ΕΛΛΑΔΑ

Ο Στ. Χανδακάς μιλά στο CNN Greece για τη βράβευση στο Ευρωκοινοβούλιο και την υπογεννητικότητα

Ο Στ. Χανδακάς μιλά στο CNN Greece για τη βράβευση στο Ευρωκοινοβούλιο και την υπογεννητικότητα

Σε μια τελετή που διεξήχθη την Τρίτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες, τρεις ελληνικές μη κυβερνητικές οργανώσεις: η HOPEgenesis, η Κιβωτός του Κόσμου και ο Άνεμος Ανανέωσης τιμήθηκαν με ένα σημαντικό βραβείο, αυτό του Ευρωπαίου Πολίτη για το 2018. 

Ο μαιευτήρας-γυναικολόγος Στέφανος Χανδακάς, ιδρυτής της HOPEgenesis μιλά στο CNN Greece για τη σημασία του βραβείου, τους επόμενους στόχους της οργάνωσης και «χαρτογραφεί» το σημαντικό ζήτημα της υπογεννητικότητας στη χώρα.

«Η βράβευση αυτή μας δίνει δύναμη γιατί αναδεικνύει το έργο το οποίο κάνουμε και τα πολύ καλά αποτελέσματα που φέρνει η οργάνωση. Αναγνωρίζεται στο ανώτερο όργανο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και αυτό μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε τη δράση μας και να τη διευρύνουμε και σε άλλες αντίστοιχες περιοχές που αντιμετωπίζουν προβλήματα υπογεννητικότητας λόγω απομόνωσης και δύσκολης πρόσβασης σε δομές υγείας», αναφέρει ο κ. Χανδακάς για την διάκριση της οργάνωσης που ίδρυσε το 2015 και δραστηριοποιείται στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας. Όραμα της οργάνωσης είναι να ανατρέψει το κλίμα της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα και αποστολή της να παρέχει ολοκληρωμένη ιατρική περίθαλψη και υποστήριξη σε γυναίκες από τη στιγμή που μένουν έγκυες έως τη μέρα του τοκετού τους, ειδικά στα άτομα που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές ή απομονωμένα νησιά.

Επόμενοι στόχοι

Για τα μελλοντικά σχέδια τηςHOPEgenesis, ο Στέφανος Χανδακάς αναφέρει στο CNN Greece: «Ο επόμενος μεγάλος μας στόχος είναι να διευρύνουμε το πρόγραμμα σε περιοχές της Ελλάδας οι οποίες αντιμετωπίζουν πρόβλημα, όπως η Ήπειρος, αλλά κυρίως να αναδείξουμε τη σημαντικότητα του προβλήματος στην χώρα που αφορά τόσο την κοινωνία όσο και την οικονομία».

«Το θέμα της υπογεννητικότητας και η εξέλιξη του δημογραφικού στην Ελλάδα αποτελούν αυτή τη στιγμή το νούμερο ένα πρόβλημα όχι μόνο για τον κοινωνικό ιστό αλλά και για την ανάπτυξη της οικονομίας, που τόσο πολύ όλοι περιμένουμε τα τελευταία δέκα χρόνια. Θέλουμε πρώτον να αναδείξουμε το πρόβλημα και παράλληλα να προτείνουμε λύσεις και δομές οι οποίες θα μπορέσουν να υποστηρίξουν την αλλαγή του κλίματος όσον αφορά τις γεννήσεις», τονίζει και συνεχίζει:

Είναι ένα θέμα με πολλές διαστάσεις. Είναι διαφορετικό στις ακριτικές περιοχές με τις οποίες ασχολούμαστε, διαφορετικό στις αγροτικές και διαφορετικό στις αστικές. Χρειάζεται ένα μίγμα από πολιτικές το οποίο ανάλογα με την περιοχή και τις ανάγκες θα ανταποκρίνεται στην λύση του προβλήματος.

Χρειάζονται σαφέστατα προγράμματα που θα υποστηρίζουν το δεύτερο και τρίτο παιδί, χρειάζονται προγράμματα για φοροαπαλλαγές ή ασφαλιστικές απαλλαγές και δομές υγείας, όπως αυτό που κάνουμε εμείς. Χρειάζονται αρκετές δράσεις που θα αναστρέψουν το κλίμα υπογεννητικότητας.

Εμείς το έχουμε ήδη καταφέρει σε ακριτικές περιοχές και σε κάποια χωριά αλλά αυτό είναι μόνο η αρχή. Έχουμε πολύ δρόμο.

Υπογεννητικότητα στα χρόνια της κρίσης

«Η Ελλάδα είναι σταθερά ουραγός όσο αφορά τις γεννήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση με 1,2 παιδιά ανά οικογένεια. Χρειάζεται minimum 2 με 2,1 παιδιά ανά οικογένεια προκειμένου να υπάρχει διατήρηση του πληθυσμού της χώρας», εξηγεί ο ιδρυτής της HOPEgenesis.

«Το 2008 με την έναρξη της κρίσης είχαμε περίπου 140.000 γεννήσεις στην Ελλάδα και το 2018 έχουμε περίπου 73.000. Μέσα λοιπόν σε αυτή τη δεκαετία της κρίσης οι γεννήσεις στην Ελλάδα πέσανε περίπου 40 με 45 %.

Πρόκειται για έναν τεράστιο αριθμό. Αυτό όμως που είναι πιο σημαντικό είναι ότι το 2011, δηλαδή στην καρδιά της κρίσης, ήταν η πρώτη χρονιά μετά το 1946 και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο που είχαμε αρνητικό ισοζύγιο στις γεννήσεις. Όχι μόνο μειώθηκαν οι γεννήσεις αλλά είχαμε πλέον και περισσότερους θανάτους από ότι γεννήσεις.

Αυτός ο αριθμός φέτος έχει φτάσει στις 5.000 και σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat υπολογίζεται ότι το 2050 ο ελληνικός πληθυσμός θα πέσει στα 6,5 με 8 εκατομμύρια. Μιλάμε δηλαδή για μια πολύ μεγάλη πτώση του πληθυσμού.

Αυτό λοιπόν καλούμαστε όλοι μας να αντιμετωπίσουμε και είναι ένα θέμα που αφορά πλέον τους κεντρικούς φορείς, δηλαδή την κυβέρνηση, την Ευρωπαϊκή Ένωση και χρειάζεται υποστηρικτικές δράσεις, όπως οι δικές μας προκειμένου να αναδείξουμε αυτό το πρόβλημα», καταλήγει ο κ. Χανδακάς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ