ΕΛΛΑΔΑ

«Πρόληψη-Γυναίκα-Καρκίνος»: Ενημερωτική εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο Κηφισιάς

«Πρόληψη-Γυναίκα-Καρκίνος»: Ενημερωτική εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο Κηφισιάς

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με θέμα: «Πρόληψη-Γυναίκα-Καρκίνος», που διοργάνωσε στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Κηφισιάς η κυρία Μαριάνθη Δ. Καφετζή- Ραυτόπουλου (οικονομολόγος, ΜΒΑ, μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, επικεφαλής του Συνεδριακού Τουρισμού, μέλος του Τομέα Υγείας), μαζί με τη νομαρχιακή και την τοπική οργάνωση Κηφισιάς της ΝΔ. 

Στην κατάμεστη αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου παρευρέθηκαν ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, ο Πρόεδρος της Αντικαρκινικής Εταιρείας, Ευάγγελος Φιλόπουλος, η Βουλευτής Β’ Αθηνών της ΝΔ, Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, ο Δήμαρχος Κηφισιάς, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι της πανεπιστημιακής κοινότητας, καθώς και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων. Οι σύλλογοι «ΑΓΓΙΓΜΑ ΖΩΗΣ» και «ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ» μοίρασαν ενημερωτικό υλικό.

Στην εισαγωγική της ομιλία, η κυρία Καφετζή αναφερόμενη στο στόχο της Εκδήλωσης, επεσήμανε μεταξύ άλλων, την αναγκαιότητα της ευαισθητοποίησης και της ενημέρωσης των γυναικών στην αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού και των άλλων μορφών καρκίνου που ταλανίζουν – όπως είπε – εκατομμύρια γυναικών σε όλο τον κόσμο και υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Ο καρκίνος δεν είναι event και ροζ κορδελάκια, αλλά αρρώστια που ωστόσο θεραπεύεται αν προληφθεί και διαγνωστεί έγκαιρα». Τόνισε «το μεγάλο ψυχο-κοινωνικό κόστος που έχουν να αντιμετωπίσουν οι ασθενείς προκειμένου να διατηρήσουν ένα αξιοπρεπές επίπεδο ζωής, παρά τη σωματική ασθένεια τους».

Παράλληλα, η κυρία Καφετζή αναφέρθηκε συνοπτικά στην ευαισθησία που χαρακτηρίζει τη Νέα Δημοκρατία για αυτό το κοινωνικό και κρίσιμο πρόβλημα υγείας, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι αν το εθνικό σύστημα υγείας στηρίξει την πρόληψη, τη διαθεσιμότητα πόρων σε πρόσβαση για έλεγχο, θα σωθούν καταρχάς πολλές ζωές, αλλά και θα εξοικονομήσει πόρους από την έγκαιρη αντιμετώπιση της νόσου. Τονίστηκε η σημασία που θα πρέπει να δίνεται σε ένα βιώσιμο Σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση της Υγείας, στους χρονίως πάσχοντες, στην εφαρμογή ενός νέου μοντέλου διοίκησης και διαχείρισης των δημόσιων Νοσοκομείων, με στόχο τη μείωση της ταλαιπωρίας των ασθενών και την απελευθέρωση του χρόνου των ιατρών, αλλά και στην εξυπηρέτηση των κατοίκων των απομακρυσμένων περιοχών.

Ο Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Χατζηδάκης, Βουλευτής Β’ Αθηνών, στον χαιρετισμό του εξήρε τη σημασία της εκδήλωσης και εξέφρασε τα συγχαρητήριά του προς τους διοργανωτές. Επεσήμανε τη βαρύτητα που δίνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον κρίσιμο χώρο της Υγείας και αναφερόμενος στο Πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, ως αυριανής διακυβέρνησης της χώρας, μεταξύ άλλων συνόψισε τις προτάσεις:

- στη μεγάλη μεταρρύθμιση για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, πέρα και έξω από ιδεοληψίες και λαϊκίστικες συμπεριφορές.

- στην οργάνωση και λειτουργία των Μονάδων Υγείας, με στόχο τη συνεπακόλουθη αποσυμφόρηση των Νοσοκομείων.

- στην αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, αλλά και

- σε λύσεις που δεν επιβαρύνουν το δημοσιονομικό κόστος.

Ο Πρόεδρος της Αντικαρκινικής Εταιρείας, Ευάγγελος Φιλόπουλος, επεσήμανε την ανάγκη ενημέρωσης των γυναικών της χώρας μας, συμφωνώντας με την κ. Καφετζή, ότι τα ποσοστά των περιστατικών καρκίνου του μαστού που διαγιγνώσκονται σε πρώιμο στάδιο στην Ελλάδα είναι σε εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν επίσης οι:

- Γιώργος Χριστοδούλου, Καθηγητής Ψυχιατρικής, επίτιμος Πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, τ. Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ψυχικής Υγείας.

- Δημήτρης Τζανίνης, Παθολόγος - Ογκολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής Ογκολογικής Κλινικής Ιατρικού Κέντρου Αθηνών.

- Πέτρος Χειρίδης, Μαιευτήρας-Γυναικολόγος – ενδοσκόπος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Επιστημονικός Υπεύθυνος Νομικής Υπηρεσίας Ομίλου "ΙΑΣΩ".

Με ιδιαίτερα εύληπτο και μεταδοτικό τρόπο, οι ομιλητές αναφέρθηκαν:

- στη σημασία της πρόληψης, της έγκυρης διάγνωσης και της βέλτιστης θεραπείας του καρκίνου.

- στην έγκαιρη διάγνωση προκαρκινικών αλλοιώσεων.

- στις ηλικιακές ομάδες και στις ομάδες κινδύνου.

- στη συχνότητα των νεοπλασιών και ειδικότερα του καρκίνου του μαστού.

- στον κληρονομικό καρκίνο και στο γονιδιακό έλεγχο.

- στη σημασία της αυτοεξέτασης του μαστού, της μαστογραφίας, της κλινικής εξέτασης και του υπερηχογραφήματος.

- στα σχήματα θεραπευτικής αγωγής.

- στη μεταθεραπευτική αντιμετώπιση, αποκατάσταση και επανεξέταση.

- στην ιατρική ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη, καθώς και στην ατομική ψυχοθεραπεία.

- στη σημασία του εμβολιασμού για τον ιό HPV- Κονδυλώματα.

- στη σημασία της σωστής διατροφής, της άσκησης και γενικότερα του σωστού τρόπου ζωής.

Ακολούθησαν ερωτήσεις του ακροατηρίου προς τους ομιλητές και στη συνέχεια η κυρία Μαριάνθη Δ. Καφετζή-Ραυτοπούλου τόνισε ότι «μετά τη θεωρία, έρχεται η πράξη» και πρόσφερε σε όλες τις παρευρισκόμενες κυρίες άνω των 40 ετών δωρεάν τεστ ΠΑΠ, μαστογραφίες, καθώς και διαγνωστικές εξετάσεις (προσφορά του συλλόγου «Άγγιγμα Ζωής» και της Αιμοδιάγνωσης med).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ