ΕΛΛΑΔΑ

«Ήταν υπό την καθοδήγηση του Αγίου Πνεύματος»: Ποινή φυλάκισης στις γυναίκες που βανδάλιζαν μουσεία

«Ήταν υπό την καθοδήγηση του Αγίου Πνεύματος»: Ποινή φυλάκισης στις γυναίκες που βανδάλιζαν μουσεία
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Σε ποινή φυλάκισης 4 ετών μετατρέψιμη προς 5 ευρώ ημερησίως καταδικάστηκαν από το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο οι δύο γυναίκες που βανδάλισαν εκθέματα σε τρία μουσεία της Αθήνας «υπό την καθοδήγηση» όπως ισχυρίστηκαν, «του Αγίου Πνεύματος».

Παράλληλα το δικαστήριο αποφάσισε η έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη υπό τους περιοριστικούς όρους της υποχρεωτικής εμφάνισης τους μια φορά το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους, αλλά και της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Κατά την αγόρευσή του ο εισαγγελέας, ο οποίος πρότεινε την ενοχή τους, χωρίς την αναγνώριση ελαφρυντικού χαρακτήρισετην υπόθεση από τις πιο περίεργες που έχουν φτάσει σε δικαστική αίθουσα.

«Δεν υπάρχει κάποια λογική εξήγηση για ό,τι έκαναν. Δεν πρόκειται περί παραλογισμού με την έννοια του ακαταλόγιστου. Πρόκειται περί ακραίας θρησκοληψίας. Οι γυναίκες αυτές συγχέουν πράγματα. Πιστεύουν ότι οτιδήποτε άλλο υπάρχει είναι κάτι που δεν πρέπει να υπάρχει. Οφείλουμε να προστατεύσουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά» τόνισε ο εισαγγελέας.

Απολογούμενες, οι δύο γυναίκες είπαν πως δεν είχαν σκοπό να προβούν σε βανδαλισμό.

«Δεν είχα σκοπό να βανδαλίσω. Πήγαμε στα μουσεία που λέτε. Ήταν υπό την καθοδήγηση του Αγίου Πνεύματος. Έπρεπε να κοπούν οι επαφές με τα κακά πνεύματα. Είμαι χωρισμένη 20 χρόνια. Η μεγάλη κόρη μου είναι στη Νορβηγία και η μικρή εδώ και νοσηλεύεται στο ψυχιατρικό τμήμα του Ευαγγελισμού. Έχουν συμβεί πολλά παράξενα πράγματα. Μόνη εξήγηση είναι ο σατανισμός και οι μαγείες», είπε η πρώτη κατηγορούμενη.

«Είμαι 20 χρόνια εδώ, έχω οικογένεια και δουλεύω σαν καθαρίστρια. Την γνώρισα στη δουλειά. Μου χάρισε το βιβλίο της Αγίας γραφής. Μου είπε να πάμε στο μουσείο να βάλουμε λάδια να φύγει το κακό. Μου το είπε η Μαρία που το διάβασε στο βιβλίο, ότι πρέπει να το κάνουμε. Είχαμε το λάδι που μαγειρεύουμε, γιατί είναι ακριβό αυτό από τις ελιές» υποστήριξε κλαίγοντας η δεύτερη κατηγορούμενη.

Με την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας αναγνώστηκαν οι καταθέσεις υπαλλήλων των μουσείων. «Η λιπαρή ουσία που χρησιμοποίησαν είχε αφήσει σημάδια. Στον ξύλινο σταυρό έκανε ζημιά και άφησε λεκέ σε μάρμαρο», ανέφερε η διευθύντρια του Βυζαντινού Μουσείου, ενώ σε εκθέματα από ξύλο φαίνεται να έχει γίνει η μεγαλύτερη ζημιά, σύμφωνα και με τις καταθέσεις των υπαλλήλων των υπολοίπων μουσείων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ