ΕΛΛΑΔΑ

Το δεκαήμερο πένθος των Σιιτών κορυφώνεται στον Πειραιά

Το δεκαήμερο πένθος των Σιιτών κορυφώνεται στον Πειραιά
CNN Greece/Νικολέττα Παπάζογλου

Στο λατρευτικό κέντρο των Σιιτών Μουσουλμάνων Azakhana Gulzare Zainab στον Πειραιά, κορυφώθηκε σήμερα το δεκαήμερο σιιτικό πένθος, το οποίο μπορεί να παραλληλιστεί με την χριστιανική Μεγάλη Παρασκευή.

Κατά τη σημερινή δέκατη ημέρα του πένθους, οι Σιίτες μουσουλμάνοι ξεκίνησαν με ομιλίες που στόχο έχουν να δοθεί στο ακροατήριο ένα μάθημα ζωής.

Η σημαντικότερη γιορτή των Σιιτών μουσουλμάνων, Ασούρα είναι η επέτειος του θανάτου του ιμάμη Χουσεΐν που γιορτάζεται σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο ιμάμης τιμάται ως μάρτυρας κάθε χρόνο, τη 10η μέρα του μήνα Μουχαράμ, του πρώτου, δηλαδή, μήνα του ισλαμικού ημερολογίου.

Η τελετή διαρκεί συνολικά δέκα ημέρες, όσες δηλαδή βασανιζόταν ο ιμάμης Χουσέιν στην πόλη Καρμπάλα, του σημερινού Ιράκ, έπειτα από την ήττα των στρατευμάτων του στη μάχη εναντίον του χαλίφη Γιαζίντ Α’.

Στο δεύτερο μέρος της τελετής, που αποσκοπεί στην συναισθηματική εμπλοκή των συμμετεχόντων, οι πιστοί εστιάζουν στην τραγική διάσταση της σφαγής. Συχνά, οι συμμετέχοντες καλύπτουν το πρόσωπο τους μετά χέρια τους και κάποιοι ξεσπούν σε κλάματα.

Όταν οι ομιλίες ολοκληρωθούν, ο ομιλητής καλεί τους συμμετέχοντες να κάνουν Matam, δηλαδή εκδήλωση την αγάπη τους στους μάρτυρες. Το Matam είναι μια πρακτική ρυθμικού στηθοκοπήματος, το οποίο γίνεται είτε με γυμνό είτε με ντυμένο δέρμα.

Υψώνουν το δεξί χέρι στον ουρανό και τεντώνουν το αριστερό πίσω απο την πλάτη, κατόπιν χτυπούν με το δεξί χέρι τους το στήθος τους. Η πρακτική αυτή θυμίζει αντίστοιχες αρχαιοελληνικές και άλλες θρησκευτικές πρακτικές.

Στη συνέχεια, μερικοί εκ των πιστών, βγάζουν γρήγορα τις μπλούζες τους και ξεκινούν να χτυπούν τις πλάτες τους με μαστίγια, που έχουν στις άκρες τους λάμες.

Κατά τη διάρκεια του Matam, ψάλλονται άσματα εμπνευσμένα απο τη σφαγή της Καρμπαλά. Μετά απο αυτή τη διαδικασία, οι πιστοί στρέφονται διαδοχικά προς τη Μεκκα, την Καρμπαλά και μετά πάλι προς τη Μεκκα και προσεύχονται.

Τέλος, λαμβάνει μέρος το μνημόσυνο δείπνο προς τιμήν των μαρτύρων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ