ΕΛΛΑΔΑ

Κυκλώνας Ζορμπάς: Ποιες είναι οι διαφορές του με έναν «τυπικό» τυφώνα;

Κυκλώνας Ζορμπάς: Ποιες είναι οι διαφορές του με έναν «τυπικό» τυφώνα;
meteo

Στην Πελοπόννησο έφτασε τα ξημερώματα του Σαββάτου ο μεσογειακός κυκλώνας Ζορμπάς, που αναμένεται μέσα στις επόμενες ώρες να «σαρώσει» τα ¾ της χώρας μας και έχει θέσει σε επιφυλακή τον κρατικό μηχανισμό.

Ο Ζορμπάς είναι ένας medicane (από τη σύνθεση των λέξεων Mediterranean και hurricanes), φαινόμενο που εμφανίζεται περίπου μία ή δύο φορές τον χρόνο στη Μεσόγειο.

Τι είναι, όμως, οι Medicanes; Όπως αναφέρει η Σάρα Φετς σε μπλογκ του αμερικανικού πανεπιστημίου Κολούμπια, το φαινόμενο αυτό θυμίζει τροπική καταιγίδα και χαρακτηρίζεται από έντονες βροχοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους. Δεν πρόκειται, όμως, για τυφώνα… αμερικανικού τύπου, καθώς τα νερά της Μεσογείου δεν επιτρέπουν το σχηματισμό τέτοιων φαινομένων.

Όπως γράφει το Forbes, επικαλούμενο τον μελετητή κλίματος Yochanan Kushnir επίσης του πανεπιστημίου Κολούμπια, η «δυναμική» των Medicanes είναι διαφορετική από αυτή των τυφώνων.

Μια από τις βασικές διαφορές είναι ότι οι Medicanes εμφανίζονται συχνότερα το φθινόπωρο και τον χειμώνα ενώ στις ΗΠΑ το καλοκαίρι ή στις αρχές του φθινοπώρου. Παράλληλα, ο σχηματισμός των Medicanes είναι εφικτός όταν η θερμοκρασία της επιφάνειας του νερού είναι έως και 15 βαθμούς κελσίου ενώ για έναν… τυπικό τυφώνα, η θερμοκρασία πρέπει να αγγίζει τουλάχιστον τους 26,6 βαθμούς.

Την ίδια ώρα, οι Medicanes κινούνται συνήθως από τη δύση προς την ανατολή ενώ σε έναν «τυπικό τυφώνα» συμβαίνει το αντίθετο -με ελάχιστες εξαιρέσεις, όπως για παράδειγμα τον τυφώνα Οφηλία του 2017, που σχηματίστηκε στον Ατλαντικό αλλά κατευθύνθηκε προς την Ιρλανδία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ