ΕΛΛΑΔΑ

Παύλος Φύσσας: Παρουσιάζεται η τεχνική έκθεση για το χρονικό της δολοφονίας

Παύλος Φύσσας: Παρουσιάζεται η τεχνική έκθεση για το χρονικό της δολοφονίας
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Η πλήρης τεχνική έκθεση του ερευνητικού κέντρου Forensic Architecture του Πανεπιστημίου του Λονδίνου για το χρονικό της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα παρουσιάζεται σήμερα Παρασκευή για πρώτη φορά στο κοινό, σε ειδική εκδήλωση με τίτλο «Το χρονικό μιας ναζιστικής δολοφονίας» στον πολυχώρο «Κρεμλίνο», στις 19:30 στον Πειραιά.

Το ερευνητικό κέντρο Forensic Architecture κλήθηκε από την οικογένεια του Παύλου Φύσσα και τους δικηγόρους πολιτικής αγωγής, να διενεργήσει τεχνική διερεύνηση του βιντεοληπτικού και ηχητικού υλικού που περιλαμβάνεται στην δικογραφία για την υπόθεση της δολοφονίας.

Η έρευνα που ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2017, εξέτασε βίντεο από κοντινές κάμερες ασφαλείας, απομαγνητοφωνήσεις του εσωτερικού συστήματος επικοινωνίας της αστυνομίας και του ΕΚΑΒ, και καταθέσεις αυτόπτων μαρτύρων, έχει τη μορφή ενός βίντεο 43 λεπτών και μίας συνοδευτικής αναφοράς 49 σελίδων.

Στις 10 και 11 Σεπτεμβρίου 2018, η μελέτη παρουσιάστηκε στο Α' Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών στο πλαίσιο της δίκης της Χρυσής Αυγής, παρά τις ενστάσεις των συνηγόρων υπεράσπισης της Χρυσής Αυγής, εγείροντας σοβαρά ερωτήματα αναφορικά με τη στάση των αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ.

Όπως αποδεικνύεται από το οπτικοακουστικό υλικό, οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ αν και είχαν φτάσει στην περιοχή πέντε λεπτά πριν τη δολοφονία, αποφάσισαν να κάνουν τον κύκλο του οικοδομικού τετραγώνου, γεγονός που δεν διαβίβασαν στο κέντρο επιχειρήσεων της ΔΙΑΣ, ούτε ανέφεραν στις μαρτυρίες τους.

Σημειώνεται πως το ερευνητικό κέντρο Forensic Architecture (FA) έχει την έδρα του στο Goldsmiths, Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και αποτελείται από μία ομάδα αρχιτεκτόνων, επιστημόνων, ακαδημαϊκών, δημοσιογράφων, τεχνολόγων, κι άλλων ειδικών και πραγματογνώμων.

Το κέντρο αναλαμβάνει χωρική και πολυμεσική έρευνα εκ μέρους διεθνών εισαγγελέων, ανθρωπιστικών οργανώσεων, καθώς και άλλων πολιτικών ή περιβαντολογικών μη κυβερνητικών οργανώσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ