ΕΛΛΑΔΑ

Υπόθεση Ζακ Κωστόπουλου: Ανατροπή από μαρτυρίες και νέο βίντεο-ντοκουμέντο

Υπόθεση Ζακ Κωστόπουλου: Ανατροπή από μαρτυρίες και νέο βίντεο-ντοκουμέντο
(EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Καταθέσεις από αυτόπτη μάρτυρα, αστυνομικούς και διασώστες ανατρέπουν τα δεδομένα στην υπόθεση του Ζακ Κωστόπουλου, την ώρα που ένα νέο βίντεο ντοκουμέντο από τη στιγμή της σύλληψής του στην οδό Γλάδστωνος, στο κέντρο της Αθήνας, την περασμένη Παρασκευή, έρχεται στο φως.

Στις εικόνες του διάρκειας 1,5 λεπτού βίντεο, που δημοσιεύει η Εφημερίδα των Συντακτών, έχουν καταγραφεί οι τελευταίες στιγμές του 33χρονου.

Οι εικόνες είναι πολύ σκληρές, καθώς φαίνεται ο Ζακ Κωστόπουλος, να έχει ήδη χάσει τις αισθήσεις του, με το κεφάλι του μπανταρισμένο και μες στα αίματα, με τους αστυνομικούς να επιχειρούν να τον ακινητοποιήσουν, χτυπώντας τον και σέρνοντάς τον.

Ένας από τους αστυνομικούς φαίνεται στο βίντεο να τον κλωτσάει στα οπίσθια, ενώ ο 33χρονος δεν προβάλει καμία αντίσταση.

Δείτε το βίντεο-Προσοχή: Σκληρές εικόνες

Αποκαλυπτικές καταθέσεις

Υπάλληλος καταστήματος περιέγραψε μια άγνωστη ως τώρα σκηνή που προηγήθηκε της εισόδου του Ζακ Κωστόπουλου στο κοσμηματοπωλείο της οδού Γλάδστωνος την περασμένη Παρασκευή.

Από την κατάθεση του μάρτυρα προκύπτει πως ο Ζακ βρισκόταν μέχρι λίγα λεπτά πριν το μοιραίο περιστατικό με τρεις άνδρες, πιθανότατα φίλους ή γνωστούς του, οι οποίοι θα μπορούσαν να δώσουν σημαντικές πληροφορίες στις Αρχές, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχουν εμφανιστεί, με αποτέλεσμα να μην γνωρίζει κανείς την ταυτότητά τους.

Σύμφωνα με την κατάθεση της υπαλλήλου που δημοσιεύει η εφημερίδα Έθνος, «μεταξύ 14:20 και 14:40 είδα έναν άντρα (σ.σ. εννοεί τον Ζακ Κωστόπουλο) να φωνάζει έξω από το κατάστημα στο οποίο εργάζομαι. Τρία άτομα προσπαθούσαν να τον ηρεμήσουν. Ο ένας, μάλιστα, μπήκε στο μαγαζί και αγόρασε ένα νερό με σκοπό να του το προσφέρει και να τον βοηθήσει να ηρεμήσει. Αρχικά ο άνδρας που φώναζε είχε πάει να μπει στο μαγαζί που δουλεύω. Τελικά δεν το έκανε και μπήκε στο κοσμηματοπωλείο. Δεν ξέρω πώς μπήκε. Μετά τον είδα να κρατάει τον πυροσβεστήρα και να χτυπάει την πόρτα του κοσμηματοπωλείου».

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η κατάθεση του ειδικού φρουρού, ο οποίος μαζί με ακόμη έναν συνάδελφό του έφτασαν πρώτοι στο σημείο όπου χάθηκε με τραγικό τρόπο ο Ζακ.

Ο αστυνομικός αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ο 33χρονος προσπάθησε στιγμιαία μετά την έξοδό του από το κοσμηματοπωλείο κι ενώ είχε ήδη τραυματιστεί, να βάλει τέλος στη ζωή του με ένα κομμάτι γυαλί. Την ώρα εκείνη ο 33χρονος είχε ήδη υποστεί διαπόμπευση.

«Είδα τον άνδρα να έχει τραύματα στο λαιμό και να βρίσκεται σε αμόκ. Ήθελε να αποφύγει τη σύλληψή του. Άρπαξε ένα γυαλί από τη σπασμένη τζαμαρία και απείλησε υπάλληλο του ΕΚΑΒ. Κινήθηκε επίσης κατά πολιτών. Μετά προσπάθησε να αυτοκτονήσει στρέφοντας το γυαλί προς το στήθος του».

Παρόμοια είναι η κατάθεση και του δεύτερου αστυνομικού, ο οποίος ήταν αυτός που βρήκε το μαχαίρι εντός του καταστήματος.

Η πλευρά της οικογένειας του Ζακ Κωστόπουλου έχει αναθέσει σε ειδικό πραγματογνώμονα, αναλυτή ψηφιακών πειστηρίων την εξέταση του βιντεοληπτικού υλικού από το συμβάν, προκειμένου να διαπιστωθεί το κατά πόσο μπορεί η τζαμαρία του καταστήματος ή μέρος αυτής να έσπασε από τις κλωτσιές και όχι από τον Ζακ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ