ΕΛΛΑΔΑ

Εκπρόσωπος Ιεράς Συνόδου: Να συνεχιστεί ο διάλογος με την Πολιτεία

Εκπρόσωπος Ιεράς Συνόδου: Να συνεχιστεί ο διάλογος με την Πολιτεία
Eurokinissi / ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Τη συνέχιση του διαλόγου με την πολιτεία αλλά και την παραμονή στο υφιστάμενο καθεστώς  μισθοδοσίας αποφάσισε ομόφωνα η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος στην ενημέρωση των δημοσιογράφων που ακολούθησε μετά τη συνεδρίαση, όταν ρωτήθηκε για το προσύμφωνο της Εκκλησίας με την Πολιτεία, επισήμανε πως είναι πρόταση -και το υπογράμμισε- ιστορικής συμφωνίας, με την προϋπόθεση ότι θα εγκριθεί από την Ιεραρχία και από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Σημείωσε ότι σήμερα δεν εγκρίθηκε και δεν απορρίφθηκε τίποτα, εκτός από την απόφαση για συγκρότηση επιτροπής που θα συζητήσει όλα τα θέματα, επομένως και τα 15 σημεία.

Σε ερώτηση αν το θέμα της μισθοδοσίας του κλήρου είναι στο τραπέζι ως θέμα συζήτησης, ο μητροπολίτης Ναυπάκτου διευκρίνισε ότι θα τεθούν στο τραπέζι όλα τα θέματα, ενώ τόνισε πως το βασικό είναι το πρώτο σημείο, η συνέχιση του διαλόγου με την Πολιτεία.

Αυτό σημαίνει, συμπλήρωσε, ότι «είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο και η Επιτροπή αυτή θα συζητήσει όλα τα θέματα που αφορούν τα κοινά σημεία με την Πολιτεία, και φυσικά και το θέμα της μισθοδοσίας».

Σε άλλο σημείο του λόγου του, ανέφερε ότι η συζήτηση δεν μπορεί να γίνεται με σπουδή και σημείωσε ότι δεν μπορεί κανείς να προσδιορίσει το χρόνο.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε ως δεδομένο ότι το κείμενο αυτό, η πρόθεση για συμφωνία, προέβλεπε να έρθει στην ιεραρχία. Ήρθε στην ιεραρχία, δεν πρέπει να σεβαστούμε και την ομόφωνη απόφαση της ιεραρχίας; Το τι θα γίνει από εδώ και πέρα δεν μπορώ να το πω αυτή τη στιγμή» ανέφερε ο ίδιος.

Ερωτηθείς σχετικά με τις αποχωρήσεις από τη συνεδρίαση, ο μητροπολίτης Ναυπάκτου απάντησε:

«Δεν είμαι εκπρόσωπος των συγκεκριμένων ιεραρχών για να απαντήσω. Αυτό που ξέρω είναι ότι δόθηκε χρόνος σε όλους»

Τέλος, διεμήνυσε πως το κείμενο της Ιεραρχίας, που συμφωνήθηκε ομόφωνα, δείχνει την ενότητα γύρω από τον αρχιεπίσκοπο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ