλεφτρόνι αυτοκινήτων. Στη συνέχεια, στον Κορυδαλλό, ήρθε σε επαφή με το Νίκο Μαζιώτη και το Βασίλη Παλαιοκώστα και αναβαθμίστηκε σε «ρυθμιστής» στη σύμπραξη κοινών ποινικών με ένοπλους αντάρτες πόλης. Ανέλαβε ρόλο συνεργού και φυσικού αυτουργού σε κλοπές αυτοκινήτων, ληστείες τραπεζών αλλά και ως «ομάδα υποστήριξης» σε τρομοκρατικές ενέργειες.

Ο Γιώργος Πετρακάκος, εργαζόταν ως κηπουρός στο Δήμο Αγίας Παρασκευής, όπου και διέμενε, μαζί με τη μητέρα του η οποία απεβίωσε το 1997 και δήλωνε «μέντιουμ». Όπως διαπιστώθηκε, κατά την πρώτη του σύλληψη μετά από κλοπή σε ταχυφαγείο στην Αγία Παρασκευή, δήλωνε ψευδώς μέλος πολύτεκνης οικογένειας και ήταν περιστασιακός χρήστης ναρκωτικών ουσιών.

Ο Γ.Πετρακάκος, διαπράττει ληστείες σε περίπτερα και ταχυφαγεία της περιοχής. Το Νοέμβριο του 2002, συλλαμβάνεται ως μέλος πενταμελούς συμμορίας, στην οποία συμμετείχε και 35άχρονος φοιτητής των ΤΕΙ (στενός συγγενής δικαστικού) με τον οποίο κατηγορούνται από κοινού ως δράστες ληστείας σε ταχυφαγείο της Αγίας Παρασκευής από υπάλληλο του οποίου είχαν αποσπάσει το χρηματικό ποσό των 160ευρώ. Οι δύο βρίσκονται κατηγορούμενοι για ληστείες σε πέντε υποκαταστήματα τραπεζών στην Παλλήνη και την Αγία Παρασκευή από τα οποία φέρονται να είχαν αποσπάσει περίπου 100.000 ευρώ ενώ μεταξύ των υπόλοιπων κατηγοριών σε βάρος του Πετρακάκου υπάρχουν αυτές της διακίνησης μικροποσοτήτων χασίς.

Συλλαμβάνεται και παραπέμπεται για ληστεία στο υποκατάστημα της Eurobank στην Παλλήνη, το Νοέμβριο του 2002. Στην απολογία τους στους Αστυνομικούς, δηλώνει «κατ’ ανάγκην ληστής», πράξη στην οποία συμμετείχε «για να βοηθήσει ασθενή συγγενή του» καθώς και «εξαρτημένος από τα ναρκωτικά» και δήλωνε, παράλληλα, «εχθρός της βίας». Μετά την απολογία του προφυλακίζεται. Κατά την ακροαματική διαδικασία, οι δικαστικοί λειτουργοί, κρίνουν τα όσα καταθέτει στην απολογία του «απολύτως ειλικρινή» καθώς και ότι «δεν υπήρχε περίπτωση να επαναλάβει τα ίδια αδικήματα» και αποφασίζεται η αποφυλάκισή του.

Η απολογία του

«Αποφάσισα να διαπράξω τις ληστείες μετά την απόλυσή μου από τον Δήμο Αγίας Παρασκευής στο τέλος Ιουλίου 2002. Μαζί με τον συνεργό μου (σ.σ.: τον συνομήλικό του, φοιτητή των ΤΕΙ) αποφασίσαμε κοινή συναινέσει να κάνουμε τη ληστεία της Eurobank. Είμαστε πολύ αγαπημένοι φίλοι και αποφασίσαμε να κάνουμε τη ληστεία χρησιμοποιώντας το αεροβόλο όπλο που είχαμε αγοράσει από κατάστημα της Αγίας Παρασκευής. Ο λόγος που κάναμε τη συγκεκριμένη ληστεία ήταν γιατί τότε εγώ δεν είχα άλλους πόρους για να αντεπεξέλθω στα έξοδά μου καθώς και τις ανάγκες που είχα για ναρκωτικά. Ο φίλος μου δεν ήθελε να ζητάει λεφτά από το σπίτι του για να είναι ανεξάρτητος. Από τα λεφτά αυτά θα χρησιμοποιούσα για να εγχειριστεί ο στενός συγγενής μου ο οποίος έπασχε από σοβαρή ασθένεια. Σε μία από τις ληστείες μάς είδε ο Τ.Β. (σ.σ. ένας άλλος συγκατηγορούμενός του στην ίδια υπόθεση), ο οποίος μας εκβίασε να του δώσουμε από 4.000 ευρώ ο καθένας για να μη μας καρφώσει ή για να μη «μας φάνε λάχανο». Τότε εγώ απευθύνθηκα σε έναν οικογενειακό φίλο (σ.σ. εργαζόταν και αυτός σαν μέντιουμ και κατηγορήθηκε για την υπόθεση), του διηγήθηκα την ιστορία με τον εκβιασμό και αυτός μου είπε ότι έχει ένα πιστόλι Glock με το οποίο μπορούσαμε να κάνουμε και άλλη ληστεία. Έπρεπε όμως να του δώσουμε χρήματα αυτουνού και σε κάποιον άλλο με το ψευδώνυμο "Γεράκι"».

Μεταξύ άλλων, ο Γιώργος Πετρακάκος, περιγράφει στην έδρα του δικαστηρίου περιστατικά ξυλοδαρμού του από συγκατηγορουμένους του, για τη «μοιρασιά» των χρημάτων τα οποία είχαν αποσπάσει από τις ληστείες των τραπεζών, ενώ δεν παραλείπει να εκφράσει τη μεταμέλειά του για την «ποινική συμπεριφορά» του. «Επειδή είχα λευκό ποινικό μητρώο, μου ζητούσαν να φυλάω τα πράγματα των ληστειών στο σπίτι μου. Είμαι αντίθετος με τη χρήση βίας εις βάρος ανθρώπων. Θέλω να ζητήσω συγγνώμη για ό,τι έχω κάνει. Έκανα ό,τι έκανα επειδή είμαι χρήστης ηρωίνης και είναι γνωστό πόσα χρήματα χρειάζεται ένας ναρκομανής για να αντιμετωπίσει την εξάρτησή του αυτή. Όμως ήθελα να φροντίζω και τον ασθενή συγγενή μου. Θέλω να μου αναγνωρισθούν τα ελαφρυντικά της ειλικρινούς μεταμέλειας».

Λίγους μήνες μετά την- τότε- αποφυλάκισή του ο Γ. Πετρακάκος συλλαμβάνεται από αστυνομικούς της Άμεσης Δράσης ύστερα από ληστεία στην Αγροτική Τράπεζα των Αγίων Αναργύρων και οδηγείται πάλι στη φυλακή. Εκεί συναναστρέφεται με τον κατάδικο ποινικό τρομοκράτη, επικηρυγμένο δραπέτη φυλακών, Βασίλη Παλαιοκώστα και τον επίσης έγκλειστο κατάδικο τρομοκράτη Νίκο Μαζιώτη.

Η άλλη ζωή του Γιώργου Πετρακάκου

Σε μια άλλη έκφανση της «κοινωνικής ζωής του», ο Γιώργος Πετρακάκος, ως οικογενειάρχης, πατέρας δύο ανήλικων παιδιών (5 και 2,5 ετών) μαζί με τη σύντροφό του, ήταν ενεργό μέλος σε αυτοδιαχειριζόμενη παιδαγωγική κοινότητα στην Αγριά Βόλου. Συμμετείχαν τακτικά σε δραστηριότητες κουκλοθέατρου, παρασκευή φαγητών και γλυκών, χειροτεχνίες, εκδρομές, παιχνίδια στη φύση και κατασκευές. Σε όσους... «αδιάκριτους», δήλωνε επιχειρηματίας-επενδυτής σε real estate. Τα στελέχη του Αντιτρομοκρατικού επιτελείου εξακρίβωσαν πρόσφατα επενδυτικές κινήσεις του Γιώργου Πετρακάκου, σε αγορές ακινήτων, οικοπέδων αγροτεμαχίων και αγροικιών, καθώς και μιας φάρμας στο Φυτώκο Μαγνησίας. Η αγορά του οικοπέδου, σύμφωνα με επιτελικούς Αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., έγινε μέσω τρίτου προσώπου του περιβάλλοντος της 36άχρονης συμβίας του, και στη συνέχεια ως δωρεά «πέρασε» στα δύο παιδιά 5 και 2,5 χρόνων του ζευγαριού, ενώ ήταν σε διαπραγμάτευση εξαγορά μεγάλης έκτασης στη Θεσσαλονίκη.

Όπως φαίνεται το Αντιτρομοκρατικό επιτελείο είχε «υποτιμήσει» τον Γιώργο Πετρακάκο. Η εκτίμηση της Αντιτρομοκρατικής, ο Πετρακάκος από «κλεφτράκος» εξελίχθηκε σε «ρυθμιστή» της σύμπραξης του αντιεξουσιαστικού χώρου με δράσεις του ένοπλου αντάρτικου πόλης (τρομοκρατία) και κακοποιών του κοινού ποινικού. Με τις «επενδύσεις» που πραγματοποιούσε σε αγορές real estate «ξέπλενε» τα χρήματα των ληστειών, εκτιμούν οι Αστυνομικοί.

Ο Γιώργος Πετρακάκος ενώπιων των Δικαστικών Λειτουργών κατά την απολογία του, υποστήριξε ότι «είχε διακόψει τις ληστείες μετά το Δίστομο» ενώ είχε πάρει απόφαση να γίνει «αγρότης για να ζήσει τα παιδιά του». Ωστόσο, όπως αναφέρουν πληροφορίες της Αντιτρομοκρατικής, έχουν προκύψει σοβαρές ενδείξεις συμμετοχής του Γιώργου Πετρακάκου, στις ληστείες της Φαρκαδώνας Τρικάλων και Αμπελώνα Λάρισας, οι οποίες χρονικά ακολουθούν τη ληστείας του Διστόμου.

Η σύνδεση ποινικών με τρομοκρατικές ενέργειες

Χειρόγραφες σημειώσεις και σκαριφήματα αποθηκευμένα σε usb, στο σπίτι του Γ.Πετρακάκου στο Βόλο (24/09), «έδειξαν» το οίκημα-γιαφκα στον Μαραθώνα, το οποίο είχε ενοικιάσει πριν σχεδόν δύο έτη –το Σεπτέμβριο του 2013- με προκαταβολή του ετήσιου μισθώματος 4.500 ευρώ, ο Σπύρος Δραβίλας- καθώς κι ένα ακόμα σπίτι, που είχε εντοπιστεί τον Σεπτέμβριο του 2014 στη Νέα Μάκρη.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Αντιτρομοκρατικής, το οίκημα γιάφκα του Μαραθώνα, εκτιμάται ότι ήταν το «επιχειρησιακό κέντρο» των «μαύρων Διστομιτών» στο οποίο οι Πετρακάκος- Τσιρώνης- Δραβίλας και οι συνεργοί τους, εκπονούσαν προπαρασκευαστικά σχέδια, για ποινικές δράσεις και τρομοκρατικές δράσεις στην Αττική. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες Αστυνομικές πηγές, το οίκημα το οποίο είχε εντοπισθεί στο Μώλο Ραχών Φθιώτιδας και στο οποίο διέμενε η οικογένεια Πετρακάκου- Θεοφίλου, αποτελούσε το «ορμητήριο-καβάτζα» για τα χρήματα από τις «απαλλοτριώσεις» τραπεζών. Τα χρήματα αυτά χρησιμοποιήθηκαν προς οικονομική διόγκωση του «επαναστατικού ταμείου», στην περιφέρεια της Κεντρικής Ελλάδας, ενώ στο οίκημα φυλάσσονταν και όπλα που είχαν στην κατοχή τους ή ήθελαν να «κάψουν».

Τα τακτικά ταξίδια του Γιώργου Πετρακάκου και της συντρόφου στην Αθήνα, έχουν καταγραφεί από το Αντιτρομοκρατικό επιτελείο και αναζητείται ένα ακόμα κρησφύγετο, στο λεκανοπέδιο, ενοικιασμένο είτε στα πραγματικά στοιχεία της Μαρίας Θεοφίλου, του Θεόφιλου Ασημακόπουλου ή του αδελφού του, είτε στα στοιχεία των πλαστών ΔΑΤ με όνομα «Δημήτρης Καπατσώρης» ή «Ελευθέριος Τσαγκαράκης».

Η «εκτεταμένη διασπορά», σύμφωνα με το επιτελείο της ΔΑΕΕΒ, με ενοικιασμένα οικήματα και κατοικίες, αποτελεί πρακτική στους «συνωμοτικούς κανόνες» που τηρούν τα μέλη των ένοπλων οργανώσεων, ώστε να υπάρχει δικλείδα ασφαλείας στο ενδεχόμενο σύλληψης και πρόσβαση σε οπλισμό χωρίς να ανακόπτεται η «πορεία» της οργάνωσης.

Μόνο την τελευταία 8ετία έχουν εντοπιστεί –σύμφωνα με διαρροές του Αντιτρομοκρατικού επιτελείου- περίπου 30 οικήματα τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί ως κρησφύγετα και γιάφκες, για συνεργούς ποινικών και τρομοκρατών, εννέα από τα οποία έχουν ερευνηθεί το τελευταίο πεντάμηνο. Στελέχη του Αντιτρομοκρατικού επιτελείου, από τη ληστεία στο Δίστομο μέχρι και την πρόσφατη επιχείρηση (24/09), έχουν ερευνήσει εννέα επιπλέον οικήματα, στα οποία έχει εξακριβωθεί πρόσβαση στους «μαύρους Διστομίτες» Σπύρο Χριστοδούλου, Γρηγόρη Τσιρώνη, Γιώργο Πετρακάκο και στον αυτόχειρα σε επιχείρηση της Αντιρομοκρατικής στη μεζονέτα στη Ν.Αγχίαλο Μαγνησίας, Σπύρο Δραβίλα.

Όπως είχε προκύψει από την εξέταση των πειστηρίων στα εργαστήρια της ΔΕΕ της ΕΛΑΣ, ο Σπύρος Χριστοδούλου είχε ενοικιάσει διαμέρισμα σε πολυκατοικία της Μιχ.Βόδα το οποίο έβαψε πριν αποχωρήσει ώστε να αποκρύψει την «παρουσία» όσων είχαν περάσει από το διαμέρισμα. Στα Άνω Λεχώνια και στο Ν.Κόσμο, είχε ενοικιάσει σπίτια ο Γρηγόρης Τσιρώνης, ενώ ο Γιώργος Πετρακάκος διατηρούσε την αγροικία του Θ.Ασημακόπουλου στο Μώλο Ραχών Φθιώτιδας, και διέμενε στο Βόλο, ενώ είχε ενοικιάσει ένα ακόμα οίκημα στο Φυτόκο Πηλίου. Ο αυτόχειρας Σπύρος Δραβίλας στα στοιχεία ενός 60άχρονο φίλου του, είχε ενοικιάσει την κατοικία στη Ν. Αγχίαλο Βόλου, ενώ σε πλαστά στοιχεία, είχε ενοικιάσει τη μονοκατοικία στο Μαραθώνα και τη μεζονέτα στην οδό Ρούμελης 15 στη Ν. Μάκρη. Ο ιδιοκτήτης της κατοικίας, μεσίτης στο επάγγελμα, είχε μεταφέρει στους Αστυνομικούς το «ενδιαφέρον» του Σπύρου Δραβίλα, για ενασχόληση με το real estate, αφού ήθελε να «συνεταιριστεί» μαζί του και να λειτουργήσουν μεσιτικό γραφείο στην περιοχή.

Αυτοκίνητα και δίκυκλα στο μικροσκόπιο της ΔΕΕ

Από τα εννέα οχήματα στο γκαράζ του «επιχειρησιακού κέντρου» στο Μαραθώνα, ένα τζιπ, ένα φορτηγάκι και δύο μοτοσυκλέτες, εξετάζονται στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της ΕΛΑΣ, για γενετικό υλικό και αποτυπώματα ώστε να διαπιστωθεί αν ταυτοποιούνται με γνωστά και άγνωστα άτομα, καθώς και αν έχουν χρησιμοποιηθεί σε ενέργειες, για τις οποίες έχει αναλάβει την ευθύνη η Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών (Ο.Λ.Α.) και ο Επαναστατικός Αγώνας (ΕΑ). Το μαύρο τζιπ, φέρεται να έχει «απαλλοτριωθεί» από τη Θεσσαλονίκη το 2007, σε «παρτίδα» οχημάτων για λογαριασμό του Βασίλη Παλαιοκώστα. Όχημα με τα ίδια τεχνικά χαρακτηριστικά, έχει καταγραφεί στην τρομοκρατική επίθεση στην οικία του Γερμανού πρέσβη στις 30 Δεκεμβρίου 2013, στο οποίο είχε προσαρμοστεί αστυνομικός φάρος όμοιος με αυτόν που εντοπίσθηκε στο αγρόκτημα στο Μώλο Ραχών Φθιώτιδας. Ενώ φορτηγάκι με την ίδια περιγραφή είχε χρησιμοποιηθεί και στην επίθεση στην Ισραηλινή Πρεσβεία στις 12 Δεκεμβρίου 2014, με μαρτυρίες να αναφέρουν «ότι «έφερε Αστυνομικό φάρο».

Την επίθεση με παγιδευμένο με εκρηκτικά όχημα, στην Τράπεζα της Ελλάδος στις 10 Απριλίου 2014, ανέλαβε ο Επαναστατικός Αγώνας. Στις κάμερες ασφαλείας, είχε καταγραφεί μέλος του επιχειρησιακού βραχίονα της οργάνωσης, με μοτοσικλέτα με τα ίδια τεχνικά χαρακτηριστικά με αυτήν που εντοπίσθηκε στο «γκαράζ των μαύρων Διστομιτών» στο Μαραθώνα, να παραλαμβάνει από την οδό Αμερικής τον οδηγό του παγιδευμένου αυτοκινήτου, μετά την πυροδότησή του, ελάχιστα πριν σημειωθεί η έκρηξη. Πηγές του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. προσδιόριζαν ως οδηγό του οχήματος τον Νίκο Μαζιώτη και συνεργό του, ως αναβάτη στην μοτοσυκλέτα διαφυγής, τον Γιώργο Πετρακάκο.