ΕΛΛΑΔΑ

Συγκίνηση αλλά και αντιδράσεις στην Κλεισούρα για τον ενταφιασμό 573 πεσόντων του ’40

Συγκίνηση αλλά και αντιδράσεις στην Κλεισούρα για τον ενταφιασμό 573 πεσόντων του ’40
Φωτογραφία αρχείου / Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος σε παλαιότερη επίσκεψή του στο ελληνικό Στρατιωτικό Νεκροταφείο στην Κλεισούρα. EUROKINISSI

Έπειτα από σχεδόν επτά δεκαετίες, οι 573 Έλληνες που έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι κατά τον ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940 ενταφιάστηκαν σήμερα Παρασκευή στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο της Κλεισούρας, σε μια συγκινητική τελετή.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το epiruspost.gr, στη νεκρώσιμη τελετή χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Αργυροκάστρου Δημήτριος και παρέστησαν η Πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα Ελένη Σουρανή, ο Ακόλουθος Άμυνας της Ελληνικής Πρεσβείας Συνταγματάρχης Χρήστος Μπακιρτζής, ο συντονιστής της ομάδας εργασιών πεδίου Νίκος Κύργος, ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες και ο Πρόεδρος της Ομόνοιας Βασίλης Κάγιος.

Ωστόσο την ίδια στιγμή, οι συγγενείς των πεσόντων καταγγέλλουν ότι συνεχίζεται ο αποκλεισμός τους από τις τελετές ενταφιασμού των δικών τους ανθρώπων. Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Ένωσης Τέκνων, Συγγενών και Φίλων Πεσόντων κατά το Έπος 1940-41 και πρώην υπουργός Γιώργος Σούρλας, σε ανακοίνωσή του καταλογίζει ευθύνες στο υπουργείο Εξωτερικών και την Πρεσβεία της Ελλάδας στα Τίρανα.

«Χθες, αιφνιδιαστικά, ανακοίνωσαν ότι σήμερα πραγματοποιείται θρησκευτική τελετή ενταφιασμού 573 πεσόντων στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο Κλεισούρας. Χωρίς να έχει προηγηθεί καμία ενημέρωση των συγγενών, όπως άλλωστε έγινε και στις 13 Ιουλίου με τον ενταφιασμό 100 πεσόντων στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο Βουλιαρατών», αναφέρει ο κ. Σούρλας.

Παράλληλα, ο ίδιος χαρακτηρίζει τον αποκλεισμό των συγγενών «αδιανόητο, πρωτόγνωρο και απάνθρωπο». «Τα παιδιά και οι συγγενείς των πεσόντων πληροφορούνται μόνο από δελτία τύπου του υπουργείου Εξωτερικών ότι γίνονται τελετές ενταφιασμού, χωρίς όμως να καθίσταται εφικτή η παρουσία τους σε μια τελετή που καρτερικά περίμεναν επί 78 ολόκληρα χρόνια», προσθέτει ο κ. Σούρλας.

«Απαιτείται σεβασμός στη μνήμη των πεσόντων και τον πόνο των παιδιών και των συγγενών τους. Είναι προφανές ότι η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών αδυνατεί να αντιληφθεί ότι το θέμα αυτό δεν προσφέρεται για εκμετάλλευση», συμπλήρωσε ο πρώην υπουργός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ