ΕΛΛΑΔΑ

Συναγερμός για την άφιξη του «Ζορμπά»: Πώς θα κινηθεί ο κυκλώνας και ποιες περιοχές θα επηρεάσει

Συναγερμός για την άφιξη του «Ζορμπά»: Πώς θα κινηθεί ο κυκλώνας και ποιες περιοχές θα επηρεάσει
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ // ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ)

Σε επιφυλακή βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός για την εξέλιξη του μεσογειακού κυκλώνα Ζορμπά, ο οποίος αναμένεται να «σαρώσει» τις επόμενες ώρες τη χώρα μας. Όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία, οι μοναδικές περιοχές της Ελλάδας που δεν θα επηρεαστούν από την κακοκαιρία είναι το Βόρειο Ιόνιο, η Ήπειρος και η δυτική Μακεδονία.

Στη λίστα των περιοχών που σφυροκοπηθούν από τον «Ζορμπά» προστέθηκαν το Βόρειο Αιγαίο, η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη, που μέχρι πρότινος φαινόταν ότι δεν κινδυνεύουν.

Στην Αττική το κύμα της κακοκαιρίας, με ισχυρούς ανέμους και βροχοπτώσεις, αναμένεται σήμερα Σάββατο μετά το μεσημέρι.

Οι διαφοροποιήσεις στις προβλέψεις διαμορφώνουν και τις ενέργειες του κρατικού μηχανισμού, που βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα και θα υπάρξουν μετακινήσεις δυνάμεων από την Πυροσβεστική, με την συνδρομή της ΕΥΔΑΠ, των Περιφερειών και όλων των φορέων και υπηρεσιών, στις περιοχές που αναμένεται οτι θα χτυπήσει η κακοκαιρία.

Η αναλυτική παρουσίαση των μέτρων έγινε την Παρασκευή το βράδυ στη σύσκεψη στην Πυροσβεστική, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας που στοχεύει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των κινδύνων και των προβλημάτων που θα δημιουργηθούν.

Η πορεία του κυκλώνα

Σε ό,τι αφορά στην πορεία του κυκλώνα, προβλέπεται οτι, από την νύχτα μέχρι το Σάββατο το πρωί το βαρομετρικό χαμηλό θα ξεκινήσει από το Νότιο Ιόνιο, με ανέμους 9-10 μποφόρ και ισχυρές βροχές, αλλά κυρίως στην θάλασσα και στην συνέχεια θα επεκταθεί στην Δυτική Πελοπόννησο.

Στη συνέχεια θα κινηθεί προς την Κεντρική και Ανατολική Πελοπόννησο, όπου τα φαινόμενα θα είναι πιο έντονα, ενώ η πιο δύσκολη κατάσταση αναμένεται στα Κύθηρα.

kyklonas

Ταυτόχρονα, το κύμα κακοκαιρίας θα κινηθεί προς την Κρήτη, τα νησιά του Αιγαίου και αργότερα στην Αττική.

Τα ξημερώματα της Κυριακής θα κατευθυνθεί στο Βόρειο Αιγαίο, την Μακεδονία και την Θράκη.
Λεπτομέρειες για τα σημεία και τις ώρες που πρόκειται να εκδηλωθούν τα έντονα καιρικά φαινόμενα, θα ανακοινώνονται συνεχώς απο την ΕΜΥ, ενώ οι νεότερες προβλέψεις θα υπάρξουν κατα πάσα πιθανότητα σήμερα το πρωί.

xartis

Οι προβλέψεις του Αστεροσκοπείου

Ο μεσογειακός κυκλώνας «Ξενοφών», ο οποίος ήδη οργανώνεται περίπου 300 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά των ακτών της Πελοποννήσου, το βράδυ της Παρασκευής και τα ξημερώματα του Σαββάτου θα αρχίσει να πλησιάζει τη χώρα μας, εξασθενώντας όμως όσον αναφορά την ταχύτητα των ανέμων, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της υπηρεσίας meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Όπως επισημαίνεται, κατά το διήμερο Σαββάτου και Κυριακής προσοχή θα πρέπει να δείξουν οι κάτοικοι της Πελοποννήσου, της Στερεάς, της Αν. Θεσσαλίας, των Κυκλάδων και της Δυτικής Κρήτης, καθώς οι βροχοπτώσεις και οι καταιγίδες κατά περιόδους θα είναι πολύ ισχυρές και υπάρχει κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής.

Οι άνεμοι το Σάββατο αναμένεται να φτάνουν τα δέκα μποφόρ μόνο στη Θάλασσα των Κυθήρων, ενώ στις υπόλοιπες νότιες παράκτιες και νησιωτικές περιοχές θα πνέουν ισχυροί έως θυελλώδεις άνεμοι 7-8 μποφόρ, αλλά με ριπές ακόμη μεγαλύτερης έντασης.

Την Κυριακή οι άνεμοι στα ηπειρωτικά δεν αναμένεται να ξεπερνούν τα 5-6 μποφόρ και θα φτάνουν τα 8 μποφόρ στο Κεντρικό Αιγαίο. Τέλος, η απότομη ανύψωση της στάθμης της θάλασσας (πλημμυρίδα) και τα πολύ μεγάλου ύψους κύματα που αναμένονται στην περιφέρεια του Μεσογειακού Κυκλώνα, επίσης προβλέπεται ότι θα δημιουργήσουν προβλήματα στις παράκτιες περιοχές της Ν. Πελοποννήσου, στα Κύθηρα, στα Αντικύθηρα, στη Δυτική Κρήτη και στις Κυκλάδες.

Έκτακτο δελτίου θυελλωδών ανέμων

Το Σάββατο το πρωί, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε έκτακτο δελτίο θυελλωδών ανέμων.

Το δελτίο αναλυτικά:

Γενική σύνοψη 29-09-18/03 utc
Χαμηλο 995 στο νοτινό Ιόνιο κινείται ανατολικά βορειοανατολικά και
αναμένεται 998 στη θάλασσα Κυθήρων στις 29/09 utc. Υψηλές πιέσεις
1020 στα βορειοδυτικά Βαλκάνια

Βόρεια Αδριατική

Συνεχίζει τουλάχιστον μέχρι 29/16 utc
Βορειοανατολικοί 7 η 8

Νότιο Ιόνιο

Συνεχίζει τουλάχιστον μέχρι 29/16 utc
Κυκλωνικοί 9 η 10 και από 29/10 utc βορειοδυτικοί 8 η 9

Νοτιοδυτικό Κρητικό

Συνεχίζει τουλάχιστον μέχρι 29/16 utc
Νοτιοδυτικοί 8 η 9 και από 29/10 utc δυτικοί 7 η 8

Θάλασσα Κυθήρων

Συνεχίζει τουλάχιστον μέχρι 29/16 utc
Νότιοι νοτιοανατολικοί 9 η 10 και από 29/10 δυτικοί νοτιοδυτικοί

Νοτιοδυτικό Αιγαίο

Συνεχίζει τουλάχιστον μέχρι 29/22 utc
Νοτιοανατολικοί 7 η 8 και από 29/07 8 η 9 και από 29/12 νότιοι
Νοτιοδυτικοί

Νοτιοανατολικό Αιγαίο Ικάριο δυτικά του 24.50

Από 29/10 συνεχίζει τουλάχιστον μέχρι 29/16 utc
Νοτιοανατολικοί 7 η 8 και από 29/13 νοτιοδυτικοί 8 η 9

Δυτικό Κρητικό

Από 29/07 συνεχίζει τουλάχιστον μέχρι 29/16 utc
Νοτιοανατολικοί 7 η 8 και από 29/10 νότιοι νοτιοδυτικοί 8 η 9

ΔΗΜΟΦΙΛΗ