ΕΛΛΑΔΑ

π. Αντώνιος στο CNN Greece: Δεν κάνω τίποτα παραπάνω από το χρέος και το καθήκον μου

π. Αντώνιος στο CNN Greece: Δεν κάνω τίποτα παραπάνω από το χρέος και το καθήκον μου
Φωτογραφία αρχείου ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΜΑΚΟΣ ΗΛΙΑΣ

Ένα σημαντικό βραβείο, αυτό του Ευρωπαίου Πολίτη για το 2018 απονεμήθηκε στον Εθελοντικό Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό Ειδικής Μέριμνας και Προστασίας Μητέρας και παιδιού «Κιβωτός του Κόσμου» σε μια τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο των Βρυξελλών, την Τρίτη. «Είναι συγκινημένοι όλοι οι άνθρωποι της Κιβωτού και εγώ. Είμαστε χαρούμενοι και ιδίως τα παιδιά. Είναι πολύ σπουδαίο για μένα και το ζήτησα να συνοδεύομαι από τα παιδιά για να παραλάβουν αυτά το βραβείο γιατί, ό,τι γίνεται στην Κιβωτό γίνεται για τα αυτά, και όταν τιμάται το σπίτι τους νοιώθουν θαυμασμό και χαρά», λέει στο CNN Greece ο πατήρ Αντώνιος, ο οποίος μιλά για τη βράβευση και το μεγάλο έργο της Κιβωτού. 

«Είναι ένα διεθνές βραβείο, είμαστε εθνικοί νικητές. Τα παιδιά, άκουσαν ότι η Κιβωτός εκπροσωπεί την Ελλάδα στον τομέα της αλληλεγγύης και της προσφοράς. Για μένα, ως ιερέα, ορθόδοξο, τα βραβεία δεν έχουν τόσο μεγάλη σημασία, με την έννοια ότι δεν κάνω τίποτα παραπάνω από το χρέος και το καθήκον μου. Από την άλλη όμως, τα συγκεκριμένα βραβεία βοηθούν στο να τραβήξουν περισσότερο κόσμο, είναι πιστοποίηση, μια μεγάλη πόρτα», συνεχίζει ο ιερέας.

«Γνωρίσαμε πολλές ακόμη ευρωπαϊκές οργανώσεις που βραβεύτηκαν και εκπροσώπησαν τη χώρα τους. Το όνειρό μας είναι να βοηθήσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα τα παιδιά που έχουμε και να κρατήσουμε τις υπηρεσίες μας στο επίπεδο που τις έχουμε φέρει», αναφέρει ο π. Αντώνιος.

«Έργο μας η θεραπεία της ψυχής»

Μιλώντας για την πολυετή δράση της ΜΚΟ, ο ιερέας εξηγεί στο CNN Greece: «Το κύριο έργο μας είναι η θεραπεία του τραυματισμένου παιδιού, της τραυματισμένης ψυχής. Ένας άνθρωπος που έχει τραυματιστεί, εάν δεν τον φροντίσουμε και δεν τον βοηθήσουμε κατάλληλα, ίσως τραυματίσει και κάποιον άλλον εκεί έξω.

Για όλα αυτά τα παιδιά, που η ίδια πολιτεία μας φέρνει, με εισαγγελική παραγγελία, έχουμε τους κατάλληλους ανθρώπους, το κατάλληλο περιβάλλον και να φροντίσουμε να τα εμπνεύσουμε, να συγχωρέσουν και να μπορέσουν να ζήσουν τη δική τους ζωή και όχι τη ζωή κάποιου άλλου που τα είχε καταστρέψει.

Σήμερα, φιλοξενούμε 400 παιδιά στην Αθήνα, μαζί με τα παιδιά του κέντρου ημέρας, ενώ ακόμη 200 παιδιά βρίσκονται στα παρατήματά μας. Επίσης, έχουμε και δεύτερο παρακλάδι του έργου, που είναι η προστασία και η φροντίδα της μητέρας της μονογονεϊκής οικογένειας.

Πρόκειται για μητέρες κακοποιημένες, άγαμες, χωρίς υποστηρικτικό περιβάλλον τις οποίες φροντίζουμε όχι απλά δίνοντάς τους τη στέγη αλλά τις βοηθούμε να αποκτήσουν ένα καινούριο επάγγελμα. Είναι κοπέλες που ατύχησαν, που ήταν αγκιστρωμένες πάνω σε κάποιον άλλον, που δυστυχώς δεν ήταν ο κατάλληλος, με αποτέλεσμα θύματα να είναι τα ίδια τα παιδιά.

Το πιο μεγάλο δώρο που μπορούμε να προσφέρουμε στη ζωή του ενός παιδιού, είναι η μητέρα. Παρέχουμε κοινωνική, ψυχολογική και νομική υποστήριξη και σωστή καθοδήγηση με τη σχολή γονέων που έχουμε, για να μπορέσουν να δώσουν τα κατάλληλα εφόδια στα παιδιά τους.

Σε αυτές τις περιπτώσεις είμαστε το σπίτι μέσα στο σπίτι.

Με το πρόγραμμα "Στέγη για το παιδί" έχουμε πάνω από 100 μικροδιαμερίσματα που συντηρούμε αυτή τη στιγμή και καταφέρνουμε να από-ιδρυματοποιούμε δεκάδες παιδιά».

«Η Κιβωτός ξυπνάει το εθελοντικό κίνημα»

Ερωτώμενος για την χρηματοδότηση της οργάνωσης, ο π. Αντώνιος ξεκαθαρίζει πως: «Μέχρι σήμερα, η Κιβωτός δεν έχει πάρει κρατικά χρήματα. Η όλη συμπαράσταση από τον κόσμο είναι αυτή που μας βοηθάει να στεκόμαστε. Είμαστε μια καθαρά εθελοντική οργάνωση με χιλιάδες εθελοντές στην Αθήνα και στα παραρτήματά μας σε όλη την Ελλάδα. Όπου πηγαίνει η Κιβωτός, ξυπνάει και το εθελοντικό κίνημα.

Πάρα πολλοί άνθρωποι, με αγάπη έρχονται και στέκονται δίπλα μας στο μεγάλωμα αυτών των παιδιών. Το έργο είναι μεγάλο, είναι τεράστιο, διπλασιαστήκαμε μέσα στην οικονομική κρίση», τονίζει συγκινημένος.

Η Κιβωτός του Κόσμου βραβεύτηκε έπειτα από πρόταση του Δημήτρη Παπαδημούλη, αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου και Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία έγινε δεκτή ομόφωνα. «Και αυτό έχει επίσης την αξία του», σημειώνει ο π. Αντώνιος και συνεχίζει:

Συναντηθήκαμε με τον κ. Παπαδημούλη μέσα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ξεναγήθηκαν και τα παιδιά, ζήσανε μοναδικές στιγμές. Πολλές φορές με ρωτούσαν «Πάτερ, εμείς θα βραβευτούμε, η Κιβωτός είναι αυτή που θα πάρει το βραβείο;». Ήταν όλα ενθουσιασμένα, χαρούμενα και είδαν και πράγματα πολύ σπουδαία, μέσα από τις ξεναγήσεις.

«Μπορεί να είναι τα βραβεία μεγάλα και η αναγνώριση, αλλά από εκεί και πέρα χρειαζόμαστε τους πάντες δίπλα μας για να μπορούμε να συνεχίσουμε το μεγάλο και δύσκολο αυτό που εναπόθεσε στις πλάτες μας ο Θεός», καταλήγει ο π. Αντώνιος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ